Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

«Χαστούκι» Μπορέλ στην Άγκυρα

 



Έτοιμος να κάνει το αυτονόητο, να υπερασπιστεί δηλαδή την Ελλάδα, αυτή την Εβδομάδα στην Υψηλού Επιπέδου της 77ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στην Νέα Υόρκη, επέλεξε ο Ύπατος Εκπρόσωπος τη ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζεπ Μπορέλ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος τη ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζεπ Μπορέλ, στέλνει ένα σαφές και εξόχως κατηγορηματικό μήνυμα στην Άγκυρα, μετά την απαράδεκτη και φαιδρή τουρκική προκλητικότητα, το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Με αφορμή απαντητική επιστολή του προς τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Μπορέλ χαρακτήρισε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, την ελληνική κυριαρχία των νησιών «αδιαπραγμάτευτη», καλώντας ταυτόχρονα την τουρκική πλευρά να βάλει τέλος στην πρακτική των δεκάδων υπερπτήσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο, η οποία εκδηλώνεται σχεδόν καθημερινά.

Υπογραμμίζεται επίσης στον Τούρκο ΥΠΕΞ ο κ. Μπορέλ, και μάλιστα με έμφαση ότι «οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, οι δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών του Αιγαίου, καθώς και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Επιπλέον, δημιουργούν μια αρνητική δυναμική, από την οποία δεν υπάρχει κανένα όφελος».

Τοποθετούμενος ακόμη για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας, ο κ. Μπορέλ παρατήρησε πως αυτά «θα πρέπει να γίνεται μέσω καλή τη πίστει διαλόγου, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», εξηγώντας, σε κάθε περίπτωση, ότι «ο μοναδικός δρόμος για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελεί η σταθερή προσήλωση στις διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».






0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου