Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

Ενισχυμένο κατά 10 δισ. ευρώ το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021 - 2027 της ΕΕ.

 


Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, η προσωρινή έκθεση σχετικά με την πρόταση για την ενδιάμεση αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027.

  • Συγκεκριμένα, η πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου κάνει λόγο για συνολική αύξηση 10 δισ. ευρώ, επιπλέον των 65,8 δισ. ευρώ που είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο 2024-2027. Μάλιστα, οι πόροι αυτοί αναμένεται να χρηματοδοτήσουν κατηγορίες, όπως το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, η διαχείριση των συνόρων, η αναπτυξιακή βοήθεια σε τρίτα κράτη και η πλατφόρμα για τις Στρατηγικές Τεχνολογίες για την Ευρώπη (STEP).
  • Μεταξύ των 10 δισ. ευρώ, στην πρόταση που υπερψηφίστηκε, περιλαμβάνεται και η αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ του Αποθεματικού Αλληλεγγύης και Επείγουσας Βοήθειας, επιπροσθέτως των 2,5 δισ. που πρότεινε ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οποία, μεταξύ άλλων, θα χρηματοδοτήσουν τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, ενώ παράλληλα θα αξιοποιηθούν και για τη στήριξη των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας, καθώς και εκείνων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, όπως στην περιοχή του Έβρου.

Η πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου βρίσκεται σε ευθεία γραμμή με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, μετά την επίσκεψή του στο Στρασβούργο τον Σεπτέμβριο, για αύξηση των κονδυλίων προς την Ελλάδα, αλλά και για παροχή στήριξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου