Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Οι εκλογές στην Ελλάδα σε 7 ερωτήσεις - απαντήσεις: Οι έδρες, η αυτοδυναμία, η τύχη του Σαμαρά, η διάσωση της Ελλάδας


«Καθώς οι ελληνικές εκλογές πλησιάζουν και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, πολλοί παρατηρητές αναρωτιούνται τι θα σήμαινε για την Ελλάδα και για το μέλλον της ευρωζώνης μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρουν σε σημερινό δημοσίευμά τους οι Financial Times. Και προσπαθούν με επτά ερωτήσεις και απαντήσεις να εξηγήσουν τι σημαίνει το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής για την Ελλάδα, τους πολιτικούς αντιπάλους αλλά και την Ευρώπη.

Ερώτηση: Πόσες έδρες χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ για να κατακτήσει την αυτοδυναμία;

Απάντηση: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται τυπικά 151 έδρες αλλά θα χρειαστούν αρκετά περισσότερες προκειμένου ο κ. Τσίπρας να αισθανθεί ασφαλής στην εξουσία. Ένας εριστικός συνασπισμός διαφορετικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης μιας συνιστώσας με το όνομα «Αριστερή Πλατφόρμα», η οποία έχει δηλώσει πως «συμφωνεί διαφωνώντας» με το κόμμα σε ορισμένα πολιτικά θέματα μπορεί να δυσκολέψει την προσπάθεια του κ. Τσίπρα στον έλεγχο των κρίσιμων κοινοβουλευτικών ψήφων.

Ερώτηση: Τι θα συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκτήσει την αυτοδυναμία;

Απάντηση: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ τερματίσει πρώτος αλλά δεν καταφέρει να αποκτήσει αυτοδυναμία -ακόμη κι αν λάβει το μπόνους των 50 εδρών- ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να σχηματίσει έναν συνασπισμό με κάποιο από τα μικρότερα κόμματα. Θα προτιμούσε αυτός να γίνει με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, κάτι που ωστόσο ο σταλινιστής ηγέτης του απορρίπτει με κάθε τρόπο. Ο πιο πιθανός συνέταιρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τότε το Ποτάμι, ένα μετριοπαθές κεντροαριστερό κόμμα, που ιδρύθηκε πέρυσι από τον Σταύρο Θεοδωράκη, έναν τηλεοπτικό δημοσιογράφο. Μια ακόμη πιθανότητα είναι ο ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην υπουργού Εξωτερικών. Αν και πολλοί κατώτεροι σοσιαλιστές πολιτικοί έχουν ήδη προσχωρήσει στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι πιθανό η Αριστερή Πλατφόρμα να θέσει βέτο σε μια ενδεχόμενη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ καθώς το κόμμα στο παρελθόν υποστήριξε την λιτότητα συμμετέχοντας στον κυβερνητικό συνασπισμό με τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία στην απερχόμενη κυβέρνηση.

Ερώτηση: Τι θα σήμαινε μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ για τη διάσωση της χώρας;

Απάντηση: Η διάσωση της Ελλάδας θα εκτοχιαζόταν αυτοστιγμή αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποποιούνταν τη λιτότητα και έθετε σε εφαρμογή τις υποσχέσεις του για μείωση των φόρων και αύξηση των κοινωνικών δαπανών προκειμένου να ανακουφίσει αυτό που ο κ. Τσίπρας αποκαλεί «ελληνική ανθρωπιστική κρίση» χωρίς παράλληλα να βρει νέες πηγές χρηματοδότησης.

Ερώτηση: Μπορεί η Ελλάδα να επιβιώσει χωρίς πρόγραμμα διάσωσης;

Απάντηση: Όχι χωρίς να ελλοχεύει ο κίνδυνος χρεοκοπίας αν η χώρα ξεμείνει από μετρητά για να καλύψει την αποπληρωμή του μεγάλου δημόσιου χρέους της τους επόμενους μήνες. Το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας έχει παραταθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πιεστεί να συμφωνήσει σε μια περαιτέρω επέκτασή του για αρκετούς μήνες με τους πιστωτές. Η παράταση θα έδινε μια επιπλέον ανάσα στην Ελλάδα προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της το 2015. Ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας επανειλημμένα έχει χρησιμοποιήσει το σλόγκαν «όχι άλλα μνημόνια», αυξάνοντας τους φόβους ότι, εκτός κι αν δεν κάνει μια εντυπωσιακή πολιτική αναστροφή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αναβιώσει την πιθανότητα ενός Grexit.

Ερώτηση: Γιατί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ως πιο δημοφιλή τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία;

Απάντηση: Οι Έλληνες ψηφοφόροι ζητούν απεγνωσμένα να δουν το τέλος της λιτότητας μετά από τις αλλεπάλληλες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις τους τα τελευταία 4,5 χρόνια. Και, σύμφωνα με τους δημοσκόπους, αισθάνονται αγανακτισμένοι απέναντι στην προθυμία, όπως την αντιλαμβάνονται, της Νέας Δημοκρατίας, να προστατέψει τους μεγάλους φοροφυγάδες. Εντωμεταξύ, οι μετριοπαθείς συντηρητικοί ανησυχούν ότι το κόμμα έχει μετακινηθεί υπερβολικά προς τα δεξιά, υιοθετώντας τα τελευταία χρόνια σκληροπυρηνικές θέσεις για τη μετανάστευση και άλλα κοινωνικά θέματα.

Ερώτηση: Τι θα συμβεί στον Αντώνη Σαμαρά αν η Νέα Δημοκρατία χάσει τις εκλογές;

Απάντηση: Οι υποστηρικτές του κ. Σαμαρά εκτιμούν ότι η επιτυχημένη εφαρμογή σκληρών μεταρρυθμίσεων και η διατήρηση της κυβερνητικής συμμαχίας έχει εδραιώσει τη θέση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργού. Μια θέση όμως που ίσως τεθεί εν αμφιβόλω αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές με διαφορά μεγαλύτερη του αναμενόμενου. Ένας από τους πιθανούς διαδόχους θεωρείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εργάστηκε στενά για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση. Ως μέλος πολιτικά ισχυρής οικογένειας, ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να τύχει ευρείας πολιτικής στήριξης. Αλλά ίσως επιλέξει να περιμένει προτού προσπαθήσει να ανατρέψει τον κ. Σαμαρά.

Ερώτηση: Πώς θα υποδεχτεί η υπόλοιπη Ευρώπη μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ;

Απάντηση: Με αρκετή αγωνία: ο ΣΥΡΙΖΑ θα γινόταν τότε το πρώτο «κόμμα διαμαρτυρίας- όπως αποκαλούνται- που θα ανερχόταν στην εξουσία μιας ευρωπαϊκής χώρας, στέλνοντας ένα καθαρό μήνυμα δυσαρέσκειας απέναντι στη γερμανική πολιτική στην Ευρωζώνη και δίνοντας κουράγιο σε άλλα πολιτικά κινήματα της Ευρώπης όπως οι ισπανοί Podemos ή το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, ακόμη κι αν η φιλοδοξία του κ. Τσίπρα είναι να ηγηθεί μιας αριστερής πολιτικής άνοιξης στην Ελλάδα μοιάζει μάλλον υπερφίαλη.



Πηγή : imerisia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου