Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Παπαγγελόπουλος: Υπάρχουν σκιές στο χώρο της Δικαιοσύνης




Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης επισκέφθηκε τον 'Αρειο Πάγο και ενημερώθηκε και για την πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίου

Σκιές στο χώρο της Δικαιοσύνης, εντόπισε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, όπως δήλωσε κατά την αποχώρησή του από το δικαστικό μέγαρο του Αρείου Πάγου, μετά τη συνάντηση που είχε με την εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ευτέρπη Κουτζαμάνη και την πρόεδρο του Α.Π., Βασιλική Θάνου.

Παράλληλα, ο κ. Παπαγγελόπουλος έκανε ειδική αναφορά στην πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίου.

Υπενθυμίζεται ότι η πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του κ. Ζαγοραίου, ξεκίνησε από την Εισαγγελία Εφετών, κατόπιν παρερμηνείας εγγράφου της κυρίας Κουτζαμάνη.  

Αναλυτικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, δήλωσε:

«Επισκέφθηκα την Εισαγγελέα και την πρόεδρο του Αρείου Πάγου και ζήτησα ενημέρωση για ορισμένα θέματα που ρίχνουν σκιές στο χώρο της Δικαιοσύνης η οποία, κατά τη γνώμη μου, οφείλει να λειτουργεί σε άπλετο φως. Μεταξύ άλλων ζήτησα ενημέρωση και για την πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ηλία Ζαγοραίου, όπως πληροφορήθηκα από σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με διαβεβαίωσε ότι η ίδια δεν έχει κινήσει αυτή την πειθαρχική διαδικασία. Κατόπιν τούτου γεννώνται ερωτηματικά αν είναι σύννομη η διαδικασία σε βάρος του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και θεωρώ ότι πρέπει το θέμα αυτό να ερευνηθεί από τα αρμόδια όργανα.

Θα παρακολουθώ με ιδιαίτερη προσοχή το θέμα και διαβεβαιώνω ότι θα ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά μου σχετικά με την εν λόγω υπόθεση αλλά και όποια άλλη στο χώρο της Δικαιοσύνης».

Υπενθυμίζεται, ότι τον περασμένο Ιούνιο η κυρία Κουτζαμάνη είχε ζητήσει από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών να διερευνηθούν οι καταγγελίες  επιχειρηματία   που έκανα λόγο ότι ταυτόχρονα τρεις εισαγγελείς των ερευνούν, κάτι που δεν είναι σύνηθες.

Η έρευνα ανατέθηκε σε εισαγγελέα Εφετών ο οποίος εξέλαβε, όπως όλα δείχνουν, ότι είχε λάβει εντολή διενέργειας πειθαρχικού ελέγχου και έτσι άρχισε να καλεί τους εισαγγελείς στο γραφείο του.

Όμως, η ενεργεία αυτή του εισαγγελέως Εφετών προκάλεσε  δημοσιεύματα του Τύπου τα οποία
έφεραν τους εν λόγω εισαγγελείς να εκφοβίζονται, ενώ  προσπαθούσαν   να ασκήσουν έντιμα το λειτούργημά τους.

Άλλα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για πειθαρχικές διώξεις των εισαγγελέων που εξέτασαν τον Ερβέ Φαλτσιανί.

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Σεπτεμβρίου 2015 ο κ. Ζαγοραίος και ομάδα εισαγγελέων πήγαν στο Παρίσι και εξέτασαν εκεί τον άνθρωπο που υπέκλεψε  τη λίστα Λαγκάρντ.

Κάτι όμως για το οποίο η κυρία Κουτζαμάνη δεν είχε ενημερωθεί, αν και  ιεραρχικά είναι στην κορυφή της  εισαγγελικής πυραμίδας, αλλά το πληροφορήθηκε από δημοσιεύματα του Τύπου.

Αντίθετα, η αποστολή των Ελλήνων εισαγγελέων στο Παρίσι ήταν γνωστή στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στην συνέχεια και συγκεκριμένα χθες η κυρία Κουτζαμάνη, σύμφωνα με πληροφορίες, διαβίβασε  όλα τα δημοσιεύματα στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κατσιρώδη και του παρήγγειλε να διενεργήσει έρευνα, προκειμένου να εξακριβωθεί το τι ακριβώς έγινε στην υπόθεση αυτή και το πως παρερμηνεύθηκε το έγγραφό της με το οποίο ζητούσε την διενέργεια έρευνας και όχι πειθαρχικής έρευνα.

Σήμερα, ο κ. Παπαγελλόπουλος επισκέφθηκε τον ¨Άρειο Πάγο και κατά τις συναντήσεις που είχε τόσο με την κυρία Κουτζαμάνη, όσο και με την κυρία Θάνου, συζητήθηκε και το επίμαχο θέμα του πειθαρχικού ελέγχου των εισαγγελικών λειτουργών.

Πάντως, δικηγορικοί κύκλοι κάνουν λόγο για περίοδο κρίσης μεταξύ των δύο ηγεσιών στο δικαστικό Μέγαρο του Αρείου Πάγου.



Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου