Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Πλωτά φράγματα στο Αιγαίο


Διαγωνισμό για προμήθεια πλωτών φραγμάτων που θα χρησιμεύσουν ως εμπόδια έναντι των μεταναστών οι οποίοι επιχειρούν να περάσουν παράνομα τα θαλάσσια σύνορα στο Ανατολικό Αιγαίο, προκήρυξε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 

Ο διαγωνισμός, αναρτήθηκε στη Διαύγεια, αφορά πλωτό φράγμα 2.700 μέτρων, συνολικού προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο φράγμα θα τοποθετηθεί πιλοτικά στο Δυτικό Αιγαίο, προκειμένου να εκπαιδευθούν σε αυτό οι αρμόδιοι. Εφόσον η λειτουργία του κριθεί αποτελεσματική, θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για μεγαλύτερο φράγμα, το οποίο και θα τοποθετηθεί στο Ανατολικό Αιγαίο.

Ο ιθύνων νους αυτής της ιδέας είναι ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος είναι, άλλωστε, ο υπεύθυνος για τον συντονισμό της επιτήρησης των συνόρων. Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταδείξει ότι θαλάσσια σύνορα υπάρχουν και μπορεί να οριοθετηθούν με κάποιον τρόπο. Τα πλωτά αυτά φράγματα αγκιστρώνονται και έχουν και αισθητήρες (λάμπες) που τα κάνουν ορατά ακόμα και από απόσταση 10 χιλιομέτρων. Σχετική εμπειρία υπάρχει από τη χρήση τέτοιων φραγμάτων και από το Ισραήλ στη Γάζα, αλλά και στον κόλπο της Ακαμπα. Ωστόσο σε εκείνη την περίπτωση η χρήση ήταν πολύ περιορισμένη, καθώς τα θαλάσσια σύνορα του Ισραήλ σε αυτές τις περιοχές είναι πολύ μικρά.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου