Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Ντάισελμπλουμ: Πρώτα τα προαπαιτούμενα, μετά η εκταμίευση των δόσεων



Αναφερόμενος στην επόμενη σύνοδο του Eurogroup, την ερχόμενη Δευτέρα, τονίζει οτι θα ασχοληθεί με την τρέχουσα κατάσταση σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος

Οποιαδήποτε εκταμίευση δανείων προς την Ελλάδα θα πραγματοποιείται μόνο εφόσον έχουν εκπληρωθεί οι όροι της δανειακής σύμβασης διαμηνύει σε ενημερωτική επιστολή του προς τα μέλη της ολλανδικής Βουλής, o πρόεδρος του Eurogroup και Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισεμπλουμ.

Αναφερόμενος στην επόμενη σύνοδο του Eurogroup, την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Ντάισελμπλουμ τονίζει ότι θα ασχοληθεί με την τρέχουσα κατάσταση σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος. Από την πρώτη δόση υπολείπεται ακόμα ένα ποσό 3 δισεκ. ευρώ, αναφέρεται στην επιστολή, ενώ επισημαίνεται ότι το ποσό αυτό θα χορηγηθεί στην Ελλάδα σε δύο υποδόσεις ύψους 2 δισεκ. και 1 δισεκ. ευρώ αντίστοιχα υπό τον όρο της εφαρμογής δύο ομάδων προαπαιτουμένων. «Η Ελλάδα υπερψήφισε το πρώτο νομοθετικό πακέτο που αποσκοπεί στην υλοποίηση της πρώτης ομάδας προαπαιτουμένων η οποία αφορά την εκταμίευση 2 δισεκ. ευρώ. Η εφαρμογή των υπόλοιπων προαπαιτουμένων από την πρώτη ομάδα, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη σε διαβούλευση με τους θεσμούς», αναφέρεται στην επιστολή.

Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι «το Eurogroup πιθανότατα θα ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των stress tests και της Asset Quality Review. Στη βάση των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων, θα καθοριστεί σε ποιο βαθμό μπορεί να γίνει λόγος για κεφαλαιακά ελλείμματα των ελληνικών τραπεζών. Όταν το ύψος του κεφαλαιακού ελλείμματος γίνει γνωστό, θα πρέπει πρώτα οι τράπεζες από μόνες τους να αναζητήσουν κεφάλαια. Εάν το έλλειμμα δεν μπορεί να καλυφθεί επαρκώς από την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν χρήματα από τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση».

«Για το λόγο αυτό έχει προβλεφθεί ένα ποσό μέχρι 25 δισεκ. εντός του ESM. Από το ποσό αυτό τα 10 δισεκ. ευρώ είναι διαθέσιμα σε έναν χωριστό λογαριασμό του ESM. Τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ μπορούν να διατεθούν μόνον αφού υλοποιηθούν τα προς τούτο απαιτούμενα μέτρα που έχουν οριστεί στο Μνημόνιο» προσθέτει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση για εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος απέστειλε νωρίτερα ο Πιερ Μοσκοβισί, λίγες ώρες πριν φτάσει στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη. Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να κάνει μια καθαρή ρήξη με το παρελθόν αλλά «ακόμα η Ελλάδα παραμένει μια ειδική περίπτωση» τόνισε στο μεταξύ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.



Πηγή: skai.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου