Αόρατα θύματα» της πανδημίας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα αδέσποτα ζώα. Τα lockdowns, η καραντίνα των πολιτών στα σπίτια και τα μαγαζιά που έκλεισαν τα έφεραν αντιμέτωπα με την απόλυτη πείνα. Η αναζήτηση τροφής έγινε πιο δύσκολη από ποτέ ενώ πολλά σκυλιά βρέθηκαν στους δρόμους γιατί οι ιδιοκτήτες τους θεώρησαν πως μπορεί να τους μεταφέρουν τον κορονοϊό.
«Τα αδέσποτα ζώα είναι άμεσα εξαρτώμενα για την επιβίωσή τους από τον άνθρωπο. Αν τους δώσουμε τροφή θα φάνε, αν όχι θα μείνουν νηστικά. Χιλιάδες αδέσποτα, σκύλοι και γάτες ταΐζονταν από τις ταβέρνες, τα εστιατόρια, τις καφετέριες είτε από τους φιλόζωους ιδιοκτήτες είτε από εργαζόμενους. Επίσης χιλιάδες αδέσποτα σιτίζονταν από πολίτες, μέλη ή εθελοντές φιλοζωικών συλλόγων σε όμορους δήμους που δεν υπήρχαν φιλοζωικά σωματεία. Λόγω της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό όμως οι πολίτες δεν μπορούσαν να μεταβούν στα σημεία σίτισης με αποτέλεσμα χιλιάδες αδέσποτα, ιδίως σκύλοι, να λιμοκτονούν» τονίζει στο newsbeast.gr η Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Νατάσα Μπομπολάκη.
«Ο αριθμός των αδέσποτων τα τελευταία 20 χρόνια αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς και σήμερα εμείς οι φιλοζωικές οργανώσεις υπολογίζουμε με βάση τα στοιχεία που δίνουν οι κατά τόπους φιλοζωικοί σύλλογοι ότι είναι 1.000.000 σκύλοι και 2.000.000 γάτες» προσθέτει.
Η αύξηση των αδέσποτων ζώων παρατηρήθηκε κυρίως του πρώτους μήνες του περσινού lockdown σύμφωνα με την Πρόεδρο της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας. «Σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξαν διάφορα άρθρα και ρεπορτάζ που διέδιδαν απόψεις εντελώς αντιεπιστημονικές για το αν τα ζώα συντροφιάς μπορούν να μεταφέρουν το κορονοϊό στον άνθρωπο. Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια κυρίως από την Ομοσπονδία μας ώστε οι ειδικοί επιστήμονες στη χώρα μας να ενημερώσουν ότι τα κατοικίδια δεν μεταφέρουν τον ιό» επισημαίνει εξηγώντας «μετά από τη σωστή ενημέρωση ο αριθμός των ζώων που τα εγκατέλειπαν οι κηδεμόνες τους για να μην κολλήσουν άρχισε να μειώνεται αισθητά».
Η μοναξιά αλλά και ο κωδικός 6 ενίσχυσαν το ενδιαφέρον για υιοθεσία
Ο κόσμος κλείστηκε στο σπίτι και η μοναξιά έγινε πιο ορατή από ποτέ. Αρκετοί αποφάσισαν να μοιραστούν τον εγκλεισμό με ένα κατοικίδιο ή ακόμη και να το υιοθετήσουν για να το χρησιμοποιήσουν ως πρόσχημα ώστε να βγουν βόλτα, επισημαίνει η Νατάσα Μπομπολάκη στο newsbeast.gr σημειώνοντας «επίσης είδαμε να αυξάνει ο αριθμός των ζώων που οι κηδεμόνες τους τα έβγαλαν για περίπατο και για πολλά από αυτά ήταν και η πρώτη τους φορά που πήγαιναν βόλτα».
Ποιος ευθύνεται για τον αυξημένο αριθμό αδέσποτων ζώων της χώρας μας;
Σύμφωνα με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία τεράστιες ευθύνες για τον αυξημένο αριθμό των ζώων που ζουν εγκαταλελειμμένα στους δρόμους της Ελλάδας φέρνει η Πολιτεία και οι δομές της, τα υπουργεία αλλά και οι δήμοι είτε λόγω απουσίας σχεδιασμού για την εξάλειψη της αθλιότητας των εκατομμυρίων αδέσποτων είτε λόγω λανθασμένων εντελώς πολιτικών που διόγκωναν συνεχώς τον αριθμό τους.
«Βεβαίως μεγάλες είναι και ατομικές ευθύνες των κηδεμόνων ζώων που στην παραμικρή δυσκολία τους τα εγκατέλειπαν στους δρόμους αλλά και οι μη υπεύθυνες υιοθεσίες από τα φιλοζωικά σωματεία» εξηγεί η Νατάσα Μπομπολάκη και προσθέτει: «Οι αιτίες είναι πολλές. Συνοψίζονται δε κατά την γνώμη μου στο δίπτυχο της πλήρους έλλειψης παιδείας στα σχολεία και της απουσίας ενημέρωσης γενικά του κόσμου. Επίσης στην ανυπαρξία σχεδιασμού από την Πολιτεία γεγονός που επέτρεψε την ασυδοσία κυκλωμάτων που θησαυρίζουν παράνομα από εκτροφές, εισαγωγές, πωλήσεις ζώων συντροφιάς.
Η έλλειψη παιδείας και ενσυναίσθησης απέναντι στα ζώα είχε και έχει σαν αποτέλεσμα τις αθρόες εγκαταλείψεις ζώων είτε ενήλικων, τα οποία ως αδέσποτα γεννούσαν ανεξέλεγκτα είτε των νεογέννητων κουταβιών ή γατών τα οποία τα παρατούσαν οι ιδιοκτήτες παντού.
Αν δεν σπάσει με στοχευμένες και πολυσύνθετες ενέργειες ο φαύλος αυτός κύκλος θα συνεχίσουμε να είμαστε μια αντι-ευρωπαική και τριτοκοσμική χώρα με εκατομμύρια αδέσποτα που θα βασανίζονται κάθε μέρα και κάθε λεπτό».
«Οι Έλληνες δεν είναι φιλόζωοι»
Οι Έλληνες δεν είναι φιλόζωος λαός όπως εξηγεί η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας αναφέροντας: «Φυσικά χάριν στις προσπάθειες σχεδόν αποκλειστικά των φιλοζωικών συλλόγων και των πολιτών το κλίμα αλλάζει αλλά με αργούς ρυθμούς γιατί ο εθελοντισμός μας δεν αρκεί για να νικήσει το ”τέρας” της αφιλοζωίας. Η υπόχρεη Πολιτεία όμως πρέπει να πάρει μέτρα κυρίως πρόληψης δηλαδή παιδεία στα σχολεία, ενημέρωση, κίνητρα στους ανθρώπους που υιοθετούν αδέσποτα αλλά και μέτρα κατασταλτικής μορφής για την πάταξη της ασυδοσίας των παράνομων εκτροφέων και εμπόρων που τροφοδοτούν συνέχεια τους δρόμους με νέα αδέσποτα».
Τι περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς
«Πριν ένα μηνά περίπου η κυβέρνηση ανακοίνωσε τους άξονες γύρω από τους οποίους θα αναπτυχθεί το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς. Υπάρχουν δυο διαφορετικές προσεγγίσεις για το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου και θεωρούμε λογικό να έχετε προβληματιστεί. Είμαστε όμως βέβαιοι, πως αν λάβετε υπόψη σας, αφενός ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που στόχο έχει την προστασία των ζώων και όχι των ανθρώπων που νόμιμα ή παράνομα βιοπορίζονται ή εκμεταλλεύονται τα ζώα και αφετέρου, ότι παγκόσμια ως πυλώνας προστασίας τους θεωρούνται και είναι οι άνθρωποι που αγωνίζονται γι’ αυτά με τεράστιο ψυχικό, σωματικό και οικονομικό κόστο , τότε εύκολα θα εξάγετε τα απαραίτητα συμπεράσματα του γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των φιλοζωικών φορέων αλλά και των χιλιάδων πολιτών που ασχολούνται απολύτως εθελοντικά και από το υστέρημά τους με αυτά, το υποστηρίζει και γιατί τα παράνομα κυκλώματα ή οι διάφερες επαγγελματικές συντεχνίες το καταγγέλλουν και ζητούν την απόσυρσή του ή την απογύμνωσή του από τις καινοτόμες και σωτήριες για τα ζώα και την κοινωνία διατάξεις του» επισημαίνει η Νατάσα Μπομπολάκη επικαλούμενη την ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.
«Το γεγονός δε ότι όλοι σχεδόν αυτοί που αντιδρούν ποτέ δεν έχουν καταγγείλει την ασυδοσία γύρω από την εκμετάλλευση των ζώων συντροφιάς εμάς τουλάχιστον μας πείθει – πέραν των αναρίθμητων στοιχείων που υπάρχουν – ότι είναι μέρος του προβλήματος και θίγονται από τις διατάξεις – άξονες του νομοσχεδίου.
Αυτό είναι το παράνομο εμπόριο και η στυγνή εκμετάλλευση των ζώων συντροφιάς και όχι τα φιλοζωικά σωματεία, όπως δυστυχώς διάφοροι ευθέως και απολύτως σκόπιμα και συνειδητά χρόνια τώρα αναφέρουν ή υπονοούν λασπολογώντας εις βάρος της ανιδιοτελούς προσφοράς, που φθάνει στα όρια της αυτοθυσίας των φιλοζωικών οργανώσεων» προσθέτει.
«Θεωρούμε, ότι είναι απόλυτη η ανάγκη συσπείρωσης των δυνάμεων από κάθε κατεύθυνση προκειμένου επιτέλους η χώρα μας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά σοβαρότατα θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς. Θέματα που σέρνονται επί δεκαετίες και μας εκθέτουν διεθνώς δίνοντας μια εικόνα απουσίας πολιτισμού, ενώ τα χρήματα που δίνονται στην ουσία αποτελούν κατασπατάληση αφού το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται αλλά ”μπαλώνεται” και επιστρέφει αμέσως σοβαρότερο και πιο διογκωμένο» εξηγεί η Νατάσα Μπομπολάκη.
Σύμφωνα με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία δύο είναι τα βασικά θέματα που αναδεικνύονται ως επιχειρήματα κατά του νομοσχεδίου. «Η αλλαγή της αρμοδιότητας από το ΥΠΑΑΤ στο ΥΠΕΣ και η υποχρέωση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς να τα στειρώνουν, αφού γεννήσουν για μια φορά, εφόσον το επιθυμούν. Εξ όσων δε πληροφορούμαστε η υποχρέωση αυτή προβλέπεται μόνο για τα επόμενα 5 έτη».
«Ξεκινώντας από την υποχρεωτική στείρωση και των δεσποζόμενων ζώων, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής: Ο λόγος που συμφωνούμε σε κάτι κάτι τέτοιο είναι αφενός για να δοθεί χρόνος και να γίνει συνείδηση η ευθύνη που φέρουμε ως πολίτες για την αναπαραγωγή των ζώων μας μέχρι της ορθής/ υγιούς υιοθεσίας αυτών των νέων μελών, αφετέρου για να ελεγχθεί ο αριθμός των εγκαταλειμμένων νεογέννητων, που ανέρχονται το χρόνο σε χιλιάδες, όλα προερχόμενα από γέννες δεσποζόμενων ζώων αλλά και των αστείρωτων ενήλικων εγκαταλειμμένων ζώων που ως αδέσποτα πλέον γεννούν ανεξέλεγκτα» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.
«Είναι δε σε όλους γνωστό ότι διάφορες ομάδες για παράδειγμα κυνηγοί εκτρέφουν συνέχεια και παράνομα και πουλούν χιλιάδες κυνηγόσκυλα γι’ αυτό και τόσο έντονα αντιδρούν στην μια γέννα μόνο και μετά στείρωση. Λάβετε δε υπόψη σας, ότι το επιχείρημα ότι ο κυνηγετικός σκύλος χάνει ή περιορίζεται η ικανότητά του να θηρεύει είναι παντελώς αντιεπιστημονικό. Βεβαίως και η πρότασή μας είναι οι νόμιμοι επαγγελματίες εκτροφείς να εξαιρούνται του μέτρου της στείρωσης εντελώς για αυτονόητους λόγους. Ενδεικτικά και για να μιλήσουμε με αριθμούς, θα σας αναφέρουμε ότι ένα θηλυκό σκυλί δύναται να γεννήσει μέχρι 3 φορές σε έναν χρόνο, κάθε γέννα κατά μέσο όρο φέρνει 6 με 7 νέα άτομα. Στην ηλικία περίπου 7 μηνών ξεκινάει η περίοδος αναπαραγωγής τους. Ένα λοιπόν θηλυκό σκυλί και τα παιδιά του του δημιουργούν 67,000 περίπου νέα μέλη μέσα σε 6 χρόνια. Ομοίως μια γάτα δύναται να γεννήσει μέχρι 3 φορές το χρόνο από ένα μέχρι 8 γατιά. Η περίοδος αναπαραγωγής της επίσης ξεκινά περίπου στους 7 μήνες ζωής της. Σε 7 χρόνια από τη γάτα και τα παιδιά που θα προκύψουν θα έχουν γεννηθεί περίπου 420. 000 νέα άτομα» επισημαίνεται.
«Η υποχρέωση στείρωσης, με τις εξαιρέσεις που έχουμε λεπτομερώς αναφέρει πάλι και πάλι, είναι μονόδρομος , είναι η μόνη πολιτισμένη λύση στη σημερινή Ελληνική πραγματικότητα. Δεν είναι λύση σε αυτή τη χρονική περίοδο με τα εκατομμύρια αδέσποτα ζώα ούτε καν η μία γέννα.
Αυτοί που μάχονται το προτεινόμενο αυτό μέτρο και προσπαθούν να το χρωματίσουν ως ”ανήθικο” δήθεν, είναι αφενός οι θεωρητικοί που απέχουν από την καθημερινότητα του δρόμου και τους καταλαβαίνουμε, αφετέρου οι ισχυρότεροι πολέμιοι αυτοί που εμπορεύονται, κερδοσκοπούν, και γενικά έχουν συμφέροντα (όπως παράνομοι εκτροφείς, κυνηγοί και μεσολαβητές για αγοραπωλησίες ζώων), αυτοί που κερδοσκοπούν εις βάρος των ζώων, και εις βάρος ολόκληρης της Ελληνικής κοινωνίας, τους οποίους αυτή τη φορά θα πρέπει να αγνοήσουμε για να προχωρήσουμε.
Αναφορικά με το ηθικό μέρος, να είστε σίγουροι πως κανείς φιλόζωος δεν θα ήθελε να είναι απολύτως απαραίτητο ένα τέτοιο μέτρο. Άλλωστε η φύση από μόνη της έχει ισορροπίες και ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τις λειτουργίες όλων των όντων και να μην επιβάλλει καμία πράξη σε βάρος ατόμων άλλων ειδών. Μα είμαστε ήδη πολύ μακριά από αυτό. Κατά συνέπεια καλούμαστε να βάλουμε ένα τέλος στην εγκληματικότητα και την ανεξέλεγκτη επικράτηση των συμφερόντων ομάδων εις βάρος αδύναμων πλασμάτων και της κοινωνίας» αναφέρει η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.
Πηγή : newsbeast.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου