Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για τα F35, όποτε είναι και η Ελλάδα προχωράμε

 



Ερωτήσεις σχετικές με το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα δέχθηκε ο Τζέφρι Πάιατ σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στην Αλεξανδρούπολη όπου βρέθηκε με αφορμή την αμερικανική στρατιωτική παρουσία.

Ο αμερικανός πρέσβης σε ερώτηση σχετικά με τις φρεγάτες ανέφερε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν ένα ικανό ελληνικό Ναυτικό, τονίζοντας ότι η Αμερική "δεν πουλά απλά μέταλλο", αλλά αποσκοπεί στην ενίσχυση και εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Όπως είπε οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση της Αθήνας, σημειώνοντας ότι η πρόταση τους "θα είναι ασυναγώνιστη".

Ο Τζέφρι Πάιατ δήλωσε επίσης πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να παραδώσει F35, όποτε είναι και η Ελλάδα, αναφέροντας ωστόσο ότι είναι μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, καθώς ή ίδια η Lockheed Martin τοποθετεί χρονικά περίπου στα πέντε χρόνια το απαιτούμενο διάστημα ανάπτυξης των υποδομών των F-35 στη χώρα μας.

Βέβαια, ο κ.Πάιατ διευκρίνισε πως πρόκειται η πώληση των F-35 είναι μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Ενδεικτικά συνεργάτης του κ.Πάιατ ανέφερε ότι η παράδοση μαχητικών F-35 γίνεται σε περίπου 5 χρόνια, καθώς θα πρέπει να κατασκευαστούν και οι ανάλογες υποδομές.

Ωστόσο, ο αμερικανός πρέσβης τόνισε τη σημασία της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 σε Viper, μέχρι να υπάρξει μία πιθανή συμφωνια Ελλάδας-ΗΠΑ για τα F-35.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου