Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Την παραίτηση του υπουργού Υγείας ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ως υπαίτιο για απώλεια ανθρώπινων ζωών



Την παραίτηση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, καθιστώντας τον υπεύθυνο για δυσλειτουργίες που παρουσιάζει το τελευταίο χρονικό διάστημα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. 

Ειδικότερα, ο ΙΣΑ κάνει λόγο για θανάτους ασθενών που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί «αλλά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δεν έλαβε τα μέτρα της, εν όψει της επικείμενης επιδημίας της γρίπης, για να διασφαλίσει ότι δεν θα κλείσουν κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, παρά το γεγονός ότι είχε εγκαίρως ενημερωθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ ό,τι λήγουν οι συμβάσεις του προσωπικού. Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα 200 κρεβάτια ΜΕΘ παραμένουν κλειστά ενώ καθημερινά περισσότερα από 50 άτομα που χρειάζεται να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ παραμένουν διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους. Αυτό αποτελεί μια απαράδεκτη επιστημονικά πρακτική που έχει οδηγήσει στο θάνατο πολλούς ασθενείς που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί».

Σύμφωνα με τους γιατρούς, φέτος η Ελλάδα κατέχει ρεκόρ θανάτων από γρίπη καθώς το 95% όσων ασθενών κατάληξαν, παρά το γεγονός ότι ανήκαν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, δεν είχαν εμβολιαστεί. Ο ΙΣΑ καταλογίζει την ευθύνη για τη φετινή χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στο υπουργείο Υγείας που δεν έκανε εγκαίρως την καθιερωμένη εκστρατεία ενημέρωσης.

Επίσης, οι γιατροί κατηγορούν τον υπουργό Υγείας για την αλλαγή στον τρόπο διάθεσης των φαρμάκων υψηλού κόστους, χωρίς να διασφαλίσει ότι τα νοσοκομειακά φαρμακεία έχουν τις απαραίτητες προμήθειες με ασθενείς με σοβαρές χρόνιες παθήσεις να μείνουν χωρίς θεραπεία. Τέλος, ο ΙΣΑ κάνει λόγο για νοσοκομεία που έχουν εγκαταλειφθεί στη τύχη τους δεδομένου ότι δεν έχουν οριστεί νέες διοικήσεις. 

«Ο ΙΣΑ απαιτεί την έξοδο της υγείας, από τη μέγγενη των μνημονίων. Η κατάσταση στο χώρο της δημόσιας υγείας έχει φτάσει στο απροχώρητο. Σήμερα χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές από ανικανότητα αυτών που έχουν την πολιτική ευθύνη διαχείρισης της δημόσιας υγείας. Καλούμε την πολιτική ηγεσία να αναλάβει τις ευθύνες της και να παραιτηθεί» καταλήγει η ανακοίνωση.

Μαίρη Μπιμπή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου