Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Ενεργοποιούνται οι Ατομικοί Λογαριασμοί Δεξιοτήτων για επαγγελματική κατάρτιση ανέργων και εργαζομένων

 


Νέο εργαλείο με σημαντικό οικονομικό όφελος για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους αποκτούν πλέον άνεργοι και εργαζόμενοι. Πρόκειται για τον Ατομικό Λογαριασμό Δεξιοτήτων που θεσπίστηκε με το νόμο 4921/2022 «Δουλειές ξανά».

Ο Ατομικός Λογαριασμός Δεξιοτήτων θα αποτελεί ένα ψηφιακό εργαλείο στα χέρια κάθε πολίτη, για την καταγραφή τόσο των υφιστάμενων δεξιοτήτων του όσο και εκείνων που θα αποκτά εφεξής από τα προγράμματα κατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων στα οποία θα συμμετέχει.

Ήδη, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, ορίστηκε ότι η αξία των δικαιωμάτων επαγγελματικής κατάρτισης που θα χορηγηθούν μέσω των Ατομικών Λογαριασμών Δεξιοτήτων στους δικαιούχους ανέργους και εργαζόμενους, θα είναι 1.500 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, το ανώτατο ποσό των 1.500 ευρώ αναλύεται σε:

1.100 ευρώ που είναι το σταθερό ποσό το οποίο παρέχεται σε όλους τους δικαιούχους, ανεξαρτήτως κοινωνικών κριτηρίων.

έως 400 ευρώ που είναι το μεταβλητό ποσό το οποίο θα χορηγείται με βάση κοινωνικά κριτήρια (φύλο, ηλικία, ειδικές ομάδες) και αντίστοιχους συντελεστές στάθμισης που έχουν καθοριστεί.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, κατά την πρώτη φάση εφαρμογής των Α.Λ.ΔΕ., ο δικαιούχος οφείλει να εξαργυρώσει τις χρηματικές/ πιστωτικές του μονάδες αποκλειστικά σε υπηρεσίες συμβουλευτικής ή/και κατάρτισης ή/και πιστοποίησης από παρόχους που ανήκουν στο Μητρώο Επιλέξιμων Παρόχων Επιδοτούμενης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης της Δ.ΥΠ.Α. εντός 6 μηνών από την πίστωση του Α.Λ.ΔΕ. του.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου