Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Αυτό που οφείλει το τραπεζικό σύστημα

 


Η Κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της, και ιδίως καθ' όλη τη διάρκεια των πολυ-επίπεδων κρίσεων των τελευταίων 2,5 ετών, έχει στηρίξει -και συνεχίζει να στηρίζει- την κοινωνία, στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Στήριξη η οποία, εμμέσως, ωφελεί και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος -χάρη στην αποτελεσματική ασκούμενη οικονομική πολιτική και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας- παρουσιάζει πολύ πιο εύρωστη εικόνα, σε σχέση με το παρελθόν, και ευοίωνες προοπτικές. Κάτω, όμως από τις σημερινές παραστάσεις της εισαγόμενης ακρίβειας και της ανόδου των επιτοκίων δανεισμού το τραπεζικό σύστημα -όπως τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών χρήστος Σταϊκούρας- οφείλει:

Να συμβάλει στην πιστωτική επέκταση με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, ώστε να ενισχύσει την περίμετρο των δυνητικών προς χρηματοδότηση πελατών, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες ανάγκες που δημιουργεί το μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον.

Να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές για την ταχεία υλοποίηση ρυθμίσεων οφειλών μέσω του νέου και σύγχρονου εξωδικαστικού μηχανισμού, ώστε να θωρακιστεί επαρκώς ενάντια στους νέους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Να αναμορφώσει την τιμολογιακή πολιτική δανείων, καταθέσεων και προμηθειών, με τρόπο που δεν επιβαρύνει δυσανάλογα επιχειρήσεις και νοικοκυριά, καθώς βγαίνουμε από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Να δείξει ευαισθησία στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Να εκπαιδεύσει, προσωπικό και πελάτες, στην ψηφιακή μετάβαση των εργασιών του.

Να συμβάλει στον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου