Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Διευθυντές φυλακών με «βαρύ» μητρώο


Σοβαρά κρούσματα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας φέρνει στο φως εσωτερική έρευνα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», από τον έλεγχο της αρμόδιας γενικής γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής έχουν εντοπιστεί υποθέσεις σωφρονιστικών υπαλλήλων που, αν και ελέγχονται για σοβαρά πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα, παραμένουν στην υπηρεσία και σε ορισμένες περιπτώσεις διατηρούν θέσεις ευθύνης εντός των φυλακών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση διευθύντριας σωφρονιστικού καταστήματος στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία ελέγχεται για παράβαση καθήκοντος όπως επίσης και σωφρονιστικού υπαλλήλου, που αν και καταδικασμένος σε ποινή φυλάκισης 7 ετών για απόπειρα εισαγωγής ναρκωτικών σε κατάστημα κράτησης, επανήλθε στην υπηρεσία καθώς η υπόθεσή του παραμένει επί σειράν ετών σε εκκρεμότητα στα πειθαρχικά συμβούλια.

Τον Φεβρουάριο του 2016 αστυνομικοί συνέλαβαν τρία άτομα για κατοχή ναρκωτικών, ανάμεσα στα οποία ο 40χρονος διευθυντής των φυλακών Τρικάλων. Αφορμή για τη μυστική αστυνομική επιχείρηση ήταν πληροφορίες που είχαν φτάσει στην Ασφάλεια Τρικάλων, σύμφωνα με τις οποίες ο διευθυντής της τοπικής φυλακής εισήγαγε κοκαΐνη στο κατάστημα κράτησης. Ο σωφρονιστικός υπάλληλος τέθηκε υπό παρακολούθηση και το βράδυ της 8ης Φεβρουαρίου 2016 εντοπίστηκε να αγοράζει κοκαΐνη και να πηγαίνει στη φυλακή. Στην είσοδο του καταστήματος κράτησης ακινητοποιήθηκε από αστυνομικούς, οι οποίοι βρήκαν στην κατοχή του 0,7 γραμμάρια κοκαΐνης. 

Εις βάρος του ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα εισαγωγής ναρκωτικών σε σωφρονιστικό κατάστημα και ενάμιση χρόνο αργότερα, το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας του επέβαλε ποινή φυλάκισης 7 ετών με αναστολή. Τέθηκε σε αργία και παραπέμφθηκε στο πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Ωστόσο, 3,5 χρόνια μετά, η υπόθεση παραμένει σε εκκρεμότητα και μάλιστα μετά τη συμπλήρωση δύο ετών, τον Μάρτιο του 2018 αποφασίστηκε η άρση της αργίας και ο υπάλληλος επανήλθε στην ενέργεια.

Η αρμόδια γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Σοφία Νικολάου απέστειλε προ μηνός επιστολή της στην πρόεδρο του αρμόδιου Πειθαρχικού Συμβουλίου. Ζήτησε εξηγήσεις για την καθυστέρηση στην εκδίκαση της υπόθεσης, που είχε ως συνέπεια την επαναφορά του υπαλλήλου στην ενέργεια. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η πρωτοδίκης στην απάντησή της επικαλείται μεταξύ άλλων φόρτο εργασίας καθώς, όπως αναφέρει, στο πειθαρχικό εκκρεμούν περίπου 20 πειθαρχικές παραπομπές, ορισμένες παλαιότερες του 2016. Η γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής αποδίδει ευθύνες για την κωλυσιεργία και στην προηγούμενη διοίκηση του υπουργείου Δικαιοσύνης, που άλλωστε προΐσταται των πειθαρχικών συμβουλίων.

Η υπεξαίρεση

Χαρακτηριστική είναι και η υπόθεση υπεξαίρεσης χρημάτων από το ταμείο σωφρονιστικού καταστήματος της Βόρειας Ελλάδας. Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος για τη διαχείριση του ταμείου της φυλακής σωφρονιστικός υπάλληλος διώκεται για υπεξαίρεση και πλαστογραφία, ενώ προ εβδομάδων αποφασίστηκε η παραπομπή στο πειθαρχικό της διευθύντριας της φυλακής για παράβαση καθήκοντος και αμέλεια. Αφορμή για τα παραπάνω στάθηκε διαχειριστικός - οικονομικός έλεγχος στη συγκεκριμένη φυλακή, που ξεκίνησε το 2016 από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Στην έκθεσή τους, που βρίσκεται στη διάθεση της «Κ», οι επιθεωρητές επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι «κατά την επιτόπια επίσκεψη του κλιμακίου στην ελεγχόμενη υπηρεσία διαπιστώθηκαν σοβαρότατες οργανωτικές και λειτουργικές αρρυθμίες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από διαχρονικότητα, καλύπτουν δηλαδή όλη την ελεγχόμενη περίοδο (2010-2016) και προφανέστατα επέδρασαν αρνητικά στην τήρηση της νομιμότητας».

Εις βάρος του «ταμία» της φυλακής η εισαγγελία άσκησε το καλοκαίρι του 2018 δίωξη για υπεξαίρεση και πλαστογραφία με την κατηγορία ότι ιδιοποιήθηκε ποσό που αγγίζει τις 30.000 ευρώ, κλέβοντας συστηματικά χρήματα από το ταμείο του κυλικείου της φυλακής, το ταμείο «σιγαρέτων» των κρατουμένων ακόμα και το φιλόπτωχο ταμείο της φυλακής. «Η συνολική αξία των παρανόμως αναληφθέντων και παρακρατηθέντων ποσών στην οποία αποσκοπούσε ο κατηγορούμενος με την ως άνω εξακολουθητική παράνομη συμπεριφορά του ανήλθε κατά το επίδικο χρονικό διάστημα στο ποσό των 27.340 ευρώ, που σύμφωνα με τις συνθήκες των συναλλαγών και τις τρέχουσες αξίες της αγοράς κρίνεται ιδιαίτερα μεγάλο» επισημαίνεται στο κατηγορητήριο εις βάρος του υπαλλήλου.

Ακόμα, περιγράφεται ότι ο υπάλληλος συνέτασσε πλαστά έγγραφα για δαπάνες εργασιών συντήρησης της φυλακής, που όμως ποτέ δεν πραγματοποιούνταν. Κάλυπτε με τον τρόπο αυτό παράνομες αναλήψεις χρημάτων από το ταμείο της φυλακής.

Η διευθύντρια

Η ποινική δίκη του υπαλλήλου, έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές είναι προσδιορισμένη για τις αρχές του νέου έτους. Στο μεταξύ, όμως, τον Οκτώβριο του 2019, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρέπεμψε σε πειθαρχική δίκη τη διευθύντρια της φυλακής κρίνοντας, προφανώς, ότι φέρει ευθύνη για τις ατασθαλίες του υφισταμένου της.

Το σχετικό έγγραφο φέρει ημερομηνία 29 Οκτωβρίου 2019 και υπογράφεται από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου. Σε αυτό επισημαίνεται ότι η διευθύντρια της φυλακής «δεν άσκησε με προσήκουσα εποπτεία τα καθήκοντά της, με συνέπεια  τη δημιουργία ταμειακού ελλείμματος». Στο ίδιο έγγραφο παρατίθεται λίστα με ούτε λίγο ούτε πολύ... 22 διοικητικού χαρακτήρα λάθη και παραλείψεις στα οποία υπέπεσε η διευθύντρια της φυλακής. Η διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου της παραμένει σε εκκρεμότητα, ενώ η γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής συνεχίζει τον εσωτερικό έλεγχο στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου