Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και τη στήριξη των θυμάτων

 


Μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με θέμα «Πολιτικές για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών», παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, καθώς και στις δράσεις για τη στήριξή τους. Ανέφερε ανάμεσα στ’ άλλα:


Η βία κατά των γυναικών αποτελεί μία μάστιγα απλωμένη, δυστυχώς, σε ολόκληρο τον σύγχρονο κόσμο. Πλέον, τη σιωπή τη διαλύουν οι ίδιες οι γυναίκες - θύματα, που βγαίνουν με γενναιότητα από τη σκιά καταγγέλλοντας παρενοχλήσεις, κακοποιήσεις, ακόμα και βιασμούς. Το ελληνικό #MeΤoo, όπως ονομάστηκε, προκάλεσε ένα πραγματικό σοκ στην ελληνική κοινωνία πριν από δύο χρόνια, έφερε ωστόσο μία βίαιη ωρίμανση, θέτοντας και το Κράτος, αλλά και τους πολίτες μπροστά στις ευθύνες τους.

Ο όρος «γυναικοκτονίες» μπήκε στο λεξιλόγιό μας, προσδιορίζοντας ακριβέστερα τις δολοφονίες έμφυλης βίας, ενώ σε αντίθεση με την ασυγχώρητη αδράνεια του παρελθόντος, η Κυβέρνηση κινήθηκε ταχύτατα σε τρία πεδία: Τις θεσμικές αλλαγές, την ενίσχυση της καταστολής, αλλά και το σημαντικότερο ίσως από όλα, τη φροντίδα των θυμάτων.

Συντάχθηκαν δύο πολύ σημαντικά εθνικά σχέδια δράσης. Το σχέδιο για την Ισότητα των Φύλων και για την προστασία των ανηλίκων, ώστε όλες οι δράσεις της πολιτείας να λειτουργούν ταυτόχρονα ως διπλή ασπίδα θωράκισης των πιο αδύναμων ομάδων της κοινωνίας, αλλά και η επαγρύπνηση των πολιτών να στραφεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση προς αυτές τις δύο απειλές που πολιορκούν ταυτόχρονα την καθημερινότητα.

-Υπήρξαν πολύ σημαντικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Έγιναν και γίνονται τολμηρά βήματα  και στο επίπεδο της εξιχνίασης και της δίωξης αυτών των εγκλημάτων. Οι εξιχνιάσεις αυτών των υποθέσεων έχουν φτάσει στο 90%, το οποίο σημαίνει ότι η Ελληνική Αστυνομία κάνει καλά τη δουλειά της. Μόλις τρεις μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, το Νοέμβριο του 2019, ιδρύθηκαν οι πρώτες υπηρεσίες αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας της ΕΛ.ΑΣ. Η επιμόρφωση για την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία διατρέχει πια όλη τη δομή της αστυνομίας. Τελευταίο όπλο η δωρεάν εφαρμογή του panic button, του κουμπιού πανικού.

Έχουμε σήμερα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα  και 19 δομές στήριξης, τη  γραμμή 15900,όλο το 24ωρο, αλλά και τα στοχευμένα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τα οποία προσφέρουν εργασία σε γυναίκες που πέρασαν από μία τέτοια δοκιμασία.

Είναι πολύ σημαντικές οι πρωτοβουλίες που έχουν ψηφιστεί από το Υπουργείο Εργασίας για την ολοένα μεγαλύτερη και ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Αυτά τα δύο στοιχεία τελικά θα οδηγήσουν πραγματικά στην αδέσμευτη δυναμική γυναίκα.

Είναι πολύ σημαντική  η προσπάθεια η οποία γίνεται στα σχολεία μας από πολύ νεαρή ηλικία να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας ώστε από πολύ μικρά, από την ηλικία του νηπιαγωγείου, να μπορούν να είναι ευαισθητοποιημένα στα θέματα αυτά.

Παρεμβάσεις της Κυβέρνησης για την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας


Από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής της η Κυβέρνηση αναπτύσει δράσεις  που αφορούν αφενός την πρόληψη και την αντιμετώπισή της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και αφετέρου εστιάζουν στη φροντίδα και υποστήριξη των θυμάτων. Σε ό,τι αφορά την αποτροπή και της πρόληψη:


Έχει νομοθετηθεί -και έχει ήδη τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη-  εφαρμογή «panic button», η οποία  και δίνει τη δυνατότητα σε γυναίκες που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να καλέσουν σιωπηλά σε βοήθεια, με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό τους τηλέφωνο.

Λειτουργεί  καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900.

Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων διδάσκονται θεματικές που στοχεύουν στη δημιουργία κουλτούρας πρόληψης της βίας, την καταπολέμηση του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού και την καλλιέργεια του αλληλοσεβασμού. (Έχουν, ακόμη, προσληφθεί 3.200 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί για τις ανάγκες των μαθητών, ενώ υποστηρικτικοί φορείς, όπως τα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης και Συνεργασίας (ΚΕΔΑΣΥ) παρεμβαίνουν άμεσα στα σχολεία σε κάθε εμφανιζόμενο περιστατικό).

Ολοκληρώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου η πιλοτική εφαρμογή του εργαλείου εκτίμησης του βαθμού επικινδυνότητας εμφάνισης ενδοοικογενειακής βίας και αξιολογείται ώστε να οριστικοποιηθεί η τελική μορφή και ο τρόπος εφαρμογής του. Αποβλέπει στον υπολογισμό του κινδύνου φονικής βίας, της σοβαρότητας της κατάστασης και της πιθανότητας επανάληψης περιστατικών βίας. Παράλληλα διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ φορέων και την καλύτερη ενημέρωσή τους με σημαντικά στοιχεία.

Ιδρύθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ. και λειτουργούν την τελευταία τριετία  73 επιτελικά τμήματα και 18 επιχειρησιακά γραφεία για την αντιμετώπισή της. Στις υπηρεσίες αυτές υπηρετούν πλέον περισσότερα από 400 στελέχη.

Επεκτάθηκε η εκπαίδευση των στελεχών της  ΕΛ.ΑΣ. για με στόχο την αναγνώριση και τη σωστή αντιμετώπιση περιστατικών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, περιλαμβανομένων εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αξιοπρέπειας, πράξεις εκμετάλλευσης και εμπορίας. Παράλληλα, η  ενδοοικογενειακή βία έχει ενταχθεί στα προγράμματα σπουδών των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας και από το 2020 έχουν διοργανωθεί περίπου 115 δράσεις και εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πολιτών.

Αυστηροποίηση ποινών εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής


Με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που προώθησε η Κυβέρνηση ανάμεσα στα άλλα αυστηροποίηθηκαν και οι ποινές που αφορούν σε εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.  Συγκεκριμένα:


Ο βιασμός ανηλίκου και ο θανατηφόρος βιασμός τιμωρούνται μόνο με ισόβια κάθειρξη, η αιμομιξία αναβιβάστηκε σε κακούργημα και η αποπλάνηση ανηλίκων τιμωρείται ως κακούργημα σε όλες τις μορφές της, ενώ προηγουμένως υπήρχε περίπτωση πλημμεληματικής τιμωρίας.

Αυστηροποιήθηκαν οι ποινές για το αδίκημα της βαριάς σωματικής βλάβης, το οποίο πολλές φορές διαπράττεται στο πλαίσιο της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, ενώ στην έννοια βλάβης προστέθηκαν η αναπηρία και η μόνιμη παραμόρφωση.

Χαρακτηρίστηκε αξιόποινη η μη συμμόρφωση συζύγων ή συντρόφων σε δικαστικές αποφάσεις που επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα.

Αυξήθηκε από τα 10 στα 15 έτη η ποινή κάθειρξης σε περιπτώσεις κατάχρησης ανθρώπων που είναι ανύμποροι να αντισταθούν, ενώ ποινικοποιήθηκε η εκδικητική πορνογραφία.

Αυστηροποιήθηκαν οι προϋποθέσεις όσον αφορά την απόλυση όσων εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης για αδικήματα αυτού του είδους, καθώς ο χρόνος πραγματικής έκτισης αυξήθηκε από τα 16 στα 18 έτη.

Προκειμένου να θεμελιωθεί δικαίωμα αίτησης απόλυσης υπό όρο, απαιτείται ελάχιστος χρόνος πραγματικής παραμονής σε σωφρονιστικό κατάστημα που θα αντιστοιχεί στα 3/5 της επιβληθείσας ποινής, αντί των 2/5.

Η παραγραφή των εγκλημάτων αυτών όταν τα θύματα είναι παιδιά ξεκινά από την ενηλικίωση του θύματος, με παρέκταση ενός επιπλέον έτους εφόσον πρόκειται για πλημμέλημα ή τριών επιπλέον ετών εφόσον πρόκειται για κακούργημα.

Για περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος παιδιών, τέθηκαν στο Αστικό Δίκαιο κριτήρια που ορίζουν την κακή άσκηση της γονικής μέριμνας, με βάση τα οποία το δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να αφαιρέσει μερικώς ή ολικώς την άσκηση τη μέριμνα ή την επιμέλεια από τον υπαίτιο γονέα. Το δικαστήριο μπορεί μάλιστα, να διατάξει -μεταξύ άλλων- την καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

 Φροντίδα γυναικών που κινδυνεύουν ή είναι θύματα κακοποίησης


Οι υφιστάμενες υποδομές περιλαμβάνουν 44 Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη τη χώρα, όπου τα θύματα έμφυλης βίας μπορούν να λάβουν κοινωνική, ψυχολογική και εργασιακή στήριξη, αλλά και 19 Ξενώνες Φιλοξενίας, όπου τα θύματα μπορούν να διαμείνουν μαζί με τα παιδιά τους. Σε συνεργασία με τα Συμβουλευτικά Κέντρα οι Ξενώνες διευκολύνουν την πρόσβαση στις υποστηρικτές υπηρεσίες, ενώ διευκολύνουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και την εγγραφή παιδιών σε σχολεία.


Ετήσια Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών


Σύμφωνα με την 3η Ετήσια Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα:


Η Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε από τον Νοέμβριο 2021 μέχρι και τον Σεπτέμβριο 2022, συνολικά 10.324 κλήσεις, εκ των οποίων οι 6.969 αφορούσαν σε περιστατικά βίας.

Στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων απευθύνθηκαν  συνολικά 5.295 άτομα, τόσο γυναίκες θύματα βίας όσο και πρόσωπα από το περιβάλλον τους που.

Στους Ξενώνες φιλοξενήθηκαν 474 άτομα (223 γυναίκες και 251 παιδιά).

Από τις ωφελούμενες γυναίκες το 43% είναι έγγαμες, το 20%  είναι ανύπαντρες, το 12% είναι διαζευγμένες και το 10% βρίσκονται σε διάσταση. Το 73% δήλωσε ότι έχει παιδί - παιδιά.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου