Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Σχολεία κάνουν κατάληψη με Υπουργείο - Γονείς - Καθηγητές απλά να παρακολουθούν

 



Οι κινητοποιήσεις των μαθητών ξεκίνησαν και το Υπουργείο απλά παρακολουθεί αφήνοντας σχολεία και την πλειοψηφία των μαθητών στο έλεος της μικρής μερίδας αυτών που δεν τους ενδιαφέρει να κάνουν μάθημα.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει νομοθετική ή άλλη πρόβλεψη που να επιτρέπει την «κατάληψη» εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ούτε όμως, ρητή απαγόρευση της συγκεκριμένης «δραστηριότητας». Η μη νομιμότητα, και το μέτρο της, προκύπτουν, ανά περίπτωση, από τα εξής τρία, κυρίως, στοιχεία και τις αντίστοιχες νομικές συνέπειες:

α) Την ενδεχόμενη άσκηση βίας, ακόμα και ψυχολογικής (παρεμπόδιση δασκάλων ή άλλων μαθητών να μπουν στις τάξεις και να κάνουν μάθημα), κάτι που συμβαίνει σε κάθε κατάληψη και μάλιστα πολλές φορές με την βία.

β) Την έννοια της καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος, του «δικαιώματος» νοούμενου εδώ ως πράξης που είναι δυνατόν να γίνει ανεκτή, γιατί απλά οι καταληψίες ξέρουν ότι το κράτος, οι καθηγητές και οι γονείς θα δείξουν ανοχή.

γ) Και το σημαντικότερο τη φθορά, εφόσον υπάρχει και υπάρχει σε κάθε κατάληψη, δημόσιας, ιδίως (προκειμένου περί δημόσιας εκπαίδευσης), περιουσίας ή παρεμπόδισης άσκησης δημοσίου λειτουργήματος.  

Ενδεχόμενη παρανομία τυπικά κρίνεται, όπως σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση, από τα δικαστήρια, στα οποία θα μπορούσαν να προσφύγουν τόσο μαθητές που τους απαγορεύτηκε να κάνουν μάθημα, όσο και γονείς αυτών των παιδιών, καθώς και εκπαιδευτικοί, αλλά και αυτεπαγγέλτως ο Εισαγγελέας. Επίσης με τα νέα μέτρα του υπουργείου και βάση ονομαστικού καταλόγου όσων κάνουν κατάληψη, όλες τις ζημιές θα τις πληρώνουν οι γονείς όσο αφορά ανήλικα, και εάν δεν πληρώσουν θα πηγαίνουν κατευθείαν στα ΑΦΜ τους στην Εφορία. Όπως και οι μαθητές μαζί με τους γονείς θα αντιμετωπίζουν ποινικές ευθύνες.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου