Σιωμόπουλος Ντίνος
Ισόποσο πρόστιμο με ό,τι αποκρύπτεται από το Περιουσιολόγιο προαναγγέλλει μιλώντας στο «Βήμα» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
«Οποιος δεν το δηλώσει το έχασε». Αυτό το μήνυμα στέλνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης σε όλους όσοι το επόμενο διάστημα «ξεχάσουν» να συμπεριλάβουν στο νέο περιουσιολόγιο ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, καταθέσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», για πρώτη φορά το υπουργείο Οικονομικών θα είναι σε θέση να γνωρίζει με ακρίβεια ενός ευρώ την περιουσία όλων των πολιτών. Οποιοι δεν γνωστοποιήσουν την περιουσία τους στο κράτος, τότε εφόσον γίνει έλεγχος και εντοπιστούν οι όποιες διαφορές, θα υπάρξουν σκληρά πρόστιμα που θα φθάνουν ως και την κατάσχεση των περιουσιών που έχουν αποκρυβεί.
Οπως θα προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει το επόμενο διάστημα για ψήφιση στη Βουλή, όσοι είναι υπόχρεοι σε φορολογική δήλωση και δεν εμφανίσουν στη δήλωση του Περιουσιολογίου κάποιο περιουσιακό στοιχείο, θα πληρώσουν πρόστιμο το ισόποσο της αξίας του. Ουσιαστικά το κράτος θα δεσμεύσει οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο δεν εμφανίζεται στο Περιουσιολόγιο του κάθε φορολογουμένου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» ότι «ξεκινάει άμεσα η διαδικασία του Περιουσιολογίου. Σε μεγάλο βαθμό το Δημόσιο έχει εικόνα για τα περιουσιακά στοιχεία του πολίτη. Οταν ολοκληρωθεί το Περιουσιολόγιο δεν θα μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει χρήματα που δεν θα τα έχει δηλώσει. Αρα θα δώσουμε μια ευκαιρία στους πολίτες να εμφανίσουν τα χρήματά τους διότι εάν δεν το πράξουν και εντοπιστούν στη συνέχεια, θα υπάρχουν αυστηρότατες και φορολογικές και ποινικές επιπτώσεις».
Στο ερώτημα αν θα ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών να υποβάλει από μηδενική βάση ένα νέο έντυπο στα πρότυπα του Ε9 ο ίδιος απαντά: «Δεν είναι υποχρεωτικό να κατατεθεί νέο Ε9. Δεν έχει οριστικοποιηθεί τεχνικά πώς θα γίνει αυτό, η διαδικασία δηλαδή, αλλά για παράδειγμα, μία από τις ιδέες που έχουμε είναι η εξής: να στείλει ένα email το υπουργείο Οικονομικών σε κάθε πολίτη που διαθέτει ΑΦΜ και να του πει ότι με βάση τα στοιχεία που διαθέτουν οι υπηρεσίες από το Κτηματολόγιο, τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, τις τράπεζες, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ κ.τ.λ. η περιουσιακή σου κατάσταση είναι αυτή. Εχεις δυνατότητα μέσα σε έναν μήνα να μπεις σε αυτό το αρχείο μέσα, με αυτόν τον κωδικό να αλλάξεις τα στοιχεία που διαφωνείς αν είναι περισσότερα ή λιγότερα. Και στη συνέχεια να οριστικοποιήσεις τα στοιχεία σου και αυτό να είναι η τελική δήλωση του Περιουσιολογίου. Αρα δεν είναι κάτι τραγικά δύσκολο και κάτι το οποίο θα μας πάρει χρόνια. Οταν αναγκάζουμε τον συνταξιούχο που μένει σε ένα δυάρι κατασκευής του 1968 και πληρώνει ΕΝΦΙΑ έστω και 1 ευρώ, θα αφήσουμε κάποιον άλλον που έχει αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία και δεν θα πληρώσει τίποτα; Οχι βέβαια».
Το Περιουσιολόγιο προβλέπεται να είναι έτοιμο μέσα στο 2016 και σε αυτό θα περιλαμβάνονται όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχειά είτε αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα είτε σε κάποια άλλη χώρα. Στα κινητά περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται εκτός των άλλων, καταθέσεις, μετρητά σε θυρίδες, συμμετοχές σε εταιρείες, αγορές μετοχών, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.τ.λ.
Οπως επισημαίνει ο κ. Αλεξιάδης, «το Περιουσιολόγιο δεν είναι έμμεση μέθοδος φορολογίας αλλά εργαλείο πάταξης της φοροδιαφυγής, ενώ για τα αδήλωτα χρήματα που βρίσκονται στο εξωτερικό, θα τα εντοπίσουμε με συνεργασίες που έχουμε με διεθνείς οργανισμούς».
Ο ίδιος αναφέρει ότι «προχωρούμε σε σχεδιασμούς στον τομέα της φοροδιαφυγής, στον τομέα του λαθρεμπορίου καυσίμων, τσιγάρων κ.τ.λ. Οι λαθρέμποροι και οι φοροφυγάδες με τα μέτρα αυτά δεν θα τρομάξουν απλώς αλλά θα κατατρομοκρατηθούν».
Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μέχρι πρότινος ήταν πρόεδρος των εφοριακών και τώρα είναι υπεύθυνος για τα έσοδα του κράτους, υπεύθυνος για τη φορολογική πολιτική. Ο ίδιος θεωρεί ότι έχει ένα βαρύτατο καθήκον και πλήρη ευθύνη και των ορίων που έχει η περίοδος και πολιτικά και οικονομικά.
Δεσμεύεται ότι δεν θα μειωθούν οι μισθοί υπαλλήλων που σήμερα λαμβάνουν τον μήνα 820 ευρώ και έχουν επιφορτιστεί με τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ και των εμβασμάτων στο εξωτερικό, αλλά θα μειώσει τα λειτουργικά κόστη.
Ο ίδιος βρίσκεται σε έναν χώρο που γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα και όπως επισημαίνει «δεν χρειάζονται διαπιστώσεις αλλά λύσεις και σε αυτό πέσαμε από την πρώτη μέρα όλο το επιτελείο με τα μούτρα. Οταν μια κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να παίρνει τόσο σκληρά μέτρα σε θέματα φορολογίας δεν μπορεί να αφήνει έστω και ένα ευρώ σε τσέπες φοροφυγάδων, διεφθαρμένων ή λαθρεμπόρων. Το στίγμα το έδωσε και η απόφαση του Πρωθυπουργού να ικανοποιήσει ένα μακροχρόνιο αίτημα στο θέμα της φορολόγησης των βουλευτών όπου με μια πρωτοφανή για τα πολιτικά δεδομένα διάταξη, πλέον το εισόδημα των βουλευτών θα φορολογείται, όπως των υπόλοιπων πολιτών. Πλέον, η βουλευτική αποζημίωση και τα έσοδα που είναι από τις επιτροπές της Βουλής θα πηγαίνουν όλα στη φορολογική κλίμακα, και για τα υπόλοιπα, τα έξοδα δηλαδή που αποζημιώνονται οι βουλευτές για το γραφείο, τα έξοδα μετακίνησης κ.τ.λ. θα μένουν εκτός μέχρι του ορίου που έχει ορίσει η Βουλή. Πρέπει όσοι ασχολούμαστε με την πολιτική να δίνουμε στον πολίτη να καταλάβει ότι από την πολιτική δεν θα έχουμε όφελος αλλά κόστος».
Ο κ. Αλεξιάδης δηλώνει: «Δεν μασάω τα λόγια μου. Μπορούσαμε το προηγούμενο διάστημα να κάνουμε καλύτερα πράγματα. Εγιναν λάθη, υπήρξαν παραλείψεις και καθυστερήσεις και στον τομέα της φορολογίας δεν πήγαν τα πράγματα όπως θα έπρεπε να πάνε. Μπορούσαν να είχαν πάει πολύ καλύτερα, με άλλους ρυθμούς, με άλλο περιεχόμενο κ.τ.λ. Αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να ακολουθήσουμε μία πολιτική».
Στο ερώτημα που έθεσε «Το Βήμα» στον κ. Αλεξιάδη, αν ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης έχει ευθύνες για τις ελλείψεις, τις καθυστερήσεις και όλα εκείνα που ο ίδιος εντόπισε όταν βρέθηκε στην Καραγεώργη Σερβίας μετά την υπουργοποίησή του απάντησε: «Είναι πολύ καλή η ερώτησή σας, μπορούμε να πάμε στην επόμενη». Πρόκειται για σαφή υπαινιγμό σε βάρος των πεπραγμένων του προηγούμενου υπουργού Οικονομικών, αποφεύγοντας ωστόσο να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση ή να πει περισσότερα πράγματα.
Για την πάταξη της φοροδιαφυγής ο κ. Αλεξιάδης δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε ενδυνάμωση και ενίσχυση των υφιστάμενων ελέγχων και σε νέους σχεδιασμούς. Το όνειρο του ως υπουργού είναι να πάρει την τεχνογνωσία από τον κ. Σόιμπλε και να κάνει ό,τι έγινε στη Γερμανία, «δηλαδή ξημερώματα να μπει η Εφορία και η Αστυνομία σε μεγάλους τραπεζικούς οργανισμούς και να κάνει έλεγχο αν έχουν κάνει φοροδιαφυγή. Τεκμήριο αθωότητας υπάρχει για όλους αλλά να κάνουμε αυτό» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών».
Ο πιο κοντινός σχεδιασμός είναι η μεγάλη διασταύρωση που γίνεται σε επίπεδο ΣΔΟΕ των ετήσιων εισοδημάτων με τους τραπεζικούς λογαριασμούς χιλιάδων φορολογουμένων. Είναι κάτι το οποίο θα έχει αποτελέσματα, θα στείλει μήνυμα.
Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να δώσουν κίνητρα, είτε να επαναπατριστούν καταθέσεις είτε να δηλωθούν εισοδήματα που δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ στο παρελθόν στις φορολογικές δηλώσεις. Ακόμη είναι ανοιχτοί οι συντελεστές. Πάντως δεν πρόκειται να είναι της τάξεως του 20%, όπως επισημαίνει ο κ. Αλεξιάδης.
Εισόδημα
Διατήρηση των τεκμηρίων με εκλογίκευση συντελεστών
«Τα τεκμήρια είναι μια σωστή μέθοδος για να προσδιορίζεις έμμεσα το εισόδημα. Είναι ένα εργαλείο για να βρίσκεις το εισόδημα του άλλου. Δυστυχώς στην εξέλιξη του χρόνου από ένα τέτοιο σωστό εργαλείο μετατράπηκαν σε μια μέθοδο έμμεσης φορολόγησης και υπερβολικής φορολόγησης. Θα πρέπει να ξαναδούμε τα τεκμήρια να είναι λογικά και να μας οδηγούν στο να συλλάβουμε τη μεγάλη και πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή. Δεν τα καταργώ, θα αντιμετωπίσω τις υπερβολές» δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Αλεξιάδης.
Παράλληλα επισημαίνει: «Θα πάμε σε αλλαγές και στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και στη φορολογία εισοδήματος. Δεν θα νομοθετούμε με ρυθμούς πολυβόλου διότι μας ενδιαφέρει η φορολογική σταθερότητα που θα φέρει επενδύσεις».
Για τον ΕΝΦΙΑ ο ίδιος επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του «Βήματος» της περασμένης Κυριακής ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές, ενώ οι όποιες αλλαγές πραγματοποιηθούν από το 2016 στις κλίμακες θα συζητηθούν και θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς βάσει και της σχετικής συμφωνίας.
«Δεν είχαμε άλλη επιλογή»
Για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης ο κ. Αλεξιάδης δηλώνει: «Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ πήραν μια συγκεκριμένη πολιτική απόφαση. Αντί να δεχθούμε μια οικονομική καταστροφή και μια οικονομική περιπέτεια για την ελληνική κοινωνία και τους πολίτες, αναλάβαμε το κόστος να προχωρήσουμε και να φθάσουμε σε μια συμφωνία. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Αυτό που κάνουμε δεν είναι κάτι το οποίο μάς κάνει ευτυχισμένους. Είναι μια αναγκαιότητα πολιτική και οικονομική. Και η Αριστερά διαχρονικά όταν βρέθηκε μπροστά σε διλήμματα δεν απήντησε μεταφυσικά, απήντησε στα διλήμματα. Με κάθε σεβασμό λοιπόν στην αντίθετη άποψη δεν μπορώ να καταλάβω αυτή τη λογική ότι συμμετέχω σε μια κυβέρνηση η οποία διαπραγματεύεται, άρα δέχομαι τη λογική της διαπραγμάτευσης και μετά, όταν φθάνει σε ένα σημείο και μπαίνει ένα συγκεκριμένο δίλημμα, λέω το διακόπτουμε και κάνουμε κάτι άλλο, το οποίο δεν έχει αποφασιστεί ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε έχουμε την έγκριση της κοινωνίας».
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου