Αμερικανοί Γερουσιαστές εκφράζουν αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως συμμάχου των ΗΠΑ, έπειτα από την άρνηση της Άγκυρας να στηρίξει την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
«Οι αντιρρήσεις της Τουρκίας προκάλεσαν ανησυχία την Τετάρτη στο Καπιτώλιο», σημειώνει σε άρθρο της η Washington Post. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός, υποστηρίζοντας πως αυτή η τελευταία κίνηση από την πλευρά της Άγκυρας έρχεται να προστεθεί στις ευρύτερες ανησυχίες που ήδη υπάρχουν αναφορικά με την αξιοπιστία της Τουρκίας ως συμμάχου των ΗΠΑ μετά την αγορά ρωσικών S-400 και την άρνηση της Άγκυρας να συμμετάσχει σε δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο κ. Μενέντεζ σημείωσε μάλιστα ότι αυτός ο τελευταίος τουρκικός ελιγμός πραγματοποιείται την ώρα που η Τουρκία επιδιώκει να αγοράσει δεκάδες νέα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 από τις ΗΠΑ, πράγμα που για να γίνει θα πρέπει βέβαια πρώτα να λάβει το πράσινο φως από τη διοίκηση Μπάιντεν και το αμερικανικό Κογκρέσο. «Ελπίζω η διοίκηση να το προσέξει αυτό καθώς εξετάζει (σ.σ. τη συμφωνία για) τα F-16», είπε ο κ. Μενέντεζ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως ο Ερντογάν θα έπρεπε να ενεργεί με διαφορετικό τρόπο εάν θέλει η αμερικανική πλευρά να λάβει υπόψη οποιοδήποτε δικό του αίτημα.
Ο Γερουσιαστής Τομ Τίλις, συμπρόεδρος της ομάδας Senate NATO Observer Group της Γερουσίας, παρουσιάστηκε πάντως από την πλευρά του πιο αισιόδοξος, υποστηρίζοντας πως το πρόβλημα τελικώς θα επιλυθεί, καθώς οι ΗΠΑ έχουν άλλωστε μια σειρά από μοχλούς πίεσης που μπορούν να κινητοποιήσουν έναντι της Τουρκίας.
«Δεν θα πάω στην Τουρκία αλλά νομίζω ότι θα είμαστε εντάξει», δήλωσε από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Με πληροφορίες από Washington Post
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου