Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

ΗΠΑ: Πυροβόλησαν δύο αστυνομικούς στο Φέργκιουσον του Μιζούρι



Δύο αστυνομικοί πυροβολήθηκαν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από την αστυνομική διεύθυνση του Φέργκιουσον στο Μιζούρι, σύμφωνα την εφημερίδα St. Louis Post-Dispatch. Δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αργά τη νύκτα έξω από την αστυνομική διεύθυνση του Φέργκιουσον, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του αρχηγού στης αστυνομίας της πόλης Τόμας Τζάκσον. Διαδηλωτές ζητούσαν την απομάκρυνση του Τζάκσον μετά τον φόνο του άοπλου νεαρού μαύρου Μάικλ Μπράουν από τον λευκό αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον στις 9 Αυγούστου 2014, που προκάλεσε κατακραυγή σε ολόκληρη τη χώρα.

Το περιστατικό συνέβη την ώρα που αστυνομικός κλοιός είχε σχημαστισθεί μπροστά στο αστυνομικό τμήμα του Φέργκιουσον κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που οργανώθηκε μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του αρχηγού της τοπικής αστυνομίας Τόμας Τζάκσον, έπειτα από τη δημοσιοποίηση έκθεσης του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που κατηγορεί για ρατσιστική συμπεριφορά την αστυνομία της πόλης.

Ο ένας αστυνομικός τραυματίσθηκε στο πρόσωπο και ο άλλος στον ώμο. Νοσηλεύονται και έχουν τις αισθήσεις τους. "Τούς πυροβόλησαν επειδή είναι αστυνομικοί', δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής της κομητείας του Σεντ Λούις Τζον Μπέλμαρ.

Αυτόπτης μάρτυρας, ο Μάρκους Ρόινερ, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι η ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ήταν τεταμμένη και ότι ακούγοντας τους πυροβολισμούς θεώρησε ότι επρόκειτο για πυροτεχνήματα.

Στο βίντεο που μεταδόθηκε από το CNN ακούγονται πυρά και εμφανίζονται άνθρωποι να απομακρύνονται τρέχοντας από τον τόπο του συμβάντος σε μία κίνηση πανικού. Ακούγονται κραυγές και στη συνέχεια δύο αστυνομικοί πέφτουν κάτω.

Ο Τζον Μπέλμαρ δήλωσε ότι δεν είναι γνωστή η προέλευση των πυρών. Σύμφωνα με τον Μάρκους Ρόινερ, τα πυρά προήλθαν από την πίσω πλευρά της ομάδας των συγκεντρωμένων. Ωστόσο πρόσθεσε ότι "το να φορτωθούν αυτήν την κατηγορία είναι τελείως άδικο".

Στο μεταξύ, χθες, Τετάρτη, παραιτήθηκε ο αρχηγός της αστυνομίας Τόμας Τζάκσον, στο Φέργκιουσον του Μιζούρι μετά την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία ήταν ιδιαίτερα επικριτική σχετικά με τις πρακτικές που ακολούθησαν οι αστυνομικές αρχές της πόλης στο περιστατικό της δολοφονίας ενός μαύρου άοπλου εφήβου από λευκό αστυνομικό.

Η παραίτηση του Τόμας Τζάκσον είναι η τελευταία σειράς παραιτήσεων αξιωματούχων μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που καταγγέλλει σειρά ρατσιστικών καταχρήσεων εκ μέρους της αστυνομίας και της δικαιοσύνης του Φέργκιουσον.

Πηγή : express.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου