Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Η Αγκυρα προκαλεί ξανά: Ο Παυλόπουλος αγνοεί τη Συνθήκη της Λωζάννης

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ ΤσαβούσογλουΠηγή: REUTERS


Με μία νέα προκλητική ανακοίνωση απάντησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου από την Ψέριμο για το δικαίωμα της Ελλάδας να υπερασπίζεται την κυριαρχία της στο Αιγαίο.

Το τουρκικό υπουργείο δηλώνει ικανοποίηση για την επιθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας για διατήρηση των φιλικών σχέσεων των δύο χωρών, ωστόσο παρατηρεί «με ανησυχία και έκπληξη ότι οι δηλώσεις του κρύβουν σοβαρή έλλειψη γνώσεων για τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου».

«Η συνθήκη της Λωζάννης προβλέπει την αποστρατικοποίηση του Αιγαίου, κάτι που ορίστηκε λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες της Τουρκίας. Είναι θεμελιώδες δικαίωμά μας να αντιδράσουμε στη στρατιωτική δραστηριότητα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Είναι δικαίωμα μας στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου αλλά και χρέος μας για να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείο επαναλαμβάνοντας επί της ουσίας τη θέση της Αγκυρας για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. 

Η ανακοίνωση κάνει μάλιστα αναφορά στη Συνθήκη των Παρισίων, η οποία «καθόρισε το καθεστώς του Αιγαίου» ενώ χαρακτηρίζει «θεμελιώδες δικαίωμα» της Τουρκίας να αντιτίθεται στη στρατιωτική δραστηριότητα της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Ψέριμο είχε δηλώσει πως η Ελλάδα επιθυμεί την ανάπτυξη στενών σχέσεων καλής γειτονίας και ειλικρινούς φιλίας με την Τουρκία, αλλά είναι αποφασισμένη με βάση το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο να υπερασπιστεί στο ακέραιο τα σύνορα και την εδαφική της ακεραιότητα.



Πηγή : tanea.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου