Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

«Sugar»: Το μοναδικό σκυλί στην Ελλάδα που μπορεί να μυρίσει την υπογλυκαιμία


Στην Ελλάδα του 2017, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μέτρηση, υπάρχουν 1.187.370 συνάνθρωποι μας που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη. Εξ΄αυτών, οι 188.076 νοσούν από διαβήτη Τύπου 1, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί πως τα τελευταία χρόνια ο σακχαρώδης διαβήτης έχει λάβει διαστάσεις πανδημίας, καθώς τα ποσοστά αυξάνονται χρόνο με το χρόνο.

Και μπορεί για τους περισσότερους αυτό να είναι κάτι μακρινό που δεν τους «αγγίζει», ωστόσο η ιστορία που θα διαβάσετε παρακάτω, ίσως σας κάνει να δείτε διαφορετικά τα πράγματα.



Πρωταγωνιστές της είναι ο Βασίλης Μπορομπόκας, η σύζυγός του Σοφία, και ο σκύλος τους, ένα αξιαγάπητο λαμπραντόρ η «Sugar», που εκτός από τον καλύτερο φίλο τους, αποτελεί και «φύλακα άγγελο» της Σοφίας.



Για ποιο λόγο; Επειδή η Σοφία μετά την γέννηση του γιου της, διαγνώστηκε με διαβήτη Τύπου 1, και έμαθε πως θα ζήσει το υπόλοιπο της ζωής της κάνοντας υποδόρια ινσουλίνη. Με την τεράστια συμβολή του Βασίλη όμως, η «Sugar» εξελίχθηκε σε ένα diabetic alert dog, το οποίο είναι πάντα εκεί για να την σκουντήξει με την μουσούδα της όταν «μυρίζει» πως έχει υπογλυκαιμία ή υπεργλυκαιμία.



Το star.gr, επικοινώνησε με τον Βασίλη Μπορομπόκα, εκπαιδευτή σκύλων, ο οποίος είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ στην Ελλάδα που γνωρίζει από diabetic alert training, ανήκοντας στο 1/10 των εκπαιδευτών στην Ευρώπη.

Ωστόσο μέχρι να μάθει την «Sugar» να μπορεί να μυρίσει την υπογλυκαιμία της συζύγου του, ο Βασίλης Μπορομπόκας έκανε ένα πολύ μακρύ «ταξίδι», (κυριολεκτικά και μεταφορικά), ξοδεύοντας χρόνο, χρήμα και πολλή ενέργεια για να καταφέρει τον σκοπό του. Και τα κατάφερε. Το πώς, το εξηγεί παρακάτω:

«Είναι ένα σχετικά  νέο είδος εκπαίδευσης το οποίο ξεκίνησε πρώτα στις ΗΠΑ και το 2009 στην Αγγλία. Εμένα η ιδέα μου δόθηκε όταν μάθαμε πως η σύζυγος μου η Σοφία, έχει διαβήτη Τύπου 1 μετά την γέννηση του γιου μας, τον Μάιο του 2011. Άρχισα να το ψάχνω πάρα πολύ, και πάρα πολύ σοβαρά. Το πρότεινα στη γυναίκα μου, αλλά εκείνη την περίοδο δεν την απασχολούσε τόσο πολύ το θέμα της εκπαίδευσης. Εγώ όμως επειδή είχα διαβάσει αρκετά πράγματα, είχα πειστεί ότι δουλεύει αυτού του είδους η εκπαίδευση. Έτσι άρχισα να στέλνω e-mails σε Αμερικανούς εκπαιδευτές, να κάνω πολλά τηλέφωνα, να κατεβάζω έρευνες, να μιλάω μαζί τους στο Skype… Σιγά σιγά μου έστειλαν τα πρώτα δικά τους video για το πώς εκπαιδεύουν σκυλιά. Δυο μάλιστα με βοήθησαν πάρα πολύ, και φτάσαμε περίπου μετά από 3 χρόνια έντονης ενασχόλησης και αναζήτησης, να βρω έναν εξαιρετικό Γερμανό άνθρωπο και δάσκαλο, ο οποίος μετά από μια δύσκολη συνέντευξη (επειδή δεν το διδάσκουν σε αρκετούς εκπαιδευτές, πρέπει να υπάρχει ένα θέμα), τον κινητοποίησα ότι η γυναίκα μου είναι διαβητική, και ταξίδεψα και δούλεψα στο Ντίσελντορφ».



Εκπαιδευτής σκύλων εδώ και 15 χρόνια, ο Βασίλης Μπορομπόκας άνοιξε ξανά τα βιβλία, και έκανε μια τεράστια έρευνα για να μπορέσει να κατακτήσει το diabetic alert training, καθώς όπως εξήγησε στο star.gr, πρόκειται για μια σπάνια και πολύ εξειδικευμένη εκπαίδευση:
«Ταξίδεψα δυο φορές σε Ιταλία και Γερμανία. Ήταν τα επιστεγάσματα της προσπάθειας μου, η ολοκλήρωση του κύκλου. Πριν έκανα αρκετή προεργασία. Δούλευα πάρα πολύ διαβάζοντας, αποκωδικοποιώντας τα εκπαιδευτικά videos που μου έστελναν οι άνθρωποι δίχως να τους πληρώνω, κατέβασα έρευνες, αγόρασα όποιο βιβλίο αφορά στο διαβήτη. Γνώρισα 5-6 συναδέλφους από όλο τον κόσμο που στάθηκαν πραγματικά δίπλα μου και με βοήθησαν πάρα πολύ!»



Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΟΣ DIABETIC ALERT DOG ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Για να μπορέσει ένα σκυλί όμως να φτάσει στα επίπεδα της «Sugar», ο δρόμος είναι ανηφορικός και θέλει πολλή υπομονή. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η «Sugar» είναι το μοναδικό σκυλί στην Ελλάδα που μυρίζει τον υπογλυκαιμία. Και φυσικά η εκπαίδευση της είχε πολλά σκαμπανεβάσματα:

«Με τη Sugar δουλεύαμε 1-1,5 χρόνο με πολλά ups and downs. Υπήρχαν περίοδοι που με τη Σοφία κάναμε ένα off. Δεν ήθελα να αισθάνομαι ότι την πιέζω με την εκπαίδευση. Υπήρχε μια περίοδος που ξαναξεκινούσαμε την εκπαίδευση. Γιατί το σημαντικό είναι ότι πρέπει να πείσεις έναν σκύλο ότι πρώτος του στόχος είναι να βρίσκεται δίπλα στη Σοφία, ή δίπλα στον άνθρωπο τον διαβητικό, ειδοποιώντας τον ότι η υπογλυκαιμία είναι κοντά! Αν ο σκύλος δεν είναι ανθρωποκεντρικός, δουλευταράς, εκπαιδεύσιμος και συγκεντρωμένος, είναι πολύ δύσκολο. Γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί οτιδήποτε να του αποσπάσει την προσοχή. Αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν σκύλο εργασίας» δήλωσε στο star.gr ο Βασίλης Μπορομπόκας, τονίζοντας πως:

«Δεν υπάρχουν άλλα τέτοια σκυλιά. Δηλαδή εγώ δεν θα είχα σκοπό να μιλήσω με την μισή υφήλιο και να ταξιδέψω 2 φορές στο εξωτερικό δίνοντας ένα σκασμό χρήματα, αν υπήρχε άνθρωπος στην Ελλάδα. Θα τον παρακαλούσα και θα του έλεγα να μου δείξει πέντε πράγματα γιατί η γυναίκα μου είναι διαβητική. Μακάρι να υπάρχουν και άλλοι που θέλουν να ταξιδέψουν και να μάθουν τα ίδια με μένα. Αλλά είναι σπάνιο, καθώς αφορά συγκεκριμένα άτομα.Μετά από πολύ ψάξιμο, σε όλη την Ευρώπη δεν πρέπει να υπάρχουν πάνω από 10-15 άνθρωποι. Στην Γερμανία των 60 εκατομμυρίων ανθρώπων, υπάρχουν μόνο 3 εκπαιδευτές. Στην Ιταλία είναι μόνο ένας στο Τορίνο. Στην Αγγλία βρήκα μόλις 2 και κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να σε βοηθήσει καθώς όλοι σε κοιτάνε στην τσέπη. Στην Ολλανδία υπάρχουν μόλις 2 εκπαιδευτές».



ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΟΣ DIABETIC ALERT DOG:

«Η εκπαίδευση είναι δύσκολη. Έχει πολλές πληροφορίες, πολλή εξειδίκευση και καθημερινή δουλειά, πολλή λεπτομέρεια! Πώς να πάρουμε δείγμα (ιδρώτα ή σάλιο του διαβητικού την ώρα που έχει πάθει υπογλυκαιμία) από τον διαβητικό, πώς να το συντηρήσουμε σωστά, πώς να το βάλουμε πάνω μας χωρίς να πάρει την δική μας μυρωδιά, πώς να εξηγήσουμε στον σκύλο ότι αυτή η μυρωδιά είναι για σένα σημαντική. Πώς να διδάξουμε στον σκύλο το σινιάλο που πρέπει να κάνει για να μας ειδοποιεί όταν παθαίνουμε υπογλυκαιμία. Για παράδειγμα την Sugar την έχω μάθει να πηγαίνει και να σκουντά τη Σοφία με τη μύτη της» λέει ο Βασίλης Μπορομπόκας.



Μέχρι σήμερα, η «Sugar» έχει ειδοποιήσει την Σοφία γύρω στις 10 φορές, ωστόσο δυο περιστατικά που συνέβησαν, έκαναν εντύπωση ακόμα και στον ίδιο τον Βασίλη που την εκπαίδευε από κουτάβι:
«Συνέβη κάτι που δεν το περίμενα ούτε εγώ, καθώς δεν της είχαμε διδάξει αυτό το κομμάτι. Οδηγούσαμε για λίμνη Πλαστήρα, πηγαίναμε τριήμερο, και στο ύψος της Λαμίας όπως ήμασταν στην εθνική, γυρνάει η Σοφία και μου λέει “Βασίλη με σκούντηξε η Sugar”. Ακόμα και εγώ που την είχα εκπαιδεύσει, ήμουν δύσπιστος. Της λέω “έλα ρε, σίγουρα;” Και όντως όταν η Σοφία μέτρησε το ζάχαρο της, είχε 62 που σημαίνει υπογλυκαιμία. Άλλη μια φορά που μου έκανε εντύπωση, ήταν πριν κάνα 2μηνο. Η Σοφία είχε βγει για ένα κρασί με μια φίλη της από το Λονδίνο που είναι διαβητική, και ξαφνικά μου στέλνει μήνυμα, λέγοντας μου “Βασίλη, η Sugar ειδοποίησε την Κατερίνα”.Το σκυλί μεγαλώνοντας αρχίζει να καταλαβαίνει χωρίς να του πεις και πάρα πολλά πράγματα. Για μένα η σωστή εκπαίδευση χρειάζεται υπομονή, μεθοδικότητα, πάρα πολλή δουλειά, επανάληψη, ρεαλιστικές συνθήκες. Από εκεί κι έπειτα επειδή τα σκυλιά είναι πολύ ώριμα και έξυπνα ζώα με διάθεση να προσφέρουν, αντιλαμβάνονται από μόνα τους τι πρέπει να κάνουν».



Ωστόσο, αυτό που είναι σημαντικό, είναι ο «σκύλος για να μην κουράζεται πνευματικά και να μην μπερδεύεται, να είναι κλειδωμένος σε έναν άνθρωπο. Εστιασμένος σε έναν άνθρωπο».


Για τον ρόλο των diabetic alert dogs, χρησιμοποιούνται κατά κόρον Λαμπραντόρ και Γκόλντεν Ριτρίβερ γιατί είναι ράτσες που θέλουν να είναι δίπλα στον άνθρωπο.



Η «Sugar» μπήκε στην ζωή και στην οικογένεια του Βασίλη, της Σοφίας και του Φοίβου (του μικρού τους γιου), τον Ιούνιο του 2015, δυο μήνες αφότου ο Βασίλης επέστρεψε από την εκπαίδευση του στη Γερμανία. Ωστόσο όπως ο ίδιος τονίζει, όταν ξεκίνησε την δύσκολη προσπάθεια του, το έκανε κρυφά και χωρίς φιοριτούρες. Ο σκοπός του δεν ήταν ούτε οικονομικός, ούτε επαγγελματικός ούτε διαφημιστικός. Ήταν καθαρά προσωπικός, και όλα τα έκανε για την γυναίκα του:

«Εγω είπα Σοφία θέλουμε σκύλο; Ναι. Φοίβο (ο γιος μου) θέλουμε σκύλο; Ωραία. Θα πάρουμε ένα σκύλο και θα προσπαθήσω να κάνω αυτά που έχω διαβάσει, αυτά που έχω διδαχτεί στη Γερμανία και αυτά που διδάχτηκα στην Ιταλία. Αν μας βγει και εκπαιδευτεί, θα είναι δώρο για την μαμά. Αν δεν μας βγει, θα έχουμε το σκυλί που πάντα θέλαμε. Ένα family dog».



Τέλος, στην ερώτηση αν αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει και σκυλιά άλλων ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη, ο Βασίλης μας απαντά ειλικρινά και ξεκάθαρα:

«Σε μερικούς μήνες θα νιώθω πιο έτοιμος να το κάνω, γιατί θέλω να παρακολουθήσω όλη την εξέλιξη της Sugar και πώς θα πάει. Θα ειδοποιήσει τώρα που η Σοφία είναι ρυθμισμένη καλύτερα; Μήπως το ξεχάσει; Μήπως μεγαλώνοντας αυτό αρχίσει να αλλάζει; Για να διδάξω τον σκύλο κάποιου άλλου, θέλω να είμαι παντελώς σίγουρος και εντελώς υπεύθυνος για αυτό που κάνω. Μίλησα με 3-4 ανθρώπους, αλλά είδα ότι δεν ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν την εκπαίδευση. Δηλαδή η Sugar όταν ήταν κουτάβι, δάγκωνε τις παντόφλες του Φοίβου ή έχει τύχει να δούμε κακά ή τσίτσα στο σαλόνι αν δεν έχουμε προλάβει να την βγάλουμε. Η καλύτερη συμβουλή που πήρα από μια από τις δασκάλες μου είναι πως πρέπει να ξεκινάω πάντα, λέγοντας στους ανθρώπους τα αρνητικά. Θα πρέπει ο σκύλος να είναι δίπλα σου, θα πρέπει να ξοδεύεις πολύ χρόνο από την ημέρα σου. Δεν θα πρέπει να είναι στο μπαλκόνι. Δεν θα πρέπει να βγαίνει μόνο 1-2 βόλτες την ημέρα που βγαίνει ο μέσος σκύλος» καταλήγει.




Της Χριστίνας Βεργιώτη
Πηγή : star.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου