Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Διευρύνεται και βελτιώνεται το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους»

 



Λαμβάνοντας υπόψη, την εκτίναξη του κόστους στέγασης και τη δυσκολία εύρεσης κατοικιών το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας προχώρησε σε αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» από 10 εκατ. σε 15 εκατ. ευρώ για το 2025, επιδότηση ενοικίου για 24 μήνες με δυνατότητα λήψης για επιπλέον 1+1 χρόνια επιδόματος στέγασης σε πρώην ωφελούμενους, επαγγελματική κατάρτιση και συμβουλευτική για την εύρεση εργασίας

  • Με την αύξηση του προϋπολογισμού ο αριθμός των ωφελούμενων νοικοκυριών διαμορφώνεται σε 700 από 550.  Η απόφαση προβλέπει την αύξηση δαπανών ενοικίου αναλογικά με τον αριθμό των μελών του ωφελούμενου νοικοκυριού, κατά 50 ευρώ και εντάσσονται δυο νέες κατηγορίες ωφελούμενων: οικογένειες και άτομα που ζουν σε παραχωρημένη οικία από το δημόσιο και οικογένειες και άτομα που διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης. Ίδια αύξηση (50 ευρώ) προβλέπεται και για δαπάνες κοινοχρήστων και λογαριασμών ΔΕΚΟ.
  • Για τη νέα κατηγορία δαπανών που αφορά στις επισκευές και έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ανεύρεσης στέγης στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος, τα ποσά διαμορφώνονται ως εξής: Έως τα 900 για μονομελές νοικοκυριό, εως τα 1.000 για νοικοκυριό δύο μελών και έως τα 1.200 για τρία μέλη.
  • Στο νέο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» έγινε προσθήκη δαπανών ψυχαγωγίας για τα ωφελούμενα νοικοκυριά ενώ παράλληλα, αυξήθηκαν οι κοινωνικοί λειτουργοί για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ωφελούμενων κάθε σχεδίου.

Σημειώνεται ότι δικαιούχοι του νέου προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» είναι:

  • Οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Μεταβατικής Φιλοξενίας Αστέγων και Υπνωτήρια,
  • Οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων ως άστεγοι που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα ή σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης.
  • Γυναίκες που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Γυναικών θυμάτων βίας και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία,
  • Άτομα που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Προσωρινής Φιλοξενίας Μονάδων Κοινωνικής Επανένταξης Πιστοποιημένων Θεραπευτικών Προγραμμάτων Εξαρτημένων Ατόμων και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία,
  • Οικογένειες και άτομα που διαβιούν σε δωρεάν παραχωρημένη οικία από φορέα Γενικής Κυβέρνησης.

 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου