Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Σαν σήμερα το 1994 ο σύντροφος του ΣΥΡΙΖΑ Κουφοντίνας δολοφόνησε τον Μιχάλη Βρανόπουλο

 


Μας θυμίζει η omadaalithias.gr, πώς το πρωί της 24ης Ιανουαρίου 1994 έπεσε νεκρός από σφαίρες του συντρόφου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Κουφοντίνα εκτελεστή της 17, ο πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Μιχάλης Βρανόπουλος.

Η δολοφονία έγινε στην την οδό Σόλωνος στις 9 το πρωί.

 Η 17 Νοέμβρη με προκήρυξή της ανέλαβε την ευθύνη της δολοφονίας και αποκάλυπτε ότι η απόφαση για την εκτέλεσή του είχε ληφθεί ήδη από τον Ιούνιο του 1993.

Ο λόγος της εκτέλεσης του Βρανόπουλου ήταν ότι η τρομοκρατική οργάνωση θεωρούσε σκάνδαλο την πώληση της ΑΓΕΤ Ηρακλής με «υπ' αριθμόν δύο υπεύθυνο, μετά το Μητσοτάκη, τον Βρανόπουλο».

Το χρονικό της εκτέλεσης

Ο Μιχάλης Βρανόπουλος βρισκόταν στο θωρακισμένο όχημά του και ακολουθούσε το καθημερινό δρομολόγιο από το σπίτι του στο Κολωνάκι στο γραφείο του. Τη στιγμή που κατέβηκε από το αυτοκίνητο και πλησίασε την είσοδο της πολυκατοικίας όπου στεγάζεται το γραφείο του, ένας άγνωστος τον πλησίασε και τον εκτέλεσε.

Τον πυροβόλησε πέντε φορές. Αμέσως ο οδηγός του Νικόλαος Γρίσπος έσπευσε να τον βοηθήσει και τραυματίστηκε και αυτός. Ο Βρανόπουλος σωριάστηκε στο έδαφος μέσα σε μία λίμνη αίματος.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας με απόλυτη ψυχραιμία, αφού πυροβόλησε το θύμα του στη συνέχεια με αργά και σταθερά βήματα, διέσχισε τη Σόλωνος και ανέβηκε σε παπάκι που οδηγούσε ο συνεργός του Σάββας Ξηρός.

Όπλο του εγκλήματος ήταν το ιστορικό 45αρι της οργάνωσης.

Αστυνομικός που βρισκόταν κοντά στο σημείο και άκουσε τους πυροβολισμούς έτρεξε στο σημείο και σε μία προσπάθεια να σώσει τη ζωή του θύματος, επιβιβάσε τον Μιχάλη Βρανόπουλο σε ένα ταξί και τον πήγε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Στη διαδρομή προς το νοσοκομείο ο Μιχάλης Βρανόπουλος είπε στον αστυνομικό «με σκότωσε η 17 Νοέμβρη». Ο ένστολος ρώτησε το θύμα πως το ξέρει οτι ο εκτελεστής ήταν μέλος της 17 Νοέμβρη, με τον Βρανόπουλο να απαντά: «Μου το είπε ο φίλος μου ο Ηρακλής»!

Τελικά ο πρώην διοικητής της ΕτΕ άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο, ενώ ποτέ δεν έμαθε κανείς τι εννοούσε και ποιος ήταν ο Ηρακλής.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου