Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Παρακολούθηση αποθεμάτων βασικών υλών και προϊόντων


 

Στο νόμο του Υπουργείου Οικονομικών για τα μέτρα στήριξης, που ψηφίστηκε χθες, περιλαμβάνονται  ρυθμίσεις που επιβάλλουν στενή παρακολούθηση των αποθεμάτων σε επτά κατηγορίες προϊόντων. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας θα πρέπει να υποβάλουν εντός δύο ημερών από τη δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. τα αποθέματα που έχουν σε πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων, λιπάσματα, ζωοτροφές, ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σιμιγδάλι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο, άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σιμιγδαλιού και αλεύρια δημητριακών, ηλίανθο και φυτικά έλαια εκτός από το ελαιόλαδο και ιδίως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν: Την ποσότητα των αποθεμάτων. Τη χώρα προέλευσης των προϊόντων. Την τοποθεσία αποθήκευσης. Τα στοιχεία επικοινωνίας του νόμου εκπροσώπου της εταιρείας. Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης, επισύρει κυρώσεις, όπως κατάσχεση και διοικητικό πρόστιμο από 1.000 έως 100.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο είχε εφαρμοστεί και στο ξέσπασμα της πανδημίας.

Μείζονος σημασίας είναι το γεγονός ότι  το μέτρο πέραν της ενημέρωσης που παρέχει κεντρικά για τα αποθέματα της χώρας, αποτελεί και μία δικλείδα στο να μην υπάρξουν φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Υπογραμμίζεται ότι η ρύθμιση αυτή δεν σημαίνει ότι έχουμε έλλειψη σήμερα αυτών των προϊόντων. Ήδη, έχουν καταγραφεί από τις μεγάλες αλυσίδες τα αποθέματα σε αυτά τα προϊόντα, υπάρχουν επαρκή αποθέματα για μήνες μπροστά μας για όλα αυτά τα προϊόντα.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου