Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Κάθε μέρα είναι Πρωταπριλιά για τον Τσίπρα, εχθές το πείραξε να πει ακόμα ένα ψέμα;




Διαβάζουμε στο protothema.gr ότι δήθεν αστειεύτηκε ο Τσίπρας με την ιδιότητα του ψεύτη που τον ακολουθεί εδώ και χρόνια και τον έχει κάνει παγκόσμιο πολιτικό φαινόμενο που δεν έχει αντίπαλο.

Τσίπρας: Θα έχουμε συμφωνία, αλλά ό,τι και να σας πω, είναι Πρωταπριλιά και δεν θα το πιστέψετε


Θα έχουμε συμφωνία, είπε ο πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους, εξερχόμενος από τα γραφεία της Κουμουνδούρου, μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αστειευόμενος, δε, ο Αλέξης Τσίπρας συμπλήρωσε: «Δεν θα με πιστεύετε, λόγω της ημέρας».

«Θα κλείσει η αξιολόγηση τον Απρίλιο;» ήταν, συγκεκριμένα, η ερώτηση του δημοσιογράφου στον κ. Τσίπρα, ο οποίος απάντησε, γελώντας: «Θα έχουμε συμφωνία, αλλά ό,τι και να σας πω, είναι Πρωταπριλιά και δεν θα το πιστέψετε».

Παρά το κλίμα αισιοδοξίας, πάντως, που επιχείρησε να καλλιεργήσει ο πρωθυπουργός, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας φαίνεται πώς έγινε αντιληπτή η ανησυχία στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος για την έκβαση της διαπραγμάτευσης.

Για τον λόγο αυτό, πέρα από την ανακοίνωση στήριξης της κυβέρνησης, αποφασίστηκε να συνεδριάσει την επόμενη Κυριακή η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, προκειμένου να υπάρξει επικαιροποιημένη ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Στην ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας, πάντως, το ΔΝΤ και οι απαιτήσεις του «φωτογραφίζονται», για μια ακόμα φορά, ως η κύρια αιτία που η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης δεν έχει ακόμα κλείσει.

Όπως έγινε γνωστό, τα μέλη του κόμματος ενημερώθηκαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, από την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, αλλά και από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη.

Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος αναμένεται να συνεδριάσει την ερχόμενη Κυριακή.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας έχει ως εξής:

«Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ  στηρίζει την προσπάθεια της διαπραγματευτικής ομάδας και της ελληνικής κυβέρνησης για μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, κοινωνικά βιώσιμη και ταυτόχρονα συνολική σε ότι αφορά την απομείωση του χρέους, με βιώσιμα πλεονάσματα που θα δίνουν τη δυνατότητα αλλαγής σελίδας στην οικονομία και οριστικής εξόδου της χώρας από τη κρίση.

Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης βαραίνουν αποκλειστικά  και μόνον, όσους συνεχίζουν να θέτουν παράλογες απαιτήσεις στο τραπέζι, και δεν σέβονται όσα έχουν οι ίδιοι συμφωνήσει.

Δεν υποχωρούμε από τη θέση μας για επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και ιδίως από την προσπάθειά μας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. 

Ταυτόχρονα, υπερασπιζόμαστε τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ.

Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, στη γραμμή του πιο άγριου νεοφιλελευθερισμού, υιοθετεί όλη την επιχειρηματολογία της πιο σκληρής πλευράς των δανειστών, και επιδιώκει την πλήρη κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και, γενικότερα, την αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους.

Η απέλπιδα προσπάθεια της εγχώριας «συμμαχίας των προθύμων», που τις τελευταίες μέρες ανασύρει μέχρι και τα φαντάσματα του παλιού πολιτικού συστήματος, όσους έχουν εδώ και χρόνια καταδικαστεί στη συνείδηση των πολιτών, με φανερό και μοναδικό στόχο το μέτωπο στον ΣΥΡΙΖΑ,  την πτώση της κυβέρνησης και την με κάθε τρόπο παλινόρθωση του πελατειακού κράτους των σκανδάλων και της διαφθοράς, αλλά κυρίως την επιστροφή του πιο σκληρού αντικοινωνικού νεοφιλελευθερισμού, θα πέσει στο κενό.

Ο ελληνικός λαός ούτε ξεχνά ποιοι οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και αποδέχθηκαν τη λεηλασία, ούτε παραγνωρίζει ποιοι τώρα αγωνίζονται για την ανόρθωση της χώρας δίνοντας σκληρή μάχη εν μέσω δυσμενών συσχετισμών για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων».

Αδιέξοδο: Βαθύ ρήγμα στις σχέσεις Αθήνας-ΔΝΤ

Καθώς φαίνεται, στην αδιέξοδη και ιδιαίτερα άγρια τις τελευταίες ημέρες διελκυστίνδα ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΔΝΤ, προσκρούει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, παρατείνοντας για μία ακόμη φορά την εκκρεμότητα, που έχει παραλύσει την οικονομία. 

Στο ιδιότυπο blame game (μεταφορά ευθυνών) μεταξύ της Αθήνας και του Ταμείου, με αδιάφορο θεατή την γερμανική κυβέρνηση, φαίνεται να οφείλεται η απώλεια ενός ακόμη ορόσημου για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας, αυτό της 7ης Απριλίου, ημέρα κατά την οποία θα συνεδριάσει το Eurogroup. 

Με βάση τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί το βράδυ της Παρασκευής και παρά τις κυβερνητικές προσδοκίες για έγκαιρη επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων   στην Αθήνα, μοιάζει σχεδόν απίθανο να προκύψει το λεγόμενο Staff Level Agreement  (τεχνική συμφωνία), που θα άνοιγε το δρόμο στη συνολική συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα. Παράγοντες με εικόνα των διαπραγματεύσεων μιλούσαν για “βαθύ ρήγμα” στις σχέσεις της κυβέρνησης με το Ταμείο, αν και δεν απέκλεισαν να υπάρξει οποιαδήποτε στιγμή αλλαγή κλίματος, που μπορεί να γίνει όμως με πρωτοβουλία, δηλαδή υποχώρηση, της Αθήνας.

Ντρίμπλες και ελιγμοί από το κυβερνητικό στρατόπεδο

Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μία τακτική συνεχών ελιγμών και δυσαρεστημένη από την εμμονή, κυρίως του ΔΝΤ, σε ακραίες απαιτήσεις επί όλων των ανοιχτών κρίσιμων θεμάτων, εμφανίζεται απρόθυμη να αποδεχθεί μία συμφωνία, πριν ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με την ελάφρυνση του χρέους και κατ' επέκταση ο ρόλος του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να να νομοθετήσει τα σκληρά μέτρα, που πάνω κάτω έχει ήδη αποδεχθεί κατ' αρχήν (μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων, πώληση κομματιών της ΔΕΗ και αλλαγές επί τα χείρω των εργασιακών σχέσεων) πριν δει να διαμορφώνεται ένα συνολικό πακέτο συμφωνίας, ικανό να χαράξει έναν οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από την κρίση (με έξοδο στις αγορές κλπ). Δείχνει δε να ανησυχεί για το γεγονός ότι δεν βρίσκεται ακόμη ένα σημείο ισορροπίας μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, την έγκαιρη αποσαφήνιση των οποίων θεωρεί ως αναγκαίο όρο για μία δίκαιη και βιώσιμη συνολική συμφωνία. 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου