Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Από Τετάρτη το «καλάθι του νοικοκυριού» στα σούπερ μάρκετ

 


Από σήμερα Τετάρτη -ύστερα  από την ψήφιση σχετικής τροπολογίας, τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και την έκδοση της αναγκαίας Υπουργικής Απόφασης από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη- μπαίνει σε εφαρμογή «το καλάθι του νοικοκυριού».

Όλες οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ με ετήσιο τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ  υποχρεούνται να βάλουν το δικό τους «καλάθι», ενώ μπορούν να συμμετέχουν εφόσον το θέλουν και μικρότερα μάρκετ. Σε κάθε περίπτωση όσοι συμμετέχουν υποχρεούνται να περιλαμβάνουν στο «καλάθι» τουλάχιστον ένα προϊόν από τις 51 προβλεπόμενες κατηγορίες, ενώ μπορούν να προσθέτουν ακόμη περισσότερα. Μπορούν δηλαδή να έχουν προϊόντα πέραν των 51 που προβλέπονται, αλλά δεν μπορεί να έχουν λιγότερα.

Υποχρεούνται παράλληλα, να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο «καλάθι» και την τιμή τους με κάθε πρόσφορο μέσο και ιδίως με ειδική σήμανση επί των προϊόντων ή του χώρου πώλησής τους.

Τα προϊόντα που εντάσσονται στο «καλάθι» θα αλλάζουν κάθε Τετάρτη, για να εξασφαλίζεται η επάρκεια. Κάθε αλυσίδα που συμμετέχει υποχρεούται να αποστέλλει τον κατάλογο των προϊόντων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-katanalotis.

Οι έλεγχοι θα γίνονται από τη ΔΙΜΕΑ και θα είναι αυστηροί και εντατικοί. Οι κυρώσεις για μη αποστολή ή αποστολή ελλιπούς καταλόγου (διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης αποστολής πλήρους καταλόγου) θα επιβάλλονται με απόφαση του Διοικητή της ΔΙΜΕΑ.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου