Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024

Αντιπυρική προστασία: Η δουλειά που θα κάνουμε το χειμώνα, θα μας βοηθήσει το επόμενο καλοκαίρι

 



Από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την αποτίμηση της αντιπυρικής περιόδου του 2024:

Από τότε που με εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός για πρώτη φορά ως Πρωθυπουργό της χώρας, το 2019, μπορώ να βγάλω, τα εξής συμπεράσματα, από την αλλαγή του δόγματος που υλοποιήσαμε σε αυτή την αντιπυρική περίοδο:

  • Το πρώτο συμπέρασμα  έχει να κάνει με το γεγονός ότι η συνεργασία αποδίδει. … Τα δάση τα οποία κάηκαν φέτος ήταν τελικά πολύ, πολύ λιγότερα από τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών και αυτό καταδεικνύει ότι αυτή η προτεραιοποίηση την οποία υιοθετήσαμε ως προς την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων είχε τελικά αποτέλεσμα.
  • Το δεύτερο συμπέρασμα έχει να κάνει με το γεγονός ότι η τεχνολογία μπορεί πράγματι να είναι ένας υπερπολύτιμος σύμμαχος σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνουμε να αντιμετωπίσουμε μια κλιματική κρίση η οποία είναι ήδη μαζί μας. Αναφέρομαι στη δυνατότητα την οποία έχουμε να χρησιμοποιούμε  drones για εναέρια επιτήρηση. Σε συνεργασία με τα εναέρια μέσα, τα οποία για πρώτη φορά πετούν έμφορτα τις δύσκολες μέρες του χρόνου, ο έγκαιρος εντοπισμός είναι αυτός ο οποίος θα κάνει τη διαφορά μεταξύ του να ελεγχθεί μια πυρκαγιά στα πρώτα λεπτά ή να ξεφύγει μια πυρκαγιά.
  • Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι δεν δικαιολογείται κανείς εφησυχασμός. Και ο εφησυχασμός προφανώς δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, διότι δυστυχώς οι κλιματολογικές συνθήκες σήμερα είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που ήταν πριν από 5 ή 10 χρόνια. Με το που τελειώνει η μία αντιπυρική περίοδος πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη. Και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η δουλειά την οποία θα κάνουμε τον χειμώνα στα δάση, είτε είναι δουλειά πρόληψης είτε είναι δουλειά αποκατάστασης, θα μας βοηθήσει το επόμενο καλοκαίρι. Και προφανώς αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Τα δεδομένα της φετινής αντιπυρικής περιόδου

  • Το 2024  ήταν ένα από τα πιο ξηρά έτη. Από την άνοιξη και μετά, το έλλειμμα της ετήσιας  συνολικής βροχόπτωσης ξεπερνά το 40-50% σε σχέση με τη μέση τιμή των τελευταίων 34 ετών.
  • Το 2024 ήταν το πλέον θερμό έτος. Καταγράφηκαν μέγιστες θερμοκρασίες -ρεκόρ σε μήνες όπως ο Απρίλιος, ο Ιούνιος, αλλά και ο Ιούλιος με  πολυήμερο  καύσωνα-ρεκόρ διάρκειας 16 ημερών. Να σημειωθεί ότι ο αμέσως προηγούμενος πολυήμερος καύσωνας διάρκειας 15 ημερών, σημειώθηκε το 2023.  Έχουμε δηλαδή δύο διαδοχικές χρονιές γεγονός πρωτοφανές.
  • Φέτος είχαμε πολύ μεγάλο αριθμό εκδήλωσης πυρκαγιών εκτός αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή πριν την 1η Μαΐου και μετά την 31η Οκτωβρίου. Ένα φαινόμενο που εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα τα τελευταία χρόνια.
  • Από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 31 Οκτωβρίου είχαμε αύξηση κατά 7,42% του αριθμού των πυρκαγιών σε σχέση με τον Μέσο Όρο 20ετίας:  8.844 πυρκαγιές είναι ο ΜΟ, και 9.500 το 2024.
  • Αν και είχαμε περισσότερες ενάρξεις πυρκαγιών, είχαμε μείωση των στρεμμάτων που κάηκαν στο σύνολο κατά 13,67%. Δηλαδή 515.000 στρέμματα ο Μ.Ο της 20ετίας, 444.500 στρέμματα το 2024.
  • Το σημαντικότερο επίτευγμα της φετινής αντιπυρικής περιόδου, μετά την προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι η μείωση κατά 76,45% των καμμένων δασών. Φέτος έχουμε  27.756 στρέμματα καμένων δασών έναντι 117.858 στρεμμάτων που είναι ο ΜΟ της εικοσαετίας.
  • Αλλά και αθροιστικά, δηλαδή Δάση και Δασικές εκτάσεις- όπου δασικές εκτάσεις εννοούμε τη χαμηλή βλάστηση,  θάμνους, πουρνάρια, σχίνα, κουμαριές κλπ  - έχουμε 25% μείωση σε σχέση με τον ΜΟ της 20ετίας.  


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου