Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

Φυσικό αέριο: Ο Πούτιν «μάζεψε» τον Λουκασένκο

 


Μία ημέρα μετά το πυροτέχνημα του Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι η χώρα του ενδέχεται να διακόψει τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, το Κρεμλίνο επανέφερε τον πρόεδρο της Λευκορωσίας στην τάξη τονίζοντας ότι δεν είχε συμβουλευθεί τη Ρωσία προτού εκτοξεύσει στις απειλές του.

«Είναι μια δήλωση του προέδρου της Λευκορωσίας. Θέλω να σας υπενθυμίσω τη δήλωση του προέδρου Πούτιν ότι η Ρωσία πάντα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της… Η αξιοπιστία της ως προμηθευτή και εταίρου δεν τίθεται υπό αίρεση», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του, οι τιμές του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν σημαντική πτώση, μια σαφής ένδειξη ότι οι διεθνείς επενδυτές παίρνουν πιο σοβαρά τις δεσμεύσεις της Μόσχας από τις απειλές του Μινσκ. Η παρέμβαση του Κρεμλίνου ικανοποίησε τους Ευρωπαίους, οι οποίοι, ωστόσο, ζητούν πιο ενεργή παρέμβαση του Πούτιν για την εκτόνωση της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας. «Κατά τη γνώμη μας, ο Ρώσος πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την κατάσταση και περιμένουμε να κάνει τα αναγκαία βήματα», δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης.

Η Ρωσία εγγυάται την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η Τουρκία βάζει φρένο στη μεταφορά μεταναστών προς Λευκορωσία.

Από την πλευρά της η Αγκυρα ανακοίνωσε χθες ότι απαγορεύει την επιβίβαση Σύρων, Ιρακινών και Υεμενιτών στις πτήσεις προς Μινσκ, ύστερα από τις αναφορές που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες η τουρκική εταιρεία Turkish Airlines διευκόλυνε τη μεταφορά μεταναστών στα σύνορα της Πολωνίας. Την εξέλιξη αυτή χαιρέτισε, ευχαριστώντας τις τουρκικές Αρχές, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Στο μεταξύ, χιλιάδες ακροδεξιοί πραγματοποίησαν πορεία στη Βαρσοβία με αφορμή την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στους στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα και ζητώντας σκληρή στάση στο μεταναστευτικό.Ο προοδευτικός δήμαρχος Βαρσοβίας και η Δικαιοσύνη είχαν απαγορεύσει την πορεία των ακροδεξιών, αλλά η εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας ακύρωσε τις απαγορεύσεις και έδωσε το πράσινο φως.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου