Τρίτη 5 Απριλίου 2016

FT: Oι Ευρωπαίοι έκαναν λάθος που θεώρησαν τον Τσίπρα σοβαρό εταίρο



Την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης στηρίζει η οικονομική εφημερίδα Financial Times, ενώ κάνει σκληρή επίθεση προς τον Αλέξη Τσίπρα σε περίπτωση που αληθεύει πως η ελληνική κυβέρνηση κατασκεύασε την κρίση σε μια απόπειρα να αποκλείσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στο άρθρο των Financial Times γίνεται έντονη κριτική στον Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με την αντιπαράθεση με το Ταμείο σχετικά με τη διαρροή του Wikileaks, σχολιάζοντας ότι η στάση του «δείχνει πως οι πιστωτές έκαναν λάθος που τον θεώρησαν υπεύθυνο εταίρο» μετά από τον τρόπο με τον οποίο έπεισε τους Έλληνες ψηφοφόρους να αποδεχθούν το τρίτο μνημόνιο.

«Αν αληθεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κατασκευάσει την κρίση σε μια απόπειρα να αποκλείσει το ΔΝΤ από τις συνομιλίες διάσωσης, τότε η τακτική της είναι ανεύθυνη. Όποια και αν είναι η πηγή της διαρροής, είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Τσίπρας θέλει το ΔΝΤ να φύγει. Για ακόμα μία φορά, επιδεικνύει ένα ένστικτο υπέρ βραχυπρόθεσμου πολιτικού κέρδους και μια αδιαφορία για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας του», σχολιάζουν οι FT.

Στο άρθρο, το Ταμείο χαρακτηρίζεται ως «εύκολος στόχος για έναν πρωθυπουργό που δέχεται κριτική για τον χειρισμό της οικονομίας και της προσφυγικής κρίσης και που τελεί υπό πίεση από την ανακάμπτουσα αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Η εφημερίδα δέχεται ότι το Ταμείο θα ήταν αυστηρότερος κριτής των δημοσιονομικών και οικονομικών επιδόσεων της Ελλάδας, αλλά σημειώνει ότι δεν είναι ρεαλιστικός στόχος η προτίμηση του Έλληνα πρωθυπουργού να συμφωνήσει την ελάφρυνση του χρέους χωρίς ακριβώς τους αυστηρότερους όρους και εποπτεία του Ταμείου. Επισημαίνεται, δε, ότι σε αντίθεση με το Ταμείο οι Ευρωπαίοι ζητούν πλεόνασμα της τάξης του 3,5% που είναι απίθανο να επιτευχθεί με τις τρέχουσες πολιτικές, καθώς και ότι η Γερμανία έχει αποκλείσει διαγραφή χρέους και δεν είναι πιθανό να συμφωνήσει στην ελάφρυνση χωρίς την ανάμειξη του ΔΝΤ.

Οι FT εκτιμούν μάλιστα πως η συζήτηση που είδε το φως της δημοσιότητας δεν προδίδει καμία συνωμοσία να εξαναγκαστεί η Ελλάδα σε μεγαλύτερη λιτότητα. Οσον αφορά τη θέση του Πολ Τόμσεν ότι τα μέτρα ως έχουν δεν επαρκούν, το άρθρο υποστηρίζει ότι το Ταμείο θα μπορούσε να δεχθεί λιγότερο αυστηρές μεταρρυθμίσεις αν υπήρχε ελάφρυνση χρέους και ότι Ελλάδα και Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουν να κωλυσιεργούν.

Τα κατ’ ιδίαν σχόλια περί πιθανής πίεσης στη Γερμανία για ελάφρυνση χρέους ή αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα αντανακλούν τον ίδιο εκνευρισμό, αναφέρει η εφημερίδα. «Αντανακλούν επίσης την ανησυχία του ΔΝΤ ότι οι Βρυξέλλες θα επιτρέψουν για άλλη μία φορά τις συνομιλίες να τραβήξουν μέχρι η Ελλάδα να βρεθεί στο χείλος της χρεοκοπίας, πιθανότατα τον Ιούλιο, πριν βρεθεί ένας συμβιβασμός. Αυτό το σενάριο είναι απολύτως πιθανό», σχολιάζουν στη συνέχεια οι FT.

Τέλος, στο άρθρο των FT επισημαίνεται πως το ΔΝΤ ίσως να μην έχει μία εύκολη λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας, αλλά «τουλάχιστον επιμένει στην ειλικρίνεια και είναι ο μοναδικός οργανισμός που ενδιαφέρεται για τις μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα για να ευημερήσει εντός της ευρωζώνης».



Πηγή:  iefimerida.gr 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου