Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Στα ύψη η νοθεία στα καύσιμα - Ποιες ζημιές προκαλούνται στα αυτοκίνητα

 



Προβληματισμό προκαλεί η σημαντική αύξηση στη νοθεία των καυσίμων που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό με τα συνεργεία να γεμίζουν με χαλασμένα αυτοκίνητα.

Παρά τη μείωση που έχει σημειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες η μέση τιμή των καυσίμων στην Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στα ύψη και αυτό συμπαρασύρει το φαινόμενο της νοθείας τους που μοιάζει να βρίσκεται αυτή την περίοδο σε έξαρση.

Απόδειξη για την αυξημένη νοθεία στα καύσιμα στη χώρα μας είναι τα δεκάδες αυτοκίνητα που πηγαίνουν αυτό τον καιρό στα συνεργεία με βλάβες στο σύστημα τροφοδοσίας τους αλλά και στον ίδιο τον κινητήρα, βλάβες που σχετίζονται με νοθεία στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης.

Οι συχνότερες και δαπανηρές για τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου βλάβες από νοθεία στα καύσιμα εντοπίζονται στα μπεκ ψεκασμού καυσίμου αλλά και στην αντλία βενζίνης ή πετρελαίου, ενώ δεν σπανίζουν πλέον και οι ζημιές που αφορούν στον ίδιο τον κινητήρα.

Η επισκευή μάλιστα των ζημιών που προκαλούνται από τη νοθεία μόνο προσιτή δεν είναι, ειδικά από τη στιγμή που είναι ξαφνική και δεν δεν έχει υπολογιστεί στα πάγια έξοδα του ιδιοκτήτη. Τα ποσά ξεκινούν από τα 200-300 ευρώ για αλλαγή αντλίας (στους βενζινοκινητήρες) και μπορεί να φτάσει έως περίπου και τα 2.000 ευρώ αν χρειαστεί να γίνουν επισκευές και στο μοτέρ και όχι απλή αντικατάσταση εξαρτήματος.

Σύμφωνα και με το ρεπορτάζ που ακολουθεί οι επιτήδειοι που θέλουν να επωφεληθούν οικονομικά από τα νοθευμένα καύσιμα αναμιγνύουν τη βενζίνη ακόμη και με καθαρό νέφτι, ενώ στο diesel κίνησης προσθέτουν βενζίνη.

Ανάλογα με το πόσο νοθευμένο είναι το καύσιμο αλλά και την ποσότητα που εισέρχεται στο ρεζερβουάρ. Ο οδηγός του αυτοκινήτου μπορεί να καταλάβει τα συμπτώματα της νοθείας -διακοπές και αρρυθμίες στη λειτουργία του μοτέρ- σε ένα χρονικό διάστημα που ξεκινά από τα 15-20 περίπου λεπτά από την ώρα που θα ξεκινήσει να λειτουργεί το μοτέρ έως και την άλλη μέρα, εφόσον το αυτοκίνητο χρησιμοποιείται.

Η μόνη συμβουλή που μπορεί να δοθεί σε αυτό το σημείο προς τους καταναλωτές είναι να μην επιλέγουν πάντα βενζινάδικο με βάση τη χαμηλότερη τιμή και να εφοδιάζονται από σταθμούς που γνωρίζουν καλά, ώστε να μειώσουν την πιθανότητα νοθείας αλλά και να ξέρουν πού να στραφούν νομικά αν προκύψει κάποια βλάβη στο αυτοκίνητό τους που σχετίζεται με νοθευμένο καύσιμο.


Πηγή : Garandmotor



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου