Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Η Τουρκία ονειρεύεται 40 Eurofighter 3ης πρός 4ης γενιάς χωρίς το οκ Ισπανίας - Γερμανίας

 


Αφού έφαγαν πόρτα, για τα F16 οι Τούρκοι ονειρεύονται την απόκτηση 3ης πρός 4ης γενιάς Eurofighter παλαιότερης τεχνολογίας, που δεν έχουν σχέση με τα 4ης πρός 5ης γενιάς Rafale που διαθέτει η Ελλάδα, και ειδικά με τα 5ης γενιάς F35 που είναι στο πρόγραμμα να έρθουν στην Ελλάδα.

Σε ενέργειες για την απόκτηση 40 Eurofighter Typhoon προχώρησε η τουρκική πλευρά, με τον υπουργό Άμυνας Γιασάρ Γκουλέρ να επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει αποκτήσει αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο, μετά την απόκτηση των Rafale.

Η Τουρκία, αφού έχει φάει πόρτα απο τις ΗΠΑ, αναζητά εναλλακτικές για την προμήθεια μαχητικών. Ο Γιασάρ Γκιουλέρ, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ανέφερε ότι γίνονται εργασίες για την προμήθεια Eurofighter Typhoon.

Τα Eurofighter σχετίζονται με τη Βρετανία, την Ισπανία και τη Γερμανία. Ήδη, σύμφωνα με τον Γκιουλέρ, η Βρετανία και και με ερωτηματικό επειδή το λέει Τούρκος Ισπανία είναι θετικές στην πώληση και προσπαθούν να πείσουν τη Γερμανία που δεν πείθεται με τίποτα.

«Μας λένε πως “το πρόβλημα θα το λύσουμε εμείς”. Αν το θέμα προχωρήσει, σχεδιάζουμε να προμηθευτούμε 40 Eurofighter. Οι Ισπανοί και οι Βρετανοί έχουν την επιθυμία της πώλησης των Εurofighter στην Τουρκία», είπε χωρίς να υπάρχει καμία δήλωση η πληροφορία και απο τις δύο χώρες.

Ο Γκιουλέρ ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα μαχητικά είναι ισάξια με τα Rafale και έχουν καλύτερες επιδόσεις στους ελιγμούς και την ταχύτητα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχουν τα συστήματα των Rafale που κατατάσσονται σε 4ης γενίας αεροσκάφη, σε αντίθεση με τα Eurofighter που είναι σε 3ης πρός 4ης γενιάς γιατί μιλάμε για μεταχειρισμένα παλαιότερης τεχνολογίας.

«Η Ελλάδα με τα 20 Rafale που απέκτησε έχει αποκτήσει αεροπορική υπεροχή στους αιθέρες του Αιγαίου απέναντι στα τουρκικά. F-16. Έτσι θεωρείται πως η Τουρκία για να απαντήσει στα ελληνικά Rafale κάνει αυτή την κίνηση και επιχειρεί να αγοράσει τα ευρωπαϊκά Eurofighter», αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Την ίδια ώρα, η Άγκυρα συνεχίζει να διεκδικεί 40 νέα F-16 και να εκσυγχρονίσει των υπαρχόντων F-16 της. Όμως, αντιλαμβάνεται ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να γίνει.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου