Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Ανάπτυξη πάνω από 7% βλέπουν οι διεθνείς οίκοι για την Ελλάδα

 



Ευχάριστα νέα θα πρέπει να αναμένει σύντομα το οικονομικό επιτελείο από το μέτωπο των οίκων αξιολόγησης, μετά τις εντυπωσιακές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας στο β΄ τρίμηνο και το +16,2% που σημείωσε η ανάπτυξη σε ετήσια βάση. Καθώς τα στοιχεία του γ΄ τριμήνου είναι αυτά που θα δείξουν την ώθηση από τον τουρισμό, αυτό οδηγεί σε ένα συνολικό αποτέλεσμα για το 2021 που σίγουρα ξεπερνάει τις αρχικές προσδοκίες, με την Ελλάδα να έχει κλείσει το κενό παραγωγής που προκάλεσε η πανδημία. Οι επικεφαλής των οίκων αξιολόγησης που μίλησαν στην «Κ» εκτιμούν πως η ανάπτυξη φέτος μπορεί να ξεπεράσει το 7% ή το 8%, στηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς την αναθεώρηση των πολύ συντηρητικών εκτιμήσεων που έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση για ρυθμούς της τάξης του 3,6% φέτος, και διαμηνύοντας παράλληλα πως και οι ίδιοι θα «ανεβάσουν» τις τρέχουσες προβλέψεις τους στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ετοιμος να αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία εμφανίζεται ο οίκος Moody’s, επισημαίνοντας στην «Κ» ότι αιφνιδιάστηκε θετικά από τις πολύ καλές επιδόσεις της χώρας στο δεύτερο τρίμηνο. «Ηταν πολύ ισχυρότερες από ό,τι περιμέναμε, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις», όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Moody’s και νέος επικεφαλής της για την Ελλάδα, Στέφεν Ντικ. «Συνολικά, η ελληνική οικονομία έχει πλέον σημειώσει τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα όπου το πραγματικό ΑΕΠ αυξάνεται περισσότερο από 3% σε τριμηνιαία βάση. Συγκριτικά, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης ανά τρίμηνο ήταν μόνο 0,1% μεταξύ του 2013 και του 2019, και μόνο οριακά υψηλότερος στο 0,3% μεταξύ του 2018 και του 2019», σημειώνει χαρακτηριστικά και μας… προετοιμάζει έτσι για θετικές αναθεωρήσεις προσεχώς.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, η ισχυρή επίδοση στο δεύτερο τρίμηνο αποτελεί σαφώς ανοδικό κίνδυνο για την πρόβλεψη της Moody’s η οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της, τοποθετεί την ετήσια ανάπτυξη της Ελλάδα περίπου στο 4% για το 2021. «Η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να καταγράψει ρυθμούς της τάξης του 6,5% ή 7% τελικά φέτος», όπως τονίζει ο κ. Ντικ.

Η αύξηση των επενδύσεων ήταν πολύ ισχυρή πρόσφατα, θα παραμείνει υποστηριζόμενη από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλες εισροές το 2022 και μετά, αλλά σίγουρα αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις από περιορισμούς δυναμικότητας και περιορισμούς στην προσφορά, επισημαίνει. Η ισχυρή αύξηση των επενδύσεων οδηγεί επίσης σε γρήγορη αύξηση των εισαγωγών, γεγονός που εξισορροπεί σε κάποιο βαθμό την ανάκαμψη του τουρισμού, αλλά οι συνολικές καθαρές εξαγωγές θα πρέπει να βελτιωθούν. Συνολικά, εάν η ανάπτυξη του 2021 αποδειχθεί ότι θα φτάσει κοντά στο 6% ή το 7%, το 2022 θα μπορούσε να κινηθεί περίπου στο 4% έως 5%, καταλήγει ο κ. Ντικ.

Από την πλευρά του ο οίκος Scope Ratings εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ μπορεί φέτος να εκτιναχθεί ακόμα και άνω του 8%. Οπως σημειώνει μιλώντας στην «Κ» ο Ντένις Σεν, νέος επικεφαλής της Scope για την Ελλάδα, τον περασμένο Ιούνιο αναβάθμισε την εκτίμησή του για την ανάπτυξη φέτος στο 6,5%, πολύ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης. Παρόλο που ο οίκος ανέμενε ότι η αύξηση του ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο θα ήταν ισχυρή (στο 2,5% σε τριμηνιαία βάση), το αποτέλεσμα του 3,4% ξεπέρασε τις προσδοκίες και παρουσίασε ανοδικό κίνδυνο για τις ήδη υψηλές του προβλέψεις όσον αφορά το σύνολο του έτους. «Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας φέτος φαίνεται πιο πιθανό να κινηθεί ακόμα και άνω του 8%, υποστηριζόμενος από την απελευθέρωση της συσσωρευμένης εγχώριας ζήτησης, καθώς οι “αναγκαστικές” αποταμιεύσεις δαπανώνται μετά το άνοιγμα της οικονομίας, αλλά αυξάνονται παράλληλα από τα νομισματικά και δημοσιονομικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων των εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης», τονίζει ο κ. Σεν. Οπως παρατηρεί, η ελληνική οικονομία έφτασε τα επίπεδα παραγωγής προ κρίσης κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Υψηλότερα από ό,τι έχει προβλέψει έως τώρα βλέπει την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ φέτος και η Fitch Ratings. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο Αλεξ Μουσκατέλι, επικεφαλής αναλυτής της Fitch για την Ελλάδα, η τρέχουσα πρόβλεψη του οίκου είναι για ανάπτυξη 4,3% φέτος. «Τα στοιχεία του ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου, μαζί με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, υποδηλώνουν υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από αυτόν που περιμέναμε. Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η αύξηση του ΑΕΠ ήταν περίπου 7,0% σε ετήσια βάση και εάν διατηρηθεί αυτή η δυναμική ανάπτυξης, το επίπεδο αυτό θα μπορούσε να είναι κοντά στο πραγματικό αποτέλεσμα για το σύνολο του έτους», επισημαίνει.

Η Fitch αναμένει ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί το 2022, με τη διάθεση των κεφαλαίων της NGEU να ανεβάζει ρυθμούς και να οδηγεί σε αύξηση των πραγματικών δαπανών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ισχυρή ανάπτυξη και στο β΄ εξάμηνο αναμένει από την πλευρά της η S&P, η οποία πρόσφατα αναβάθμισε την εκτίμησή της για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι παραμένει αισιόδοξη για τις προοπτικές της χώρας. «Η ανακοίνωση του ΑΕΠ β΄ τριμήνου επιβεβαιώνει την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες μας, καθώς παραμένουμε πολύ εποικοδομητικοί στις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας. Τον Ιούνιο αναθεωρήσαμε την πρόβλεψή μας για οικονομική ανάπτυξη για το 2021 στο 5,6% από 4,9% τον Απρίλιο, ενώ αναμένουμε ισχυρές επιδόσεις και κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους», σημειώνει στην «Κ» ο Μάρκο Μρσνίκ, επικεφαλής αναλυτής του οίκου.


ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου