Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Self test -Τι ισχύει από σήμερα, για ποιους είναι υποχρεωτικό


 

Το δικαίωμα να πάρουν δωρεάν δυο self tests από τα φαρμακεία έχουν από σήμερα όλοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι έχουν ατομική επιχείρηση.

To ένα αφορά στην εβδομάδα από 24-30 Μαΐου και το άλλο για την εβδομάδα από 31 Μαΐου έως 06 Ιουνίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Οι εργαζόμενοι που και οι επιχειρηματίες, που θα παραλάβουν σήμερα το τεστ δεν έχουν την υποχρέωση να το κάνουν άμεσα και να το δηλώσουν εντός της ημέρας.

Οπως έχει ξεκαθαριστεί από το υπουργείο Εργασίας στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας από 24/05/2021 έως 30/05/2021, δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας self test από τους ανωτέρω εργαζόμενους έως 24 ώρες πριν την πρώτη μέρα της εβδομάδας που θα παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας και η συνακόλουθη δήλωση του αποτελέσματος στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Πιο συγκεκριμένα, όπως είχε τονιστεί στην ανακοίνωση, για το χρονικό διάστημα 24-30 Μαΐου, μπορεί κάποιος εργαζόμενος να προσέλθει κανονικά στην εργασία του σήμερα Δευτέρα και να δηλώσει το αποτέλεσμα του self-test αργότερα εντός της εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας υποχρεούνται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», στο οποίο οδηγούνται αυτόματα, αφού μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέξουν «Δήλωση Αποτελέσματος self-test για εργαζόμενο». Οι έχοντες ατομική επιχείρηση πρέπει να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Πρέπει να μπουν εκεί και να επιλέξουν στη συνέχεια «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19».

Τεστ μπορούν να πάρουν φυσικά και οι άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως π.χ. οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι του λιανεμπορίου που έχουν ξεκινήσει να λαμβάνουν δωρεάν τεστ και να τα δηλώνουν εδώ και καιρό. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί έχουν προμηθευτεί από την περασμένη εβδομάδα τα δυο τεστ και το πρώτο πρέπει να το έχουν δηλώσει είτε από χθες 24 ώρες πριν πάνε σχολείο είτε από σήμερα πριν... χτυπήσει το κουδούνι.

Την εβδομάδα από 24/05/2021 έως 30/05/2021, τα κλιμάκια του ΣΕΠΕ, κατά τους επιτόπιους ελέγχους, που θα διενεργούν, στο πλαίσιο του ελεγκτικού έργου τους, θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης σε εργοδότες και εργαζόμενους.









0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου