Το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι μεταναστευτικές πιέσεις τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μόνο τον Αύγουστο επιχείρησαν να εισβάλουν στην Ελλάδα 36.386 άτομα από τα χερσαία σύνορα στον Έβρο. Όπως επίσης και το γεγονός ότι οι 38 μετανάστες που εισήλθαν τον Δεκαπενταύγουστο από τον Έβρο μεταφέρθηκαν εκεί -σύμφωνα με μαρτυρίες τους- από τουρκικές κρατικές Αρχές.
Τα κυκλώματα τώρα προσπαθούν να παρακάμψουν την νόμιμη φύλαξη των συνόρων με δύο τρόπους: Πρώτον με την χρήση μεγάλων σκαφών, με κατεύθυνση την Ιταλία, τα οποία είναι αδύνατο να μην γίνονται αντιληπτά από τις τουρκικές Αρχές, καθώς επιβιβάζονται δεκάδες ή εκατοντάδες μετανάστες σε σκάφη, σε Τουρκικά λιμάνια. Και δεύτερον με την εργαλειοποίηση των νησίδων του Έβρου, η πρακτική δηλαδή της «ως δια μαγείας» εμφάνισης μεταναστών, σε νησίδες του Έβρου.
Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα καθημερινά διασώζει ζωές στα σύνορα μας, αλλά δεν δέχεται να είμαστε η πύλη εισόδου για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών.
Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει ανακτήσει τον έλεγχο της μεταναστευτικής κρίσης. Δηλαδή πρώτον την ουσιαστική μείωση των ροών και, δεύτερον, τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Επεσήμανε σχετικά ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης:
Η Ελλάδα καθημερινά διασώζει ζωές στα σύνορα μας. Αλλά δεν δέχεται να είμαστε η πύλη εισόδου για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών.
Το 2021 είχαμε τις χαμηλότερες ροές της δεκαετίας, 8.745. Φέτος, μέχρι στιγμής έχουμε 8.397 αφίξεις, αναμένεται να είναι η δεύτερη καλύτερη χρονιά της δεκαετίες. Σε σχέση με 72 χιλιάδες αφίξεις το 2019 και άνω του 1 εκατομμυρίου το 2015. Αντί 92 χιλιάδες αιτούντες άσυλο να διαμένουν σε 121 δομές, όπως ίσχυσε τα χρόνια της κρίσης, σήμερα διαμένουν, σε 34 δομές, 18.645 αιτούντες.
Εντός του 2022, προχωρούμε στο κλείσιμο του Ελαιώνα στην Αθήνα, δομή που ανήκει ως έκταση στο Δήμο Αθηναίων. Προχωράμε επίσης στις 31/12/22 στο κλείσιμο του προγράμματος χρήσης διαμερισμάτων ΕΣΤΙΑ, καθώς πλέον δεν έχουμε ανάγκη επιπλέον θέσεις διαμονής.
Κανείς δεν παραγνωρίζει την ανθρώπινη διάσταση της μεταναστευτικής κρίσης. Η Ελλάδα συμμετέχει στην συμφωνία του Ο.Η.Ε. για την ενίσχυση της νόμιμης μετανάστευσης, προχωρά σε διμερείς σχετικές συμφωνίες. Δρα στο διεθνές ανθρωπιστικό πλαίσιο, προσφέραμε φιλοξενία άμεσα σε γυναίκες σε θέσεις ευθύνης από το Αφγανιστάν και τις οικογένειες τους -άνω των 800 ατόμων- μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν. Η Ελλάδα στήριξε την διαδικασία παροχής προσωρινής προστασίας στους εκτοπισμένους από την Ουκρανία.
Για το περιστατικό στον Έβρο, η Ελλάδα παρέχει δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου στους 38, το οποίο εξετάζεται. Παρέχει επίσης τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και, όπου απαιτήθηκε, την απαραίτητη ιατρική βοήθεια. Η υπόθεση εξετάζεται σε βάθος από τις αρμόδιες Αρχές και τα στοιχεία που συλλέγονται αξιολογούνται.
Επτά δράσεις για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού:
Με την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας, τα οποία είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με την επιτάχυνση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών έτσι ώστε να γίνεται ταχύτερα ο διαχωρισμός των προσφύγων από τους οικονομικούς μετανάστες.
Με την κατασκευή σύγχρονων κλειστών ελεγχόμενων δομών. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν τρεις σε Σάμο, Κω, Λέρο και έπονται οι δομές σε Λέσβο και Χίο, παράλληλα με την επικείμενη αναβάθμιση του ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο.
Με τις απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Βελτιώνοντας την νομοθεσία, τις διαδικασίες, προχωρώντας σε διμερείς συμφωνίες συνεργασίας.
Με την κοινή απόφαση (Ιούνιος 2021) των Υπουργείων Εξωτερικών και Μετανάστευσης να χαρακτηριστεί η Τουρκία ασφαλής χώρα για αιτούντες άσυλο από Συρία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Σομαλία.
Με τη θέσπιση κανόνων στην δράση των ΜΚΟ, αλλά και αξιολογικών κριτηρίων για την εγγραφή τους στο Μητρώο του Υπουργείου, καθώς και των μελών τους στο αντίστοιχο Μητρώο.
Με τον εξορθολογισμό των επιδομάτων και της παροχής στήριξης, ώστε να μην ισχύει το παράλογο να χρηματοδοτούμε εμείς τα κυκλώματα λαθροδιακινητών.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου