Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Μητσοτάκης: H ρητορική της Τουρκίας γίνεται γραφική - Θα συνεχίσουμε την στήριξη στους πολίτες

 


Αποφασισμένος η στήριξη των πολιτών να συνεχιστεί για όσο διαρκεί η κρίση ακρίβειας εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Συνέδριο ygeiamou που διοργανώνει το Πρώτο Θέμα και το ιατρικό σάιτ ygeiamou.gr.

«Η κρίση είναι παγκόσμια και δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Η κυβέρνηση θα στηρίξει την κοινωνία αλλά δεν θα θέσει σε κίνδυνο τον εθνικό στόχο για έξοδο της χώρας από την επιτήρηση», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Για την τουρκική προκλητικότητα που το τελευταίο διάστημα ολοένα και εντείνεται μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται «τις ελληνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση», αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν ότι δεν θα ξανασυνομιλήσει μαζί του.

«Πράγματι είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη αυτή γιατί είχα την εντύπωση μετά την συνάντησή μου με τον πρόεδρο Ερντογάν ότι δεν πρόκειται να γίνουν ενέργειες που θα προκαλέσουν την άλλη πλευρά ευθέως. Δυστυχώς η Τουρκία δεν τήρησε αυτή την δέσμευση. Είχαμε ένα μπαράζ παραβιάσεων πάνω από ελληνικά νησιά και την δήθεν μειωμένη ελληνική κυριαρχία στα νησιά. Αυτή η ρητορική δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προφανώς είναι υποχρέωση της χώρας μας να αναδεικνύει διεθνώς τις προκλήσεις στα διάφορα fora και να αναζητεί συμμάχους, είτε στις ΗΠΑ είτε μιλάμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτή η στήριξη ήρθε δημόσια και χωρίς αστερίσκους.», πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης.

«H κυβέρνηση θα εγείρει την τουρκική προκλητικότητα στα διεθνή φόρα» και πρόσθεσε πως και τώρα που το έκανε «η στήριξη ήρθε χωρίς αστερίσκους από τους εταίρους μας».

«Εύχομαι και ελπίζω και ενθαρρύνω ανοικτά την Τουρκία αυτή η ρητορική να μην εκφραστεί στο πεδίο. Είμαστε μακριά από την ένταση του καλοκαιριού του 2020 και χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλους. Δεν χρειάζονται πρόσθετες εστίες αναταραχής εντός της συμμαχίας», σημείωσε.

«Η ρητορική της Τουρκίας ξεπερνά τα όρια και γίνεται και γραφική μπορώ να πω», είπε και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος έχει πει ότι δεν μου μιλάει. Εγώ δεν κρατάω μούτρα αλλά θα υπερασπίζομαι τις ελληνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση τη σιγουριά ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, καθώς αυτό ορίζει η θεσμική τάξη, ενώ επισήμανε ότι είναι σημαντικό να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε αφόρητη τοξικότητα και διάλογο με κραυγές και κατηγορίες τους επόμενους 12 μήνες.

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη :




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου