Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Φοροεπιδρομή σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μέσω άμεσων και έμμεσων φόρων.




Το περίεργο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση επέμενε στο να αυξηθούν οι φόροι και τα έσοδα κτυπώντας ουσιαστικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και όχι να μειωθούν οι δαπάνες που θα ήταν και το λογικότερο εάν δεν θέλεις να μην διαλύσεις την οικονομία της χώρας.

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ στην αρχή της κρίσης για κάθε μονάδα αύξησης υπολογίζονταν περίπου 1 δισ ευρώ έσοδα, πλέον με το ζόρι μιλάμε για 400- 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, το 30-35% των εσόδων του ΦΠΑ χάνονται στις γκρίζες ζώνες της φοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα παρά τις επιβαρύνσεις των φορολογούμενων, να κάνουν φτερά 8-10 δισ ευρώ κάθε χρόνο.

Τα μέτρα που έρχονται είναι


Αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24%, από την 1η Ιουλίου 2016 ο οποίος αναμένεται να επιβαρύνει τα  νοικοκυριά με 450 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή του μέτρου. 

Αυτή η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει αγαθά πρώτης καταναλωτικής ανάγκης και φυσικά πολλές επιχειρήσεις : 

• Τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, μπισκότα, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.λπ.) - αναψυκτικά – χυμοί.

• Επιχειρήσεις εστίασης ταβέρνες εστιατόρια  – catering.

• Τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

• Επιχειρήσεις  ένδυσης και υπόδησης.

• Καύσιμα.

• Οινοπνευματώδη ποτά.

• Σταθερή και κινητή τηλεφωνία.

• Συνδρομητική τηλεόραση.

• Αυτοκίνητα.

• Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη.

Έρχεται αύξηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο για χρήση ηλεκτροπαραγωγής, από τον Ιούλιο του 2016 που αυτό σημαίνει ότι το φυσικό αέριο θα ακριβύνει και θα επιβαρύνει το οικογενειακό προυπολογισμό. 

Ο φόρος στην αμόλυβδη θα αυξηθεί κατά 8 με 10 λεπτά το λίτρο, φέρνοντας στα κρατικά ταμεία 200 εκατ. ευρώ, με τη μέση λιανική τιμή να ανεβαίνει στα 1,49 ευρώ το λίτρο. 

Το ίδιο θα συμβεί στο πετρέλαιο κίνησης με αύξηση 3-4 λεπτών το λίτρο. 

Είναι στο πρόγραμμα να ακριβύνει και το πετρέλαιο θέρμανσης LPG και την κηροζίνη. 

Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης από το 2017 στην μπίρα και κατάργηση της έκπτωσης 50% στα αλκοολούχα ποτά, που ισχύει σήμερα στα Δωδεκάνησα. 

Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης απο το 2017 σε τσιγάρα, καπνό και ηλεκτρονικά τσιγάρα. 

 Επιβολή φόρου 5% στο Διαδίκτυο (broadband) και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση. Το μέτρο θα εφαρμοσθεί τον Ιανουάριο του 2017.

Επιβολή φόρου στον καφέ και αυτό απο το 2017. 

Τον Ιούνιο του 2017 θα τεθεί σε εφαρμογή και το νέο σύστημα φορολόγησης αυτοκινήτων το οποίο προβλέπει την επιβολή των χρεώσεων στη βάση της αξίας, την κατάργηση του φόρου πολυτελείας στην αγορά και την αναμόρφωση του συστήματος έκπτωσης φόρου από το ατομικό εισόδημα για τα εταιρικά αυτοκίνητα. 

Η κυβέρνηση με αυτή την υπερφορολόγηση προσδοκά έσοδα το θέμα είναι τι θα πάρει από αυτά που προσδοκά γιατί οι πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν την ανικανότητα της κυβέρνησης η οποία επιβαρύνει και άλλο το εισόδημα τους.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου