Πηγή : capital.gr
Κυριακή 2 Απριλίου 2017
Max Planck: Τα 1.000 στελέχη που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα της Ελλάδας
Η ιδέα είναι απλή. Αφού ο μεγάλος ασθενής δεν ανταποκρίνεται σε καμία αγωγή, τι μένει; Η μεταμόσχευση. Και μάλιστα η μεταμόσχευση εγκεφάλου.
Ο μεγάλος ασθενής δεν είναι άλλος από το ελληνικό κράτος, το οποίο επί επτά χρόνια αποδεικνύεται ανεπίδεκτο οποιασδήποτε μεταρρύθμισης. Το μόσχευμα που θα έσπαγε τον φαύλο κύκλο θα μπορούσε να είναι οι Έλληνες της νέας διασποράς.
Όπως αναφέρει η "Καθημερινή της Κυριακής", οι ερευνητές του ινστιτούτου Max Planck της Χαϊδελβέργης, Armin von Bogdandy και Μιχάλης Ιωαννίδης, κατέστρωσαν μια φόρμουλα που προβλέπει τη "στρατολόγηση" στελεχών για την ελληνική διοίκηση και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι Βρυξέλλες, με τις διαδικασίες πρόσληψης και αξιολόγησης προσωπικού που έχει αναπτύξει, θα επιλέξουν 500 με 1.000 στελέχη, αποκλειστικώς Έλληνες, για θέσεις-κλειδιά στο ελληνικό κράτος. Ο διαγωνισμός θα είναι ανοικτός για τους Έλληνες που εργάζονται στην Ελλάδα. Πρωτίστως όμως θα στοχεύει στην παλιννόστηση του ταλέντου που έχει μεταναστεύσει. Δηλαδή στην προσέλκυση ανθρώπων που, αν και εξοικειωμένοι με την ελληνική πραγματικότητα, δεν έχουν συνάφεια με την εγχώρια διοικητική και πολιτική κουλτούρα. Οι Βρυξέλλες δεν θα τους προσλάβουν μόνο. Θα αναλάβουν, σύμφωνα με την πρόταση, και τη μισθοδοσία τους.
Τα τρία πλεονεκτήματα
Σύμφωνα με τους εμπνευστές του σχεδίου, όπως αυτό περιγράφεται στην κυριακάτικη εφημερίδα, έχει τα εξής τρία πλεονεκτήματα:
- Μεταφέρει τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις στο κέντρο των διαπραγματεύσεων.
-Λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες αρκετών Ευρωπαίων ότι η απλή αύξηση των πόρων προς τον δημόσιο τομέα μπορεί να εκτραπεί στην ανασύσταση του κομματικού κράτους.
-Βοηθάει να αντιστραφεί η δραματική ροή καταρτισμένων νέων από την Ελλάδα.
Ένα πρόγραμμα με θεσμικά εξασφαλισμένη αξιοκρατία και ανταγωνιστικές απολαβές θα επέτρεπε την επιστροφή των Ελλήνων που μετανάστευσαν στο εξωτερικό και τη συστράτευσή τους σε έναν αγώνα που μένει ανοικτός ήδη από την Ελληνική Επανάσταση: τη μετατροπή της Ελλάδας σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, αναφέρουν οι δύο ερευνητές του Max Planck.
Δομικά προβλήματα
Η ιδέα ακούγεται όντως απλή, αλλά εγείρει σοβαρές ενστάσεις. Κατά πόσον μπορεί να αποδώσει η εγκατάσταση μιας ελίτ στην κορυφή της διοίκησης χωρίς να έχει αλλάξει το σώμα της διοίκησης; Μπορούν 500 με 1.000 στελέχη να αλλάξουν το ελληνικό Δημόσιο;
"Η ελληνική δικαιοσύνη δεν έχει οργανόγραμμα. Έχει ανάποδη πυραμίδα - πολλά αφεντικά και λίγους υπαλλήλους. Είναι μεξικανικός στρατός", λέει στην εφημερίδα στέλεχος που συμμετείχε στην Task Force της Κομισιόν, της ομάδας που από το 2011 έως το 2015 συνεργάστηκε με τις ελληνικές αρχές για να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές. "Ακόμη και αν φέρεις 500 ανθρώπους θα είναι σαν να πετάς 500 διαμάντια στη λάσπη", λέει η ίδια πηγή.
Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, εκ των εμπνευστών του σχεδίου του Max Planck, "η πρότασή μας έχει και τη λογική ότι η ΕΕ καλείται να φέρει κάποιους πίσω, ως αντίμετρο στο brain drain". Πεντακόσιοι είναι, βέβαια, λίγοι. "Αλλά από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή", λέει.
Πηγή : capital.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου