Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Παραιτείται ο διοικητής της Αστυνομίας του Φέργκιουσον



Πρόκειται για τον έκτο αξιωματούχο του Φέργκιουσον που παραιτείται μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης του υπουργείου Δικαιοσύνης που απέδιδε στις τοπικές Αρχές ρατσιστική νοοτροπία σε βάρος των μαύρων.

Την παραίτησή του υπέβαλε ο αρχηγός της Αστυνομίας στην πόλη Φέργκιουσον των Ηνωμένων Πολιτειών, στον απόηχο πολύκροτης έκθεσης του υπουργείου Δικαιοσύνης που απέδιδε στις τοπικές Αρχές ρατσιστική νοοτροπία σε βάρος των μαύρων.

Η παραίτηση του διοικητή Τόμας Τζάκσον ακολουθεί τις παραιτήσεις ή απολύσεις πέντε ακόμα τοπικών αξιωματούχων. Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του υπουργείου Δικαιοσύνης, δυο αστυνομικοί, ένας δικαστικός υπάλληλος, ο τοπικός δικαστής και ο διαχειριστής της πόλης έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους.

Ο κ. Τζάκσον είχε αρχικά αντισταθεί σε εκκλήσεις για την παραίτησή του.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ έχει δηλώσει πως πρόθεσή του είναι να αναδιαρθρώσει το αστυνομικό σώμα του Φέργκιουσον, πιθανώς διαλύοντάς το και οικοδομώντας το εκ του μηδενός.

Η έκθεση συντάχθηκε μετά το θάνατο του 18χρονου μαύρου Μάικλ Μπράουν από τον λευκό αστυνομικό Ντάρεν Γουίλσον τον περασμένο Αύγουστο. Σώμα ενόρκων έχει κρίνει πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ώστε να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του Γουίλσον, ο οποίος παραιτήθηκε προ μηνών όμως επιμένει πως πυροβόλησε τον έφηβο βρισκόμενος σε αυτοάμυνα.

Ο θάνατος του Μπράουν προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στις ΗΠΑ, φέρνοντας εκ νέου στο προσκήνιο το ακανθώδες ζήτημα των φυλετικών σχέσεων αλλά και ειδικότερα της σχέσής μεταξύ της Αστυνομίας και των μαύρων.

Πηγή: skai.gr






0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου