Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Κίνητρα και αντικίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο

 



Το νέο πλαίσιο μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο ανακοίνωσαν το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης. Οι βασικές δράσεις είναι τρεις: 


Προώθηση άμεσων μέτρων με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης 10% το επόμενο διάστημα με τελικό στόχο τη μείωση της τελικής ετήσιας κατανάλωσης στον δημόσιο τομέα κατά 30% μέχρι το 2030.

Δημιουργία ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης της κατανάλωσης στο δημόσιο μέσα από ηλεκτρονική πλατφόρμα που ήδη λειτουργεί.

Θέσπιση κινήτρων και αντικινήτρων.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο προβλέπονται συγκεκριμένα:


Για τα Κτίρια του Δημοσίου Τομέα: Οι δημόσιοι φορείς για το σύνολο των κτιρίων τους πρέπει να ορίσουν άμεσα ενεργειακό υπεύθυνο, κατά προτίμηση με ειδικότητα μηχανικού, σε κάθε κτίριο με σκοπό τον ενεργειακό έλεγχο και την παρακολούθηση της λειτουργίας του συνόλου των δημόσιων και δημοτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων. Είναι μία υποχρέωση που προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Επιβάλλεται ακόμη συντήρηση των κλιματιστικών, των καυστήρων και των κεντρικών μονάδων στα κτίρια του δημοσίου και ρύθμιση των θερμοκρασιών λειτουργίας τους, με ορθολογική χρήση. Να μη γίνεται άσκοπη χρήση ενέργειας στο χώρο εργασίας και να μην παραβλέπεται η απενεργοποίηση των συστημάτων ψύξης - θέρμανσης σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι. Όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας, θα πρέπει οι εργαζόμενοι να μεριμνούν για το κλείσιμο των προσωπικών υπολογιστών, φώτων, συσκευών σε χώρους και ώρες που δεν χρησιμοποιούνται. Ο ενεργειακός υπεύθυνος του κτιρίου μπορεί να ορίσει σε κάθε χώρο έναν υπάλληλο που θα φεύγει τελευταίος και θα ελέγχει αν όλες οι συσκευές έχουν κλείσει. Προτείνεται, επίσης, ο φυσικός αερισμός του κτιρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας τους καλοκαιρινούς μήνες. Ανάλογης σημασίας είναι η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης όπου απαιτείται (π.χ. στόρια, κουρτίνες), που θα περιορίσουν την υπερβολική ζέστη που προκαλεί η ακτινοβολία του ήλιου το καλοκαίρι.

Σχετικά με τον Οδοφωτισμό πόλεων: Προτείνεται η βελτιστοποίηση του χρονοπρογραμματισμού του οδοφωτισμού και του καλλωπιστικού και  διακοσμητικού φωτισμού που μπορούν να μειώσουν την ενεργειακή κατανάλωση κατά 35 - 50%.

Σχετικά με τις εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης: Στηρίζονται οι προσπάθειες για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των αντλιοστασίων. Για παράδειγμα με την τοποθέτηση inverter, δεδοµένου ότι το 1/3 περίπου των δαπανών τους οφείλεται στη λειτουργία αυτών των συστημάτων.

Σημειώνεται ότι τη επόμενη Δευτέρα, ξεκινάει και η πλατφόρμα για την έναρξη του προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ», για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος του δημόσιου τομέα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 640 εκατ. ευρώ και αποσκοπεί στην ενεργειακή αναβάθμιση 2.500.000 τ.μ κτιρίων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Κίνητρα και αντικίνητρα για την εφαρμογή των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο:


Για όσο καιρό ένας φορέας δεν εφαρμόζει, διοικητικά την ΚΥΑ περί εξοικονόμησης ενέργειας, δεν θα αξιολογούνται αιτήματα για ενισχύσεις από το τακτικό και ειδικό αποθεματικό και για πρόσθετη χρήση ταμειακών διαθεσίμων, τόσο για κάλυψη του πρόσθετου ενεργειακού κόστους όσο και για άλλες έκτακτες δαπάνες, μη αναγκαστικού χαρακτήρα. Πρακτικά αυτό θα συμβαίνει, για παράδειγμα, σε περιπτώσεις παράληψης διορισμού διοικητικών και ενεργειακών υπευθύνων, αλλά και μη εκτέλεσης των καθηκόντων από τους διορισθέντες.

Για τους Δήμους η εξοικονόμηση ενέργειας, κατά 10%, αποτελεί δεσμευτικό στόχο ειδικά σε ό,τι αφορά στον οδοφωτισμό. Όπου ο στόχος δεν επιτυγχάνεται, το Κράτος δεν θα ενισχύσει οικονομικά τους Δήμους για τους λογαριασμούς ενέργειας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπως έκανε στο πρώτο.

Για αξιόλογο αριθμό δημόσιων υπηρεσιών που έχουν κρίσιμες λειτουργίες προβλέπεται από φέτος ένα σύστημα μπόνους προς τους υπαλλήλους τους που επιτυγχάνουν τους στόχους. Θα προστεθεί ο στόχος εξοικονόμησης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10% στις συγκεκριμένες υπηρεσίες, για να θεωρηθεί ότι υλοποιείται πλήρως η στοχοθεσία. Αλλιώς, το μπόνους δεν θα υπάρχει. Το μπόνους λαμβάνουν οι υπάλληλοι, αλλά και οι διοικήσεις των υπηρεσιών.

Όσες υπηρεσίες πετύχουν 15% στην εξοικονόμηση ενέργειας, δηλαδή 5% παραπάνω του στόχου, θα ενισχυθούν κατά 5% επιπλέον στον προϋπολογισμό τους του επόμενου έτους. Η βασική προϋπόθεση σε σχέση με αυτή τη στοχοθεσία, είναι να μην υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στις πραγματικές ενεργειακές ανάγκες του φορέα. 

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο συστηματοποίησης της προσπάθειας εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο θα αναπτυχθούν επιπρόσθετες δράσεις, που θα βοηθήσουν στην άμεση επίτευξη των στόχων μείωσης της κατανάλωσης. Βασικό εργαλείο θα είναι ομάδες (task force), με ειδικούς ενεργειακούς αναλυτές. Οι ομάδες αυτές θα αναλαμβάνουν δράσεις όπως:

Ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση τόσο των ενεργειακών υπευθύνων ανά κτίριο όσο και των εργαζομένων

Ενεργειακός έλεγχος ανά κτίριο και εφαρμογή ειδικής μεθοδολογίας για τη βέλτιστη διαχείριση ενέργειας

Διαμόρφωση και εφαρμογή, πιλοτικά αρχικά, εξειδικευμένων ανά κτίριο διαδικασιών λειτουργίας

Έλεγχος κατανάλωσης σε πραγματικό χρόνο και υποστήριξη των ενεργειακών υπευθύνων στη διερεύνηση δυνατοτήτων μείωσης κόστους

Έλεγχος εφαρμογής των δράσεων μείωσης κόστους και συνεχής βελτίωση/προσαρμογή



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου