Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Europol: Πάνω από 800 συλλήψεις σε παγκόσμια επιχείρηση κατά του οργανωμένου εγκλήματος

 


Οι αξιωματικοί κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν κωδικοποιημένες επικοινωνίες μεταξύ κακοποιών και έκαναν έρευνα σε πάνω από 700 χώρους, εντοπίζοντας πάνω από 8 τόνους κοκαΐνης - Το FBI ανακοίνωσε ότι σώθηκαν πάνω από 100 ζωές

Πάνω από 800 συλλήψεις, 700 τόποι ερευνών σε 17 χώρες, πάνω από 8 τόνοι κοκαΐνης και 48 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και κρυπτονομίσματα, είναι μερικά από τα αποτελέσματα της εντυπωσιακής διεθνούς αστυνομικής επιχείρησης της Europol, κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Σύμφωνα με το αμερικανικό FBI, χάρη στην επιχείρηση, σώθηκαν πάνω από 100 ζωές.

Η Europol ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου τα αποτελέσματα της γιγαντιαίας επιχείρησης, που έγινε εφικτή μετά την αποκρυπτογράφηση κωδικοποιημένων επικοινωνιών μεταξύ κακοποιών.

«Οι πληροφορίες αυτές οδήγησαν στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας σε εκατοντάδες αστυνομικές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, από τη Νέα Ζηλανδία ως την Αυστραλία περνώντας από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με εντυπωσιακά αποτελέσματα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ζαν-Φιλίπ Λεκούφ, αναπληρωτής διευθυντής επιχειρήσεων της Europol.

«Έγιναν περισσότερες από 800 συλλήψεις, ερευνήθηκαν περισσότεροι από 700 χώροι, βρέθηκαν περισσότερο από 8 τόνοι κοκαΐνης» ανέφερε ο Λεκούφ.

Αν και ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε πόσες συλλήψεις έγιναν σε κάθε χώρα, Σουηδός αξιωματούχος δήλωσε ότι 70 άτομα συνελήφθησαν στη Σουηδία και ένας Ολλανδός αξιωματούχος ανακοίνωσε πως 49 άτομα συνελήφθησαν στην Ολλανδία.

Ο Λεκούφ διευκρίνισε πως στις χώρες που συμμετείχαν περιλαμβάνονται η Αυστραλία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Νορβηγία, η Νέα Ζηλανδία, η Σκωτία, η Βρετανία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ.

Το FBI προμήθευσε πάνω από 300 κρυπτογραφημένα κινητά σε πάνω από 100 χώρες

Στην ίδια συνέντευξη τύπου, που δόθηκε στην έδρα της Europol στη Χάγη, ο αναπληρωτής διευθυντής του αμερικανικού Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) Κάλβιν Σίβερς δήλωσε πως «στη διάρκεια των 18 τελευταίων μηνών το FBI προμήθευσε στις εγκληματικές οργανώσεις περισσότερα από 300 κρυπτογραφημένα κινητά τηλέφωνα σε περισσότερες από 100 χώρες, τα οποία μας επέτρεψαν να παρακολουθούμε τις επικοινωνίες τους».

«Περισσότερες από 100 απειλές θανάτου αποτράπηκαν» με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε ο Σίβερς.

Εξάλλου, οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα πως η γερμανική αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 70 υπόπτους και ερεύνησε περισσότερες από 150 τοποθεσίες στη Γερμανία στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Οι επιδρομές στη Γερμανία επικεντρώθηκαν στο δυτικό κρατίδιο του Έσεν και πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία της Europol, έγινε γνωστό από την εισαγγελία της Φρανκφούρτης, η οποία πρόσθεσε πως οι επιδρομές εντάσσονταν σε μια έρευνα που είχαν αρχίσει το 2018 οι αμερικανικές αρχές.


Πηγή : protothema.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου