Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Εξακολουθεί να υπάρχει αυξημένη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας


 

Δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που καταγράφονται σε σχέση με την  επιδημιολογική κατάσταση της χώρας: 

Πρώτον παρατηρείται μια σταδιακή εκτόνωση, καθώς συνεχίζεται η μείωση των κρουσμάτων, αλλά θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς στην εξέλιξη αυτή ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ασυμπτωματικοί φορείς, που  βεβαίως και μεταδίδουν τον ιό.

Και δεύτερον, εξακολουθεί  να υπάρχει αυξημένη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τόσο σε απλές κλίνες, εξαιτίας της «Ο», όσο και στις Μ.Ε.Θ. εξαιτίας της «Δέλτα»  που ενώ  στην κοινότητα παραμένει σε ένα χαμηλό ποσοστό -περίπου 10%-  προκαλεί τις μισές και μάλιστα τις πιο βαριές νοσήσεις, ιδίως στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Αξιολογώντας το σύνολο των δεδομένων η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε και η Κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση των μέτρων που αποφασίστηκαν στο τέλος του προηγούμενου έτους για μια ακόμη εβδομάδα. 

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς:

Μετά την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού για τέταρτη δόση στους πολίτες που ανήκουν στην  ομάδα των ανοσοκατασταλμένων- άνοιξε η πλατφόρμα προκειμένου να κλείνουν τα  ραντεβού τους. 

Παράλληλα, για τη διευκόλυνση των  νησιωτών μας  άνοιξαν  σε 26 νησιά νέες εμβολιαστικές γραμμές για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών. Οι εμβολιασμοί θα γίνουν σε Κέντρα Υγείας ή σε Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών στις 28 Ιανουαρίου και στις 4 Φεβρουαρίου και οι γονείς μπορούν να κλείσουν τα ραντεβού μέχρι τις 25 Ιανουαρίου.

Από την 1η Φεβρουαρίου 2022 όσοι ενήλικοι συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα 7 μηνών από την χορήγηση της 2ης δόσης στην περίπτωση των διδοσικών εμβολίων ή από την χορήγηση της μονοδοσικής δόσης για όσους έκαναν το μονοδοσικό εμβόλιο προκειμένου να θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να κάνουν και την αναμνηστική δόση. Καλούμε λοιπόν όλους τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν με τη αναμνηστική δόση όχι μόνον για να διατηρήσουν τα προνόμια των εμβολιασμένων, αλλά και για να είναι θωρακισμένοι απέναντι σε ενδεχόμενη βαριά νόσηση από τον κορονοϊό.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου