Σάββατο 19 Αυγούστου 2023

Ανεξέλεγκτες πάλι οι ροές λαθρομεταναστών αύξηση κατά 280% μέσω Λέσβου


 

Ξέφυγαν οι αφίξεις λαθρομεταναστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων είναι κατά πολύ αυξημένες αυτόν τον Αύγουστο.

Αν και ο μήνας ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, ήδη οι αφίξεις σημειώνουν συνολική αύξηση που ξεπερνά το 12%, με τη Λέσβο και τη Ρόδο -για πρώτη φορά τόσο έντονα- να σηκώνουν το βάρος των ροών, με τη πρώτη να καταγράφει αύξηση 280%!

Η Ρόδος έχει μπει για τα καλά στο χάρτη των δουλεμπορικών κυκλωμάτων με 400 αφίξεις μέσα σε 17 μέρες, ενώ το νησί δεν διαθέτει Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετα βάρη στη διαχείριση. Βάρκες με μετανάστες δέχτηκαν μέσα στον Αύγουστο και η Σύμη, η Πάτμος, η Ικαρία, το Φαρμακονήσι και η Κάλυμνος.

Λέρος και Λέσβος δέχτηκαν μέσα σε λίγες ώρες 130 πρόσφυγες και μετανάστες σε τρία περιστατικά χθες. Τα ξημερώματα της Παρασκευής το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του Λιμενικού ενημερώθηκε μέσω 112 για την ύπαρξη σκάφους σε δυσχερή θέση με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων στη θαλάσσια περιοχή 10 ν.μ. νοτιοανατολικά ν. Αμοργού.

Στη Λέρο χθες καταγράφηκε και δεύτερο περιστατικό, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι στην περιοχή Παντέλι αποβιβάστηκαν σε παραλία με λέμβο συνολικά 20 άτομα και στη συνέχεια, αφού αποβιβάστηκαν στην παραλία, έβαλαν φωτιά στη λέμβο όπου επέβαιναν. Από την οικεία Λιμενική Αρχή συνελήφθη ένας εξ αυτών ως χειριστής της λέμβου και δεύτερος ως εμπρηστής της λέμβου.

Στη Λέσβο, το βράδυ της Πέμπτης άνδρες του Λιμενικού εντόπισαν και διέσωσαν είκοσι ένα μετανάστες. Το περιπολικό σκάφος του σώματος, σε συνεργασία με σκάφος της δύναμης FRONTEX, εντόπισαν πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο στη θαλάσσια περιοχή «ΕΦΤΑΛΟΥ» Μυτιλήνης. Αμεσα ξεκίνησε η διαδικασία περισυλλογής των 21 συνολικά ατόμων, οι οποίοι μετεπιβιβάστηκαν στο σκάφος της FRONTEX, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμενίσκο Πέτρας και στη συνέχεια στο χώρο καραντίνας ΚΥΤ «ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ».



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου