Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Ο Μηταράκης δεν άφησε αναπάντητες τις προκλήσεις Τσαβούσογλου - Πώς τον έβαλε στη θέση του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

 



Έντονη αντιπαράθεση είχαν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Νότης Μηταράκης με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το μεταναστευτικό.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Ελλάδας κατηγόρησε την Τουρκία για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικό, την παραβίαση της κοινής δήλωσης και την επιλεκτική εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.

Προκλητικός, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε τις αστήρικτες κατηγορίες κατά της Ελλάδας αλλά και κατά της Frontex για επαναπροώθησεις μεταναστών στο Αιγαίο.

Απαντώντας ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι η πολιτική της Ελλάδος έχει μειώσει δραστικά τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών στο Αιγαίο ενώ παράλληλα εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο.

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αμπντούλα Σαχίντ, είχε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι προκλήσεις του Μεταναστευτικού σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο και η ανάγκη συνεργασίας, όπως αναδεικνύεται και μέσα από το Παγκόσμιο Σύμφωνο Μετανάστευσης που τίθεται σε επισκόπηση αυτές τις μέρες στη Γενική Συνέλευση.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε τη σημασία της καταπολέμησης των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών και των παράνομων διελεύσεων, αλλά και την ανάγκη να ρυθμιστεί αποτελεσματικά η νόμιμη μετανάστευση προς όφελος των χωρών υποδοχής και των ίδιων των μεταναστών.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου προσέφερε στον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών γραβάτα στην οποία απεικονίζονται τα «Ξυστά» στο Πυργί της Χίου.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου