Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απολογούμενος για τις συντάξεις ομογενών από Αλβανία και τ. Σοβιετική Ένωση

 


Ο ΣΥΡΙΖΑ ως Κυβέρνηση το 2016 με το νόμο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό σύστημα έθετε ως προϋπόθεση για πλήρη εθνική σύνταξη στους ομογενείς από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση τα 40 χρόνια διαμονής στην Ελλάδα, μια προϋπόθεση που δεν μπορούσε να εκπληρωθεί, αφού τα σύνορα άνοιξαν μετά το 1990. Την ρύθμιση αυτή άλλαξε η Κυβέρνηση όπως ακριβώς είχε δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός ορίζοντας ότι ο απαιτούμενος χρόνος παραμονής στην Ελλάδα θα είναι τα 30 χρόνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, από τον κυνισμό που τον χαρακτήριζε ως Κυβέρνηση κατέφυγε στη δημοκοπία, προτείνοντας να δίνεται σύνταξη στους ομογενείς από Αλβανία και τ. Σοβιετική Ένωση  με 15 χρόνια διαμονής. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απολογούμενος. Θα πρέπει να εξηγήσει στους ομογενείς μας γιατί έφερε αυτή την απαράδεκτη ρύθμιση την οποία διορθώνουμε.

Με τη νέα ρύθμιση  από 1η Ιανουαρίου 2022 θα απαιτούνται 30 αντί για 40 χρόνια διαμονής, για να λάβουν πλήρη εθνική σύνταξη οι ομογενείς από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση. Ταυτόχρονα, θα αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω η εθνική σύνταξη που λαμβάνουν. Για παράδειγμα, αν κάποιος ομογενής κατά τη συνταξιοδότησή του είχε 20 χρόνια στην Ελλάδα θα έπαιρνε το 50% της εθνικής σύνταξης. Από  τώρα  και στο εξής θα λαμβάνει τα 2/3.  Αντίστοιχα αν κάποιος είχε 30 χρόνια διαμονής, με το «νόμο Κατρούγκαλου» θα έπαιρνε τα 3/4 της εθνικής σύνταξης, ενώ με τη νέα ρύθμιση θα τη λάβει ολόκληρη.

Σημειώνεται ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα χορηγηθεί και το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων στους ομογενείς όπως έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου