Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Τροπολογία για τον Τύπο βάζει τέλος στη χυδαιότητα ορισμένων εντύπων

 



Κατατέθηκε και ψηφίστηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών τροπολογία που αφορά σε θέματα Τύπου. Σκοπός της ρύθμισης είναι να τεθούν -χωρίς καμία παρέμβαση στην ελευθεροτυπία και στην ελευθερία της έκφρασης- διαδικαστικές δικλείδες ασφαλείας, ώστε με διαδικαστικές εγγυήσεις να διασφαλίζονται τα δικαιώματα θιγόμενων πολιτών από δημοσιεύματα σε χυδαία έντυπα που προσβάλλουν βάναυσα την προσωπικότητά τους. 

Η νέα ρύθμιση περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Σε κάθε εφημερίδα ορίζονται διευθυντής και διευθυντής σύνταξης, οι οποίοι αμφότεροι είναι μέλη επαγγελματικού σωματείου δημοσιογράφων. Σε περίπτωση κυκλοφορίας φύλλου κατά παράβαση επιβάλλεται εντός 10 ημερών από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, κάθε φορά, διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Στο έντυπο της εφημερίδας αναγράφονται ο νόμιμος εκπρόσωπος, ο διευθυντής και ο διευθυντής σύνταξης. Σε περίπτωση κυκλοφορίας φύλλου κατά παράβαση επιβάλλεται εντός 10 ημερών από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, κάθε φορά, διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων 10.000 ευρώ.

Στο έντυπο της εφημερίδας αναγράφεται ο μέτοχος ή εταίρος που κατέχει άμεσα ή έμμεσα το ήμισυ τουλάχιστον των μετοχών ή των εταιρικών μεριδίων. Σε περίπτωση κυκλοφορίας φύλλου κατά παράβαση επιβάλλεται εντός 10 ημερών από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, κάθε φορά, διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ.​​​​​

Τα βεβαιωμένα πρόστιμα παρακρατούνται από τα πρακτορεία διανομής Τύπου και αποδίδονται αμελλητί. Η απόδοση του ποσού των προστίμων προηγείται οποιασδήποτε κατάσχεσης εις χείρας του πρακτορείου από τρίτο ή εκχώρησης απαίτησης σε τρίτο.

Εφόσον η αξίωση κατά εφημερίδας δεν καλύπτεται για οποιονδήποτε λόγο από την εταιρεία, υπέχει την ίδια υποχρέωση ο μέτοχος ή εταίρος που κατέχει, άμεσα ή έμμεσα, το ήμισυ τουλάχιστον των μετοχών ή των εταιρικών μεριδίων.

Για την αξιολόγηση της δυσχερώς επανορθώσιμης ή ανεπανόρθωτης βλάβης της εφημερίδας στο πλαίσιο αιτήματος προσωρινής δικαστικής προστασίας κατά πράξεων επιβολής προστίμου της παρούσας παραγράφου προσμετράται η οικονομική κατάσταση του μετόχου ή εταίρου που κατέχει, άμεσα ή έμμεσα, το ήμισυ τουλάχιστον των μετοχών ή των εταιρικών μεριδίων. Για την αξιολόγηση της συνδρομής του δημοσίου συμφέροντος στο πλαίσιο αιτήματος προσωρινής δικαστικής προστασίας κατά πράξεων επιβολής προστίμου λαμβάνονται υπόψη καταδίκες σε βάρος της εφημερίδας για διασπορά ψευδών ειδήσεων και συκοφαντική δυσφήμηση.

Οι ρυθμίσεις αυτές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Απριλίου.

 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου