Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Θεοδωρικάκος για αντιμετώπιση εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας

 


Με κεντρικό θέμα την ασφάλεια στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας συνάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ο δήμαρχος Αθηναίων παρουσίασε στον Τάκη Θεοδωρικάκο και την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη 11 συγκεκριμένες περιοχές στο κέντρο και γύρω από το κέντρο της Αθήνας, όπου καταγράφεται αύξηση της παραβατικότητας και της μικροεγκληματικότητας.

Οι 11 συγκεκριμένες περιοχές (οριοθετημένες κατά δρόμο, πλατεία και πεζόδρομο) καταγράφουν ανησυχητική αύξηση της παραβατικότητας, της μικρο-εγκληματικότητας και της όχλησης στην καθημερινότητα των πολιτών -τοξικομανείς, εμπόριο ναρκωτικών, Ρομά, πορτοφολάδες. Ο «μαύρος χάρτης» έχει συνταχθεί με βάση τα δεδομένα, που συλλέγουν οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων (δημοτική αστυνομία, καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, Novovile κλπ) καθώς και τις καταγγελίες, παράπονα, μηνυτήριες αναφορές πολιτών και φορέων της πόλης.

Η χαρτογράφηση δεν περιορίζεται μόνο στις περιοχές, αλλά και στο είδος της παραβατικότητας (π.χ. διακίνηση ναρκωτικών, παρεμπόριο, κλοπές, κλπ).

Στη σύσκεψη, που έγινε στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» του υπουργείου, παρόντες ήταν επίσης ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ και ανώτατοι επιτελείς της Αστυνομίας.

O Τάκης Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι είναι προτεραιότητα η ασφάλεια των πολιτών, αλλά και ότι μειώθηκε κατά 30% η εγκληματικότητα στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα συνεργασίας. Ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου ενημέρωσε αναλυτικά για τις συνεχείς ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις της Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας και στα αποτελέσματά τους, σχετικά με την παράνομη μετανάστευση, το παραεμπόριο, τη διακίνηση ναρκωτικών, την εφαρμογή του νόμου για τις πορείες και την αντιμετώπιση της μικρής και μεσαίας εγκληματικότητας.

Συγκεκριμένα, κατά το μήνα Μάιο για την αστυνόμευση του κέντρου της Αθήνας διατέθηκαν συνολικά 4.260 αστυνομικοί σε εποχούμενες και πεζές περιπολίες, σε συνεργεία ελέγχων και σε ειδικές δράσεις και ελέγχθηκαν συνολικά 11.078 άτομα, 701 προσήχθησαν για άλλα αδικήματα και συνελήφθησαν 322. Από τα μέσα Μαρτίου που ξεκίνησαν οι στοχευμένες επιχειρήσεις, 1.000 παράνομοι μετανάστες οδηγήθηκαν στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας. Ιδιαίτερη συζήτηση, δε, έγινε για την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών σε στέκια τοξικομανών στο κέντρο της Αθήνας.

Παρά τη βελτίωση που παρουσιάζουν οι δείκτες, πάντως, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως είναι ανάγκη να καταβληθούν ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες για την ασφάλεια των πολιτών και των επισκεπτών της Αθήνας.

Στο αίτημα του κ. Μπακογιάννη, ο κ. Θεοδωρικάκος αναγνώρισε την αναγκαιότητα της ενίσχυσης των αστυνομικών τμημάτων και απάντησε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια γι' αυτόν τον σκοπό, επισημαίνοντας τα εξής:

- Δεν έγινε καμία απόσπαση από αστυνομικά τμήματα της πρωτεύουσας προς τα νησιά και τους τουριστικούς προορισμούς

- Όσοι αποφοιτήσουν τον Σεπτέμβριο από τις σχολές της Αστυνομίας θα διατεθούν στην Αττική.

- 185 ειδικοί φρουροί των ΟΠΠΙ από 1 Ιουνίου ενισχύουν τα Αστυνομικά Τμήματα στα όρια του Δήμου Αθηναίων και

- Οι αστυνομικοί που απελευθερώνονται από τα γραφειοκρατικά πάρεργα (δικόγραφα κ.ά.) προορίζονται για τα αστυνομικά τμήματα της Αττικής.

O δήμαρχος Αθηναίων και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχαν έρθει σε αντιπαράθεση στα μέσα Μαΐου, όταν ο πρώτος είχε ζητήσει την ενίσχυση της αστυνόμευσης στην Αθήνα, λέγοντας μάλιστα ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου έχουν καταρτίσει έναν χάρτη της εγκληματικότητας στην πρωτεύουσα. «Τον παρακαλώ εδώ και ένα μήνα να συναντηθούμε. Τάκη, έχουμε πρόβλημα και πρέπει να κάνουμε κάτι να το λύσουμε» έλεγε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης.

Kύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μετέδιδαν πως «απορίες προκαλεί η στάση του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό άφησε αιχμές κατά της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αντί να επικροτεί τις εκτεταμένες επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, ο δήμαρχος φάνηκε να διαφωνεί με τις επιχειρήσεις "σκούπα" στη δημόσια τοποθέτησή του. H επικοινωνία μεταξύ δήμου και υπουργείου υπάρχει και είναι διαρκής με τον αρμόδιο υφυπουργό να συντονίζει τις ενέργειες που αποφασίζονται. Γιατί προχώρησε σε τέτοιες δηλώσεις ο δήμαρχος; Τι αλήθεια θέλει; Την εφαρμογή των νόμων ή την κατάσταση ανομίας που επικρατούσε στο κέντρο της πρωτεύουσας;».



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου