Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Στο «Αβέρωφ» οι υπογραφές για 3 Belh@rra και 6 επιπλέον Rafale σύνολο 24

 



Στο κατάστρωμα του θωρηκτού «Αβέρωφ», στη Μαρίνα Φλοίσβου, μπήκαν οι τελικές υπογραφές των συμβάσεων απόκτησης 3+1 υπερσύγχρονων φρεγατών Belh@rra από το Πολεμικό μας Ναυτικό και των 6 επιπλέον Rafale που προστέθηκαν στην αρχική παραγγελία των 18 αεροσκαφών για την Πολεμική μας Αεροπορία.

Από ελληνικής πλευράς υπέγραψε ο γενικός διευθυντής εξοπλισμών και εκ μέρους των Γάλλων κατασκευαστών ο διευθύνων σύμβουλος της Naval Group. 



Οι δύο πρώτες FDI αναμένεται να παραληφθούν από το Πολεμικό Ναυτικό το 2025 και η τρίτη αναμένεται να έχει χτιστεί το 2026. Ο χρόνος θεωρείται ρεκόρ για την ναυπήγηση ενός πολεμικού πλοίου, που μάλιστα δεν βρίσκεται ακόμη σε μαζική παραγωγή. Η πρώτη φρεγάτα FDI που θα παραδοθεί στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα είναι η δεύτερη «Belh@rra» που θα ναυπηγηθεί στο Λοριάν. Για λόγους άμεσης ολοκλήρωσης του προγράμματος, ώστε να ενισχυθεί το Πολεμικό Ναυτικό το συντομότερο δυνατό, ελήφθη η απόφαση τα δύο πρώτα πολεμικά πλοία να χτιστούν με τις προδιαγραφές που έχει ζητήσει το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η τρίτη φρεγάτα FDI, που προβλέπεται να παραληφθεί από το Πολεμικό Ναυτικό τέλη του 2026, θα έχει τη διαμόρφωση που έχει επιλέξει η ελληνική πλευρά, δηλαδή με την ελληνική διαμόρφωση, η οποία έχει τις εξής παραπάνω δυνατότητες:

16 επιπλέον βλήματα Aster 30

Δύο επιπλέον εκτοξευτές (σύνολο 32 βλήματα / 4 εκτοξευτές)

Σύστημα αυτοπροστασίας RAM

Σύστημα αφέσεως Chaffs

Οι δύο πρώτες γαλλικές φρεγάτες που θα παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό το 2025 και το 2026 (με γαλλική διαμόρφωση) θα αναβαθμιστούν στα πλοία με την συμφωνημένη ελληνική διαμόρφωση μέσα στο 2027 στην Ελλάδα από τεχνικούς της Naval Group στο πλαίσιο της σύμβασης και εντός του συμβατικού τιμήματος, δηλαδή χωρίς επιπλέον κόστος. Μέσα στο 2027 οι δύο πρώτες φρεγάτες FDI θα μπουν διαδοχικά στα ναυπηγεία για επισκευή και παράλληλα θα γίνει η αναβάθμισή τους με τους δύο επιπλέον εκτοξευτές για βλήματα Aster 30 ανα φρεγάτα, το σύστημα αυτοπροστασίας RAM και το σύστημα αφέσεως Chaffs. Οι εργασίες αναβάθμισης προβλέπεται να διαρκέσουν περίπου δύο μήνες για κάθε πλοίο που θα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας από τους Γάλλους για την αναβάθμιση.

Οι υπογραφές των συμβάσεων για την προμήθεια των φρεγατών Belharra και των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, αποτελούν ορόσημο στην διμερή αμυντική συνεργασία μας και, ευρύτερα, στις σχέσεις Ελλάδας - Γαλλίας. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε εχθές, στο «Θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ» στο Παλαιό Φάληρο.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι «πρόκειται για ένα εμβληματικό πολεμικό πλοίο στην ιστορία της πατρίδας μας, με καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της εθνικής της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας και στην προάσπιση των εθνικών μας δικαίων» ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «συνιστά κορυφαίο συμβολισμό το γεγονός ότι, η τελετή υπογραφής» πραγματοποιείται στο «Θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ».

Ο υπουργός είπε επίσης πώς η απόκτηση των φρεγατών Belharra και των 6 επιπλέον μαχητικών Rafale «θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας και, συνολικά, των Ενόπλων Δυνάμεων, βασική αποστολή των οποίων είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδος μας».

Δήλωσε δε, υπερήφανος, καθώς «ποτέ ξανά οι διαπραγματεύσεις για τόσο σύνθετα και μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα δεν ολοκληρώθηκαν τόσο γρήγορα και τόσο μεθοδικά».

«Με την απόκτηση των νέων φρεγατών και των νέων μαχητικών αεροσκαφών», επισήμανε, «η δύναμη πυρός του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα πολλαπλασιαστεί. Τα ειδικά χαρακτηριστικά των Rafale και των Belharra, με τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα (αισθητήρες ραντάρ, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου κ.λ.π.) σε συνδυασμό με τα στρατηγικού χαρακτήρα όπλα τους, καθιστούν τα συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα σημαντικό παράγοντα αεροπορικής και ναυτικής υπεροχής».

Για τη συμφωνία, ανέφερε ότι «αποτελεί, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ένα πρόπλασμα για μία ισχυρή, αυτόνομη και αυτοδύναμη Ευρωπαϊκή Ένωση του αύριο».

«Είναι καιρός», συμπλήρωσε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, «η οικονομική ισχύς της ΕΕ να είναι αντίστοιχη με την αμυντική της ικανότητα, ώστε από παθητικός παρατηρητής, να καταστεί ενεργός πρωταγωνιστής των γεωπολιτικών εξελίξεων».

Για τις ελληνογαλλικές σχέσεις, τόνισε ότι «έχουν στόχο να θωρακίσουν την άμυνα των δύο χωρών έναντι αναθεωρητικών ενεργειών, όπως είναι οι ενέργειες της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, με παραβίαση της ουκρανικής εδαφικής ακεραιότητας, κυριαρχίας και ανεξαρτησίας και να διασφαλίσουν την ανθρώπινη ζωή και την ευημερία, από απειλές που παραπέμπουν σε σκοτεινές περιόδους της ιστορίας».

Συνέχισε δε, λέγοντας, ότι οι ελληνογαλλικές σχέσες «εδράζονται στην αλληλεγγύη και την ισχυρή, διαχρονική και ειλικρινή φιλία των χωρών και των λαών μας, ήδη από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, και την συνεισφορά των Γάλλων φιλελλήνων και της Γαλλίας, ως Μεγάλης Δύναμης, στον εθνικό αγώνα για την ελευθερία».

«Είναι», είπε, «ιδιαίτερη τιμή και χαρά και έχει ιδιαίτερη σημασία, το γεγονός ότι στον αυριανό λαμπρό εορτασμό της Εθνικής Επετείου θα συμμετάσχει η υπουργός 'Αμυνας της Γαλλίας, κα Φλοράνς Παρλί».

«Είναι κοινή θέληση και απόφαση των κυβερνήσεών μας να συνεισφέρουμε στην ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, με θεμέλιο τον σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των αρχών της καλής γειτονίας» κατέληξε στην ομιλία του ο Ν. Παναγιωτόπουλος.



Η Γαλλίδα υπουργός 'Αμυνας, Φλοράνς Παρλί, είπε ότι η Ελλάδα με την απόκτηση των φρεγατών «ολοκληρώνει και ενδυναμώνει» τις επιχειρησιακές δυνατότητές της. «Θα έχει», είπε, «καράβια με συστήματα μάχης τελευταίας τεχνολογίας, ικανά να προστατεύσουν τα εθνικά της συμφέροντα». Ανέφερε επίσης ότι «σηματοδοτεί την κοινή μας θέληση να είμαστε αλληλέγγυοι σε απειλές» εναντίον «των κρατών και των συμφερόντων μας».

«Σηματοδοτεί», συνέχισε, «τη θέληση για συνεργασία των αμυντικών μας βιομηχανιών μακροπρόθεσμα».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «μεγάλο ατού» τη συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας «για να οικοδομήσουμε την ευρωπαϊκή Άμυνα του αύριο».

Τη σύμβαση για την απόκτηση των φρεγατών και των αεροσκαφών υπέγραψε από ελληνικής πλευράς ο γενικός διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας αντιναύαρχος ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος. Από γαλλικής πλευράς, υπέγραψαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Naval, Πιερ Ερίκ Πομελέ και ο διευθύνων σύμβουλος της MBDA Ερίκ Μπερανζέ, ενώ τη σύμβαση για τα αεροσκάφη υπέγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος της Dassault Aviation 'Ερικ Τραπιέ και ο διευθύνων σύμβουλος της MBDA Ερίκ Μπερανζέ.

Μετά το τέλος της τελετής, ο Ν. Παναγιωτόπουλος και η Φλ. Παρλί, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου