Σάββατο 19 Αυγούστου 2023

Μπομπ Μενέντεζ: «Απαράδεκτη» και «εγκληματική» η επίθεση των Τουρκοκυπρίων στο προσωπικό του ΟΗΕ

 



«Καταδικάζω κατηγορηματικά τις επιθέσεις στις ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών και στις υποδομές τους στην Πύλα», δήλωσε, με αυστηρό τόνο, ο γερουσιαστής των ΗΠΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων Μπομπ Μενέντεζ, σχετικά με την επίθεση που σημειώθηκε σήμερα από Τουρκοκύπριους σε ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ και στα οχήματά τους εντός Νεκρής Ζώνης, κοντά στο χωριό Πύλα. 

Μάλιστα χαρακτήρισε «απαράδεκτη» και «εγκληματική σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο» την επίθεση στο προσωπικό του ΟΗΕ. 

Διασποράς.

Η δήλωση του Μπομπ Μενέντεζ

«Καταδικάζω κατηγορηματικά τις επιθέσεις στις ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών και στις υποδομές τους στην Πύλα. Η επίθεση στο προσωπικό του ΟΗΕ είναι απαράδεκτη και εγκληματική σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Οι ειρηνευτικές δυνάμεις των ΗΕ παίζουν έναν κρίσιμο ρόλο, συμβάλλοντας στην προώθηση της ηρεμίας και της σταθερότητας.

»Οι τουρκοκυπριακές δυνάμεις πρέπει αμέσως να αναλάβουν την ευθύνη και να σταματήσουν περαιτέρω δράσεις κλιμάκωσης που θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τις ζωές των μελών των ειρηνευτικών δυνάμεων των ΗΕ, αλλά επίσης τη σταθερότητα γενικά στο νησί. Πρέπει ακόμα να σταματήσουν οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη κατασκευή στην περιοχή, η οποία στοχεύει στην υπονόμευση της ειρηνευτικής αποστολής και τη συμφωνημένη νεκρή ζώνη.

»Αυτές οι ανταγωνιστικές δράσεις υπηρετούν μόνο την προώθηση της αστάθειας και της βίας. Επίσης, παροτρύνω τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να ορίσει έναν αντιπρόσωπο να βοηθήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για να βρεθεί μία μακροπρόθεσμη συμφωνία».



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου