Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Στην Πράγα είδαν οι ηγέτες ποιος είναι ο Ερντογάν - Τα έχασε ο Τούρκος με την απάντηση Μητσοτάκη

 



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πληροφορηθεί εγκαίρως ότι ο Ερντογάν θα έπαιρνε το λόγο στο δείπνο και θα προκαλούσε.

Στο τέλος της παρέμβασης Ερντογάν και αφού προηγουμένως είχε κατηγορήσει την Ευρώπη ότι δεν δίνει στην Τουρκία αυτά που ζητά σε θέματα όπως η βίζα, κατηγόρησε και την Ελλάδα με λέγοντας ψέματα ότι είναι αυτή που ανεβάζει την ένταση και προκαλεί. Τότε ο κ. Μητσοτάκης, ζήτησε άμεσα τον λόγο σοβαρός  μετρημένος και χωρίς να προβλέπετε, απατώντας ευθέως στον Τούρκο πρόεδρο ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, αφήνοντας άφωνο τον Τούρκο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός του τόνισε ότι αντί να προκαλεί θα πρέπει να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου αφήνοντας κατά μέρος τις εντάσεις και τις προκλήσεις, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

Ο Τούρκος έφυγε εκνευρισμένος γιατί δεν περιμενε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός να μιλήσει ευθέως επάνω του και θα τον βάλει στην θέση του,  αποχώρησε από το δείπνο, κατευθύνθηκε στην αίθουσα της συνέντευξης τύπου. 

Από το βήμα της συνέντευξης εκεί που δεν υπήρχε Μητσοτάκης να τον περιλάβει για να τον αποστομώση, επιδόθηκε χωρίς να έχει μυαλό εκ νέου στη δημιουργία εντυπώσεων επανερχόμενος στο γνωστό του μονοπάτι της επιθετικής ρητορικής και των απειλών κατά της Ελλάδας. 

Όλοι όσοι ήταν στην συνέντευξη διέκριναν τον εκνευρισμό Ερντογάν μετά την απάντηση Μητσοτάκη.

Ο Ερντογάν βρήκε στην Πράγα και την παγωμένη στάση των ηγετών που σε όποια συνάντηση είχε έκαναν πώς δεν τον άκουγαν όταν προσπαθούσε να δημιουργήσει εντυπώσεις για δήθεν προκλητικότητα της Ελλάδας.

Παρόλα αυτά, ο Ερντογάν επιχείρησε να δημιουργήσει εντυπώσεις με την τοποθέτηση του στο δείπνο, ποντάροντας και στο γεγονός ότι λόγω πρωτοκόλλου δεν θα έχει αντίλογο και δεν θα του απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι πήρε το λόγο χωρίς να προβλέπεται.  Η αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού δεν του επέτρεψε να συνεχίσει τους μονολόγους που έχει συνηθίσει στην Τουρκία, όπως αναφέρουν από την ελληνική πλευρά. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά ότι είναι ηγέτης, με ψύχραιμο και αποφασιστικό λόγο, του είπε να σταματήσει άμεσα την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου. 

Αποτέλεσμα ο Ερντογάν μπορεί να επέμεινε στις απειλές για να μην έχει προβλήματα στο εσωτερικό του ότι δείλιασε, αλλά ταυτόχρονα αναγνώρισε την ελληνική κυριαρχία των νησιών και άφησε ανοικτή και μία συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που πλέον καταλαβαίνει ότι έχει να κάνει με ένα πολύ σοβαρό ηγέτη που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με απειλές.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου