Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Πιθανό κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στο Παρίσι


 

Ένα πρώτο πιθανό κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη Γαλλία, εντοπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού. Την είδηση ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας και ενώ οι ενδείξεις για εξάπλωση του ιού σε πολλές χώρες του κόσμου, πληθαίνουν.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι ο πυρετός και τα δερματικά εξανθήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Υπάρχουν δύο βασικά στελέχη του ιού. Το πιο απειλητικό είναι το στέλεχος του Κονγκό, με θνητότητα έως και 10%. Το δεύτερο είναι το στέλεχος της Δυτικής Αφρικής, του οποίου η θνητότητα κυμαίνεται γύρω στο 1%.

Στο μεταξύ, σε ετοιμότητα φέρεται να βρίσκεται ο ΕΟΔΥ για τη νέα μεταδοτική ασθένεια, έχοντας ήδη στείλει και εγκύκλιο στα νοσοκομεία της χώρας, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Η μολυσματική ασθένεια μεταδίδεται πολύ εύκολα, με στενή επαφή, με σταγονίδια ή υγρά ή με επαφή με το εξάνθημα.

Όπως εξηγείται, αρχικά εμφανίζεται πυρετός και κόπωση και μία έως τρεις ημέρες, εμφανίζεται το γενικευμένο εξάνθημα σε όλο το σώμα.

Στο μεταξύ, πολλές δεκάδες ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν εντοπιστεί από τις αρχές Μαΐου στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, εγείροντας φόβους για την εξάπλωση της ασθένειας αυτής που είναι ενδημική στη δυτική Αφρική.

Οι υγειονομικές Αρχές της Βρετανίας, που ήταν η πρώτη χώρα όπου εντοπίστηκαν κρούσματα στις 6 Μαΐου, ανακοίνωσαν το βράδυ της Τετάρτης, ότι ταυτοποιήθηκαν δύο ακόμη ασθενείς, ανεβάζοντας σε εννέα τον συνολικό αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί από την ιογενή ευλογιά των πιθήκων.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου