Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Συντονισμός Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στα τουρκικά σχέδια


 

Αμέσως μετά τις τουρκικές εξαγγελίες, για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης:

Υπογράμμισε -με σχετική ανάρτησή του- ότι είναι καιρός η Τουρκία να εγκαταλείψει τον αδιέξοδο δρόμο των απειλών κατά της Κύπρου, αλλά και των ίδιων των Τουρκοκυπρίων. Είναι άλλωστε απειλές και εναντίον της διεθνούς νομιμότητας και σταθερότητας στην περιοχή. Εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αξιών του 21ου αιώνα. Και γι’ αυτό δεν θα γίνουν ανεκτές.

Είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις και τον συντονισμό των περαιτέρω διπλωματικών ενεργειών Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, σε απάντηση της τουρκικής προκλητικότητας.

Σε παρέμβασή του στην εκδήλωση που διοργάνωσε στις ΗΠΑ η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα, ανάμεσα στα άλλα, υπογράμμισε: «Οι απόπειρές τους να νομιμοποιήσουν τα παράνομα πεπραγμένα τους, προτείνοντας “εναλλακτικές” ιδέες δεν θα παραπλανήσουν ούτε θα αποπροσανατολίσουν οποιονδήποτε. Η γενεσιουργός αιτία του Κυπριακού είναι η παράνομη τουρκική εισβολή του 1974 και η συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού. Συνεπώς, δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε “εναλλακτική” διευθέτηση. Υπάρχει μόνον ένα νόμιμο πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού, αυτό που ορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε …. Οι ανακοινώσεις από την τουρκική πλευρά, ανήμερα της επετείου των τραγικών γεγονότων του 1974, αποτελούν μία ακόμα απόδειξη της απολύτως απαράδεκτης θέσης της Άγκυρας. Παρά τις σοβαρές προκλήσεις, η Κύπρος και η Ελλάδα είναι ενωμένες και προσηλωμένες στην προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην ευρύτερη γειτονιά μας».

Χθες Τετάρτη, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρέθηκε στη Λευκωσία, όπου είχε συναντήσεις με τον ομόλογό του και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπογράμμισε ότι «ο Αττίλας κινήθηκε πάλι. Οι χθεσινές εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα. Καταδικάζουμε απόλυτα τις παράνομες τουρκικές ενέργειες. Θα συνεχίσουμε σταθερά τις κοινές προσπάθειες για να λυθεί το Κυπριακό στο γνωστό πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας». Τόνισε ότι «η παρανομία δεν αποτελεί Δίκαιο, η παραβίαση δεν παράγει δικαιώματα» και πρόσθεσε ότι «η τουρκική επιθετικότητα δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Η απάντηση μας όπως πάντα θα βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στις Αξίες που μας διέπουν».

 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου