Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Στους πρόσφυγες η πρώτη επίσκεψη Κέρι στην Αθήνα



Έκτακτο έλεγχο στην Ελλάδα ζήτησαν να πραγματοποιήσουν οι αμερικανικές αρχές για θέματα ασφαλείας και ελέγχου των σημείων εισόδου.

Με τον Τζον Κέρι συναντήθηκεο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου και ενώ είχε προηγηθεί η επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στο ίδρυμα Μέλισσα για τους πρόσφυγες.

Στον διάλογο των δύο ανδρών μπροστά στις κάμερες ο κ. Κέρι δήλωσε ότι αναγνωρίζει «τις προσπάθειες της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στον οικονομικό τομέα«, ενώ αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ σημαντικές προκλήσεις ιδιαίτερα σε αυτό το ζήτημα.

Η συνάντηση των δύο ανδρών γίνεται στο περιθώριο του αμερικανικού αιτήματος διεξαγωγής έκτακτου ελέγχου στην Ελλάδα για θέματα ασφαλείας, καθώς μετά την επίθεση του ISIS στο Παρίσι και τις πληροφορίες για διέλευση των τρομοκρατών από την Ελλάδα η Ουάσιγκτον εξετάζει τον περιορισμό και ενδεχομένως την αναστολή της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα Visa Waiver που αφορά την μετάβαση, υπό προϋποθέσεις, χωρίς βίζα στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι μια τέτοια απόφαση θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην εικόνα της χώρας η οποία ήδη βρίσκεται με το ένα πόδι έξω από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Και πέραν των θεωρήσεων για τους Έλληνες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ το πιο σημαντικό είναι ότι η συμμέτοχη στο πρόγραμμα Visa Waiver αποτελεί «σφραγίδα» ότι η χώρα είναι ασφαλής, με ότι σημαίνει αυτό για την τουριστική αγορά.



Στις ΗΠΑ μετά την επίθεση στο Παρίσι έχει επικρατήσει όχι μόνο μεταξύ των συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων αλλά και πολλών Δημοκρατικών η αντίληψη ότι θα πρέπει να υπάρξει αυστηρότερος έλεγχος για τις εισόδους πολιτών από χώρες που είναι ευάλωτες και εκτεθειμένες στους τζιχαντιστές που κατευθύνονται η επιστρέφουν από την Συρία και κρύβονται μέσα στα καραβάνια των προσφύγων.

Ειδικά για την Ελλάδα πριν ακόμη την επίθεση στο Παρίσι είχαν καταγραφεί με ιδιαίτερη ανησυχία οι αποκαλύψεις για τηλεφωνικές συνομιλίες στελεχών του κυβερνητικού κόμματος με κρατούμενους καταδικασμένους για τρομοκρατία ,καθώς και καταγγελίες για συναλλαγή κυβερνητικών στελεχών με τρομοκράτες και ποινικούς. Είχε προηγηθεί και η καμπάνια για την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού, που είχε προκαλέσει την εντονότατη αντίδραση των Αμερικανών.

Βασική προϋπόθεση για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα Visa Waiver ήταν η εξάρθρωση τρομοκρατικών οργανώσεων η καταδίκη τρομοκρατών και η υιοθέτηση των νέων σύγχρονων διαβατηρίων. Η σύλληψη Σύριων στην Ονδούρα που επιχείρησαν με κλεμμένα ελληνικά διαβατήρια να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, καθώς και η κωλυσιεργία των ελληνικών αρχών να παράσχουν πληροφορίες για Σύριους και άλλους προερχόμενους από την Μέση Ανατολή για τους οποίους είχαν δείξει ενδιαφέρον, βάσει συγκεκριμένων στοιχείων οι Αμερικανοί επιβάρυνε ακόμη περισσότερο το κλίμα για την χώρα μας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στο ΥΠΕΞ.





Πηγή : thetoc.gr





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου